Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Valoilmiö levässä - 14.5.2021 klo 19.34 Pälkäne Observation number 98384

Visibility IV / V

Suolammen pinnassa sateenkaaren värit.

Additional information
 • Liikkuiko valoilmiö
  • Pysyi paikallaan
 • Ilmiön kesto
  • Ei tiedossa
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Valoilmiö levässä info

   Valoilmiötä levässä ovat lätäköissä tai pienissä lammikoissa näkyvät symmetriset spektrivärit. Niitä aiheuttaa kaksi levää, Nautococcus ja Chromophyton. Kumpikin levä aikaansaa ominaispiirteisen ilmiönsä. Vedessä on useita levälajeja, mutta vain nämä kaksi synnyttävät väri-ilmiöitä, koska ne työntyvät joko kokonaan tai osittain veden pinnan päälle. Tällaisia leviä kutsutaan epineustonisiksi.

   Nautococcus muodostaa veden pintaan Auringon kuvajaisen ympärille kehän, joka Auringon korkeudesta riippuen on enemmän tai vähemmän pystyelliptinen. Matalalla Auringolla kehä voi olla vaakaelliptinen ja sen yhteydessä saattaa näkyä heikkoja Quetelet-renkaita.

   Chromophyton synnyttää monenlaisia ilmiöitä:

   1. Quetelet-renkaat. Nämä ovat Auringon kuvajaisen kohdalta kohti alavasta-aurinkopistettä (havaitsijan pään varjon kohta) taipuvia spektrivärisiä renkaita. Niitä voi nähdä vain kun heijastavan pinnan päällä on pieniä hiukkasia. Taivaalla Quetelet-renkaita ei siis voi havaita.

   2. Kehä. Chromophyton-kalvon kehä on enemmän tai vähemmän selkeästi Quetelet-renkaiden katkoma.

   3. Glooria. Veden pintaan projisoituvan havaitsijan pään varjon ympärillä näkyy hyvissä Chromophyton-kalvoissa glooria.

   4. Sumukaari. Jos Chromophyton-kalvossa on kunnollinen glooria, näkyvillä on todennäköisest myös sumukaari. Koska Chromophyton-leväpartikkelit ovat pieniä, vain 5 mikrometriä läpimitaltaan, sumukaari on hyvin paksu. Sen erottaminen voi olla vaikeaa, mutta liikuttelemalla päätä edestakaisin ilmiön kuitenkin pitäisi näkyä ja viimeistään kuperan peilin kautta katsomalla se tiivistyy esille.

   5. Kruunu. Parhaimmissa Chromophyton-näytelmissä on havaittavissa myös kruunu, joka on nadiiria saartava valkea diffuusi haarukka.

   Vaikka Chromophyton ja Nautococcus -leväkalvoja voi esiintyä pienissä koriste- ja kalalammikoissa, niitä syntyy helpoiten lätäköiden pintaan. Parhaita paikkoja leväkalvoille ovat merensaariston kalliorantojen lätäköt. Etuna rannoilla on että lätäköitä on paljon eikä kasvillisuus juurikaan varjosta niitä.

   Sisämaassa kannattaa mennä hakkuu-aukeille, missä varsinkin soisella maaperällä voi olla riittävän pitkäkestoisia lätäköitä leväkalvojen synnylle. Liikkeellä on hyvä olla aikaisin kesällä ennenkuin ruoho on kasvanut lätäköiden ympärillä korkeaksi. Myös suo-ojat ja metsäkoneiden renkaiden painaumien lätäköt ovat hyviä paikkoja, joskin usein ne ovat metsän varjostamia.

   Lähes poikkeuksetta lätäköissä näkyy vain toisen levän aiheuttama ilmiö, hyvin harvoin voi nähtävillä voi olla sekamuoto jossa molemmat levät kontribuoivat näkyvään ilmiöön. Merenrannoilla Chromophyton ja Nautococcus saattavat asustaa vierekkäsissä lätäköissä, sensijaan sisämaassa kunkin alueen lätäköillä on taipumus sisältää vain toista levää. 

   Tuuli haittaa levä-ilmiöiden näkymistä tekemällä aaltoja lätäkön pintaan. Varsinkin meren rannalla liikkeellä on syytä olla aamulla jolloin on tyyntä. Lisäksi sään on hyvä olla täysin selkeä, sillä lätäköstä heijastuvat pilvet haittaavat ilmiöiden erottumista.

    

   Chromophyton-kalvon koko ilmiöiden kirjo on nähtävillä tässä valokuvassa, joka on otettu laskemalla kalansilmäobjektiivilla varustettu kamera noin 30 senttiä lammikon yläpuolelle. Kuva Marko Riikonen.

    

   Glooria Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon glooria pienessä lammikossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Quetelet-renkaat ja niiden rikkoma kehä Auringon kuvajaisen ympärillä Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon Quetelet-renkaita ja rikkoutunutta kehää rämesuon ojassa. Kuva on otettu aivan veden pinnasta. Puiden heijastumat vedestä häiritsevät ilmiön erottumista. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-leväkalvon elliptinen kehä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-kalvon kehä. Kuva Marko Riikonen.

Technical information

Kuvattu kännykällä.

Comments: 8 pcs
Tero Sipinen - 16.5.2021 klo 09.44 Report this

Ohhoh, onpas komea näky!

Kyseessä on veden pinnalla olevien leväpartikkelien aikaansaama valoilmiö (diffraktio). Ilmiötunnistuksen perässä on hyvä infopaketti leväilmiöistä. Tässä on ilmökavalkadista edustettuna mielestäni kehä ja quetelet -renkaat.

Todella näyttävä bongaus.

Henrik Heikkinen - 16.5.2021 klo 10.48 Report this

Hienoa! Näitä harvemmin täällä näkyy

Mikko Peussa - 16.5.2021 klo 11.34 Report this

Oikein näyttävä valoilmiö levässä!

Heidi Rikala - 16.5.2021 klo 18.28 Report this

Tosi komea, aivan kuin maalaus. 

Satu Juvonen - 17.5.2021 klo 22.10 Report this

Onpa upeat värit!

Jukka Reiniharju - 19.5.2021 klo 14.35 Report this

Upea ilmiö ja otos! Biologina kommentoisin, että ulkonäön ja ajankohdan perusteella veden pinnalla on todennäköisimmin koivun siitepölyä, eikä levää. 

Tero Sipinen - 19.5.2021 klo 22.59 Report this

Siitepölyä voi toki olla pinnalla, mutta tähän värishowhun sillä ei ole osuutta.

Tällaisiin väriefekteihin vaaditaan tasakokoisia partikkeleita, jotka ovat hieman kohollaan heijastavasta pinnasta. Eli tässä tapauksessa levän osia jotka kurottavat vedenpinnan yläpuolelle ja synnyttävät diffraktion ja interferenssin yhteispelillä monenlaisia optisia efektejä.

Siitepölyn partikkelit taas vajoavat veden pintakalvon alle, joten vaikka diffraktiota se ei estäisikään, niin interferenssiä ei pääse syntymään. Eikä siis samanlaisia efektejä kuin levillä.

Ilmiötunnistuksen perässä olevasta infopainikkeesta löytyy hyvä tietopaketti tästä ilmiöstä.

Marko Riikonen - 20.5.2021 klo 14.35 Report this

Aiheesta tekemäni gradu:

https://drive.google.com/file/d/13dU7hKpxdWwr4EUN8ovw30lJj58A364K/view?usp=sharing

Siellä on käsitelty myös tätä siitepölyseikkaa. Jotain merkin ohi meneviä pohdintoja siellä on, mutta on siellä kai asiaakin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.