Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yläilmakehän salama - 25.9.2020 klo 23.30 - 26.9.2020 klo 00.45 Mäntsälä Observation number 97942

Visibility II / V

24.-25.9. esiintyi ukkosia melko runsaasti vuodenaikaan nähden. Ukkostelu jatkui 26.9. vastaisena yönäkin. 25.9. myöhään illalla lähdin katsomaan läheisen järven rannalle näkyykö läntisessä horisontissa kaukaisia salamankajastuksia. Taivas oli kutakuinkin pilvetön. Ukkoset olivat paikannuksien mukaan kaukana n. 200km päässä havaintopaikastani.

Pimeässä syysyössä näkyi kuin näkyikin ajoittain vaimeita välähdyksiä. Olosuhteet kutsuivat syysyön ikuistamiseen, tähtitaivaan ja salamankajastusten tehdessä tilanteesta varsin inspiroivan. Olosuhteet olivat kaiken lisäksi otolliset yläsalamoiden kuvausyritykseen. Aloitin kuvaussession 23:30 ja laitoin kameran sarjatulelle. Aloitin laajakulmalla, koska halusin aluksi ikuistaa maisemaa kokonaisuudessaan.

Jonkin ajan päästä siirryin suurempaan polttoväliin ja yritin tosissani saada leimahduksia ja mahdollisia yläsalamoita kuvaan. Kuvia kertyi sessiosta satoja, mutta ne jäivät tarkastamattomana kortille kuukausiksi. Salaman kaukaiset kajastukset eivät kuitenkaan niin komeita olleet, ja paljain silmin en yläsalamoita havainnut.

Nyt huhtikuussa 2021 muistikortin ehtyvä tila sai tarkastamaan ja poistamaan kuvia tilan lisäämiseksi. Kävin syyskuista salamakuvaussessiota ensi kertaa huolellisesti läpi. Yllätys olikin aikamoinen, kun yhdestä ruudusta löytyi ihan kunnon keijusalamat kauniin öisen järvimaiseman kera. Mikä löytö! Hyvä etten ehtinyt poistaa kuvia tarkastamatta!

Päätin varmuuden vuoksi katsoa runsaan kuvasaldon läpi uudemmankin kerran oikein huolellisesti. Ja kuinka ollakkaan, ruuduista lötytyi vielä kaksi heikkoa tapausta lisää. Olen vakuuttunut niiden aitoudesta. Ensimmäistä kertaa katsojalle ei todennäköisesti näistä huomaamattomammista tapauksista erotu juuri mitään. Toinen heikoista tapauksista on pystykuvassa aivan kuvan yläreunassa oleva punainen keijusalaman alkupätkä. Jos kuvan rajaus olisi ulottunut ylemmäs, olisi keijusalama näkynyt varmaan paremmin ja kirkkaammin. Toinen tapauksista on laajakulmalla otetun (suttuisen) kuvan oikella puoliskolla aikalailla keskellä oleva punertava "viuhka". Molemmissa tapauksissa näkyy horisointissa samaan aikaan (viereisiin freimeihin verrattuna) etäinen salaman kajastus. Yhdessä kuvista on pelkkä salamankajo.

Yläsalamat ovat sen verran harvinainen bongaus järjestelmäkameralla, että pakkohan tämä oli tännekin jakaa. Tämä kokemukseni todistaa, että aina kannattaa yrittää, jos intuitio vähänkään siihen suuntaan vie. Hyvää yläsalamoiden metsästystä kaikille toivottaen, 

Paavo


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

 • Yläilmakehän salamat
  • Keijusalama (red sprite) info

   Keijusalama (englanniksi red sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Kyseessä on yleisin ja parhaiten tunnettu yläsalamatyyppi. Ilmiön kirkkain osa on yleensä 65-75 kilometrin korkeudessa, ja värivalokuvissa se on normaalisti punainen.

   Keijusalama kestää yleensä vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Värikuva keijusalamasta. Ilmiö näkyy kuvan vasemmassa laidassa punertavana muodostelmana. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Kolme keijusalamaa näkyy heti Kuun alapuolella. Ne kaikki olivat välähtäneet samaan aikaan. Kuvan vasemmassa alakulmassa on itse emosalaman välähdys. Kuva Panu Lahtinen.

  • Pylväskeijusalama (column sprite) info

   Pylväskeijusalama (englanniksi column sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Pylväskeiju on keijusalaman epätavallisempi alalaji. Nimensä mukaisesti pylväskeijut muistuttavat pilarimaisia pystyviivoja.

   Kuten keijusalamatyleensä, tämäkin ilmiö kestää tyypillisesti vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Pylväskeijuja. Ilmiö näkyy lyhyinä katkonaisena valopilareina kuvan alaosassa vesileiman yläpuolella. Kuvaan on koostettu puolen tunnin aikana näkyneet pylväskeijut. Kuva Panu Lahtinen.

