Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Siitepölykehä - 2.6.2021 klo 20.30 - 2.6.2021 klo 22.45 Naantali Observation number 98635

Visibility IV / V

Paljonko wookie jaksaa nostaa? Ainakin tonnin, tässä tapauksessa ND1000 harmaasuotimen...

Iltaa kohti parantunut siitepölykehä veti ulkoilmaan ja taltioimaan tapausta. Siitepölyä hyvinkin runsaasti tarjolla, varusteiden päällekin tuossa kuvauksen aikana hiukkasia kertyi reilusti. Laskeva aurinko kangasteli vielä hieman painuessaan horisonttia kohti. Kesäkauden verenluovutuksetkin tuli aloitettua, hyttysiä oli enemmän kuin tarpeeksi...

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Comments: 6 pcs
Tero Sipinen - 3.6.2021 klo 08.29 Report this

Mahtavia kuvia! \o/

Tero Sipinen - 3.6.2021 klo 08.29 Report this

Ja tarina! :)

Timo Alanko - 3.6.2021 klo 11.07 Report this

Viitsiikö nyt enää peruskuvia laittaakaan :) Vaasan korkeudella kuin jo pölise. Hienot harsopilvet vaan veivät eilen kuvausmahdollisuuden. Jotain uutta nyt pitää kehittää... Saiskohan dronen lennätettyä oikeaan kohtaan.. Hmm. 

Lasse Nurminen - 3.6.2021 klo 15.19 Report this

Kiitoksia kiitoksia :D

Laittele Timo ihmeessä, tämä tapaus oli tällainen pidemmän vision toteutus. Kaikki ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta melko lähelle tavoitteita pääsin...

Mikko Peussa - 3.6.2021 klo 21.37 Report this

Luovuus kunniaan. Hieno sarja!

Lasse Nurminen - 3.6.2021 klo 22.52 Report this

Kiitos Mikko!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.