Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Maisematähtikuva - 30.12.1991 klo 20.31 - 31.12.1991 klo 05.26 Kustavi Observation number 98885

Visibility III / V

Sakari Ekko pohti havainnossaan #98880 aurinkokaaren kuperuuden suuntaa. En yritä pukea selitystä sanoiksi, mutta postaan superlaajakulman (18mm) noin 9 tunnin valotuksen viirutähdistä. Kun tuota pohtii yön hiljaisina hetkinä, niin kyllä taivaankappalten vaan täytyy niin kulkea kuvissa kuin miten sen kamera kirjaa. Toki varsinkin zoomeissa voi olla suuria tynnyri- tai tyynyvääristymiä, jotka osaltaan muokkaavat kuvaa.

Kun hulahula-vannetta käyttää havainnollistukseen, niin jos taivaankappale kulkee ekvaattoritasossa, on kamera silloin samassa tasossa, so. vanteen keskipisteessä, ja vanne eli esim. tähden viiru kuvautuu suoraksi. Kun taivaankappale on ekvaattoritason yläpuolella ja hulahulalla halutaan sen liike ja paikka kuvata, vastaavuuden saamiseksi on vanne silloin luonnollisesti nostettava kameran yläpuolelle ekvaattoritason suuntaisena. Kun nyt vannetta eli taivaankappalen liikettä taivaankannella kuvataan yläviistoon, kaartuu se kuvaan oheisten tähtiviirujen tapaan.


More similar observations
Additional information
  • Havaintokategoria
    • Maisematähtikuva
Comments: 1 pcs
Sakari Ekko - 11.6.2021 klo 09.02 Report this

Kiitoksia ihmettelemäni ilmiön selityksestä. Muurahaisia me olemme täällä maanpinnalla ja isojen kokonaisuuksien hahmottaminen on vaikeaa. Olen kuvannut Auringon rataa neulanreikäkameralla ja jopa kuukausien pituisilla valotuksilla, ja niissä rata on odotusten mukainen, mutta kamerani ovat olleet kaarevaperäisiä ja neulanreikä sylinterinpuolikkaan keskiakselilla eli projektiogometria on erilainen kuin tavallisessa kamerassa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.