Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Osittainen auringonpimennys - 10.6.2021 klo 12.51 - 10.6.2021 klo 15.15 Hämeenlinna Observation number 98897

Visibility IV / V

Mikael Asikainen, Ursa (Etelä-Suomi)

Ensimmäistä kertaa auringonpimennyksen havainnointia muullakin kuin hitsaajanlasilla vilkuilemalla. Suodatinkalvosta olin viritellyt suojaimet kiikareihin, ja niillä seuraaminen sujuikin oikein mukavasti. Pääkuva on kiikarien läpi napattu, visuaalihavaintona oli hienoa tunnistaa Kuun reunan epätasaisuuksia.

Lisäksi pari päivää ennen pimennystä väsäsin vanhoista kiikareista ja pizzalaatikosta katseluvehkeen, joka karusta ulkomuodosta huolimatta toimi mainioisti ja täytti odotukset (lapsi)turvallisuudesta ja helppokäyttöisyydestä. Kiikarin puolikas projisoi kuvan putken pohjalle, jossa Auringon kuvajainen näkyi kirkkaana ja selkeänä. Kakkoskuva ja lopun videonpätkä on kuvattu kyseisen vehkeen projisiosta.

Aurinko peittyi Hämeenlinnassa hetkellisesti pilviin, mm. juuri syvimmän hetken aikaan, mutta enimmäkseen sää oli oikein hyvä.

Mieleenpainuva hetki oli myös seurata kiikareilla pimennyksen alkamista, kun Kuun reuna lipui Auringon päälle kellontarkasti oikealla hetkellä, milloinpa muulloinkaan.

Askartelin Ursalta ostetusta Baaderin kalvosta myös pimennyslaseja paljaille silmille, kunnes huomasin kalvon ohjeista ettei sitä ole tarkoitettu käytettäväksi ilman suurentavaa välinettä. Ursan ohjeissa tätä ei ole mainittu, vaan päinvastoin neuvotaan lasien askarteluun, mikä on hieman ristiriitaista. Nämä askartelut jäivät sitten käyttämättä, kun olin myös itse kokenut että pelkkä kalvo paljain silmin oli epämukavan kirkas. Kiikareilla kalvo toimi hyvin, luulisin syynä olevan se, että suurennettuna Auringon valo tulee läpi isommasta pinta-alasta kalvoa, koko objektiivin leveydeltä.

 


More similar observations
Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.