Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Walter & Deslandres - 20.4.2021 klo 21.18 - 20.4.2021 klo 21.22 Kauhava Observation number 97960

Visibility IV / V

Jari Kankaanpää, Lakeuden Ursa

Havaitessani tuota Walter-Deslandres aluetta huomioni kohteena on usein tuo Walterin länsireunan murtuma. Näyttää kuin reunavallin osa  olisi irronnut kohdasta A ja siirtynyt nykyiseen sijaintiinsa kohtaanB. Valuma-alue C on kohollaan ympäristöstään ja näyttäisi kuin Deslandresin pohjalla olisi viitteitä tapahtumasta myös aluella D. "Ykköslunaatikko" Teemu Öhman varmaan voisi valaista asiaa onko näin käynyt vai näyttääkö se vain siltä? Todenäköisesti se on vain Deslandresin laavaan peittyneen kraatterin reunavallin jäänne.

 https://lakeudenursa.fi/kuvitus/picture.php?/1130/category/4

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuun pinnan yksityiskohta
  • Kohteen nimi
    • Walter & Deslandres
  • Seeing
    • Hyvä
Technical information

12 SCT, 2XBarlow Asi 1600MM, IR-longpass suodin.

Comments: 2 pcs
Teemu Öhman - 12.5.2021 klo 19.51 Report this

2/2

Alue D on ympäristöään vaaleampi ainakin osin sen vuoksi, että sen länsipuolella oleva Hell Q (”Cassini’s Bright Spot”) on viskannut siihen erittäin kirkasta heittelettä. Hell Q sijaitsee kohdassa, jossa hypoteettisen Deslandresin keskusrenkaan pitäisi suunnilleen olla, mikä voi osaltaan selittää kirkkautta (spotti olisi siis tuoretta hyvin syvältä peräisin olevaa puhtaahkoa anortosiittia). Ainakaan tuolla kohdalla laava ei ole peittänyt Deslandresin pohjaa kuin korkeintaan hyvin ohuelti. Nykyisellään Deslandresin pinta on koostumukseltaan hyvin pitkälti ylänköainesta, mare-basaltteja on näkyvillä ainoastaan Deslandresin pohjan koillisosassa. Pääpiirteissään en näe D-alueella mitään kovin kummallista.

Minusta tässä vain silmä tekee tepposet ja ihmismieli helposti hakee jännempiä selityksiä kuin mitä todellisuus tarjoaa. Mitä useammassa valaistuksessa kohteita pääsee näkemään, sen varmemmin oudolta vaikuttaneille jutuille löytyy helpompia ja siten huomattavasti todennäköisempiä selityksiä. Nykyisellään tämä on tietysti aika helppoa, kun luotainaineistot ovat kaikkien saatavilla.

Teemu Öhman - 12.5.2021 klo 21.34 Report this

Liekö Firefox-ominaisuus, kun lähes aina kommentit katoavat matkalla. No, kommenttini alkuosa meni näin:

1/2

Heh, kiitokset komeasta tittelistä, tiedä sitten kuinka ansaittu se mahtaa olla...

Taas kerran komea kuva ja kiinnostava alue! Sanoisin, että tämä vain näyttää siltä, että tässä olisi tapahtunut ylimääräistä valahtamista ja siirtymistä. Alue C on kraatteri Walther X ja sen länsipuoli. Sen synnyttänyt törmäys on tapahtunut Waltherin reunaan, minkä vuoksi heittelettä on päätynyt enemmän alarinteen puolelle, mikä selittää koholla olevan X:n länsipuolen.

Tuo alue A-B on kraatteri Walther W. Veikkaisin, että se on tuollainen ylösalaisen pisaran mallinen siksi, että siinä eteläosassa on ollut toinen, pieni ikivanha kraatteri. W:n läntinen reuna on kyllä holtittoman iso (tai ainakin sen näköinen; pitäisi mittailla, jotta tietäisi onko se oikeasti kovastikin ”liian iso”). Kokoon on kenties vaikuttanut Deslandresin/Waltherin reuna tai ehkäpä ainakin W:n länsireunan pohjoisosan kohdalla Deslandresin potentiaalinen keskusrenkaan alkio. Deslandres kun on niin iso, että periaatteessa sille olisi voinut alkaa keskusrengasta kehittyä, mutta jos siitä on pinnalla jotain merkkejä ollut, ne ovat aikaa sitten kuluneet pois. Nykyisellään Walther W:n pohja kallistuu loivasti kohti itää, eli päinvastoin kuin olisi oletettavaa, jos pala Waltherin reunaa olisi tosiaan siirtynyt kohti länttä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.