Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Huomiota herättäviä yöpilviä - 19.7.2021 klo 00.30 - 19.7.2021 klo 02.00 Rusko Observation number 99720

Visibility V / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Tulihan se tälle kesälle oikein kunnon yöpilvinäytelmä. Alapilvet väistyi juuri kun aloitin kuvaamaan sarjaa timelapseen, tai oikeastaan gif-animaatioon. Animaatiossa on kuvia 126 kpl ja se on ajalta klo 01.06-1.46. Lopetin kuvaamisen kun alapilvet taas vyöryi päälle.

Epätavallisiin muotoihin merkkaan nuo animaatiossa näkyvät himmeät  vaakasuorat aallot. Voisiko olla peräti ilmakehän painovoima-aaltoja? Erottuvat giffin lopussa parhaiten vasemmassa yläkulmassa ja aallot lipuvat ylhäältä alaspäin. #bongaa100

 

EDIT: Lisätty mukaan hitaampi mp4-video.


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Valaisevia yöpilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta puolet
 • Valaisevat yöpilvet
  • Harsoa info

   Yöpilviharso on epämääräistä hentoa yöpilveä, jossa ei näy selvää rakennetta.

    

   Yöpilviharsoa sekä yksi yöpilvivyö Kuva Veikko Mäkelä.

  • Vöitä info

   Yöpilvivyöt ovat pitkiä, juovamaisia yöpilviä.

    

   Yksittäinen, kirkas vyö. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kuvassa vasemmalla yläviistoon nousevia vöitä, alempana keskellä ja oikealla vaakasuuntaisia laineita. Kuva Juha Tonttila.

  • Laineita info

   Yöpilvilaineet ovat lyhyitä, toisiaan lähellä olevia vöiden ryhmiä.

    

   Yöpilvilaineita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Yöpilvilaineita. Kuva Hannu Määttänen.

  • Pyörteitä info

   Pyörteet ovat kaareutuneita yöpilvimuotoja. Esimerkiksi yksittäinen yöpilvivyö tai laineiden ryhmä voi olla kaareutunut selvälle mutkalle.

    

   Nuoli osoittaa loivaa pyörrettä yöpilvivyössä. Kuva Joni Tahkoniemi.

    

   Voimakkaasti kaareutuva yöpilvipyörre (nuoli). Kuva Veikko Mäkelä.

  • Epätavallisia muotoja info

   Verraten harvoin yöpilvinäytelmässä esiintyy erikoisia muotoja, jotka eivät kuulu edellä lueteltuihin muotoihin. Tällaisia voi olla esimerkiksi paksut kokkareiset yöpilvet, jotka esiintyvät jonkinlaisia lauttoina. Niihin voi myös liittyä epätavallinen värisävy.

Comments: 6 pcs
Pentti Arpalahti - 19.7.2021 klo 10.27 Report this

Kovasti dyynimäisiä himmeitä vaakalinjoja tosiaan löytyy monista muistakin havainnoista.

Kari Saari - 19.7.2021 klo 11.20 Report this

Oli kyllä. Täytyy katsoa tosta omasta noin 1000 kuvan nipusta tuliko saatua noita samoja kuvaan vai ei. Harvinaisen liikkuvat olivat kyllä, pystyi helposti silmin näkemään liikkeen.

Tero Sipinen - 19.7.2021 klo 12.27 Report this

Komea timelapse! Olisi itsekin ehdottomasti kannattanut jalkautua kotipihaa edemmäs. Poikkeukselllisesti ei tullut edes otettua yhtään ruutua animaatioita varten.

Uskoisin että diffuusit vaakalaineet - samoin kuin terävämmät ja kirkkaammat laineet - on tosiaan ilmakehän painovoima-aaltojen ilmentymiä. Ja voipi olla, että pitkät vyötkin on (ainakin osittain) painovoima-aaltojen aikaansannosta? Eli allot lyö ristiin rastiin eri allonpituuksilla ja -voimakkuuksilla. Painovoima-aalloista tulee selkeitä laineryhmiä joita toiset, risteävät painovoima-aallot ja etenkin tuulet rikkovat.

Pentti Arpalahti - 19.7.2021 klo 13.14 Report this

Tässä näytelmässä oli yhtäaikaa diffuuseja dyynejä ja vinottain pieniä laineryhmiä ja ne pitkät kirkkaammat vyöt. Esteettinen arvo on kiistaton, mutta liekö olemattoman ohuiden ilmakehän kerroksien  virtausdynamiikassa erityisempää tieteellistä kiinnostavuutta....

Mikko Peussa - 19.7.2021 klo 17.01 Report this

Jos Pentti tarkkaan katsot animaatiota, niin ylhäätä alas lipuvat lähes näkymättömät aallot tekee muutoksia myös vöihin, eli porrastuksia ja kirkkauseroja, joten niillä näyttäisi olevan vaikutusta myös yöpilvien muotoihin. Aallot jäisi ehkä näkymättömiin illman kirkkaita yöpilvivöitä ja siksi lähinnä mainitsin asiasta.

Yritän tehdä täysresoluution kuvista vielä hitaammam mp4-videon kunhan ehdin. Oli miten tahansa, niin erittäin monimuotoinen ja kirkas oli näytelmä. Kaikkia mahdollisia muotoja löytyy kyllä.

 

 

Veikko Mäkelä - 24.7.2021 klo 23.56 Report this

Yöpilvikerroksessa saattaa esiintyä tiheysaaltoja, jotka kulkevat koko yöpilvialueen läpi.  Vähän samantapaisesta ilmiöstä lienee kyse kuin dyyneissä.   

Joskus myös koko yöpilvialueen läpi kulkee yksi yksittäinen raja.  En ole ihan varma, mutta kyse saattaa olla siitä, että yöpilvikerroksessa tapahtuu koko alueella korkeuden muutos.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.