Technical information

ISOarvot viritin kameran suorituskyvys äärirajoille, arvoon 4000. Valotukset olivat 5s kestoisia. Kuvauskalustona minulla on Fujifilm X-T10 ja siihen sovittimella lukuisia Nikonin vanhoja manuaalilinssejä. Käytin tuossa tilanteessa muistaakseni Nikon 50mm f1.8 ai-s, mahdollisesti myös Nikon 80mm f2 ai-s. En millään muista tarkkaan. Aukkoa pidin välillä f2.8 ja f1.8.

Comments: 13 pcs
Esa Palmi - 23.4.2021 klo 21.12 Report this

Upeaa! Olikohan toinen kerta, kun Suomessa tallennetaan jarkkärillä keijuja?

Mikko Peussa - 23.4.2021 klo 21.17 Report this

Todella upea havainto ja hyvä havaintokertomus!

Panu Lahtinen - 23.4.2021 klo 21.19 Report this

Hienoa Paavo! Ehdottomasti paras järkkärillä dokumentoitu tapaus Suomesta. Toivottavasti näitä saataisiin järkkärillä (tai muulla hyvällä kameralla) kiinni vähän useammin kuin kolmen vuoden välein :-D

Pengon ehtiessäni salamapaikannushavainnoista mahdollisia emosalamoita.

Paavo Korpela - 23.4.2021 klo 21.53 Report this

Panu, mun kameran kello on selittämättömästi edistänyt ja näyttää nyt olevan +36 minuuttia nykyhetkeen verrattuna. Laskujeni mukaan tuo paras keijusalama iski 26.9. noin klo 00:24, mutta ihan varma ei voi olla.

Paavo Korpela - 23.4.2021 klo 22.01 Report this

Havainnon tietoihin lisäisin, että keijusalamat esiintyivät noin 14-17 asteen korkeudella horisontista. Tämän tsekkasin kuvassa näkyvien tähtien ja tähtikartta-sovelluksen (Stellarium) avulla. Ukkospilvien etäisyys oli noin 200 km.

Panu Lahtinen - 23.4.2021 klo 23.02 Report this

Itse sain tähtikartan avulla ensimmäisen kuvan kirkkaan pylväskeijun alareunan korkeudeksi 12,9 astetta ja suunnaksi 305,6 astetta. Tähän parhaiten osuisi FMI:n avoimesta datasta, (tämän sivuston avustuksella) 00.55 - 01.10 väliltä olisi 2020-09-26 01:03:25 Suomen kesäaikaa, 61.80520 N, 21.84490 E, +38 kA. Tämä olisi havintopaikasta suunnassa 305.51° ja 218,14 km etäisyydellä. Joskus tekemäni geometrisen käppyrästön perusteella hieman ekstrapoloimalla alareuna olisi tällöin noin 50 km korkeudella. Sovitaan että on riittävän lähellä, jos uskaltaa olettaa että kameran kello ei ole aivan kohdallaan. Tuosta oikealla olevat voivat hyvinki liittyä samaan purkaukseen. Blitzortung-paikannuksista ei löydy oikein sopivia tähän ensimmäisen kuvan kaveriksi.

Noiden muiden tutkiskelu pitää jättää toiseen kertaan.

Paavo Korpela - 23.4.2021 klo 23.38 Report this

Joo pylväskeijun alareuna on varmaan tuolla korkeudella minkä sanoit. Ja en tiedä milloin kameran kello on seonnut. Kameran antama alkuperäinen aikaleima kuvalle on tasan klo 1:00 26.9.2020, joka on itseasiassa hyvin lähellä tuota määrittämääsi kellonlyömää ????????

Tapio Lahtinen - 24.4.2021 klo 11.38 Report this

Onnittelut tästä.
Kannattaa tosiaan tarkastella ne kuvat läpi ennen kadottamista.

Paavo Korpela - 24.4.2021 klo 12.44 Report this

Panu, tsekkasin tähtitaivaan asentoa kuvasta ja sen perusteella kello on lähellä klo 1:00. Salaman kajastus horisontissa on tuon keijusalamaryppään oikealla laidalla, ei suoraan kirkkaimman keijun alapuolella. Näillä spekseillä löysin toisen ehkä paremman kandidaatin(?) klo 00:56:20 Virta: 62 kA Latitudi: 62.0460 N Longitudi: 21.9936 E Suunnassa 312 astetta Kirkkaimman keijun alaosan korkeuskulma ton hetken tähtikartan perusteella 14 astetta Löysin toisen kandidaatin

Paavo Korpela - 24.4.2021 klo 12.49 Report this

Ja tuon salamanpaikannuksen etäisyys havaintopaikalta 227,6 km

Eero Karvinen - 24.4.2021 klo 16.21 Report this

Hienot spritet olet saanut kuvattua!

Markku Ruonala - 24.4.2021 klo 19.38 Report this

Onnittelut todella kovasta havainnosta. Tällaiset hienot havainnot motivoivat itsekäkin jatkamaan yrittämistä.

Pirjo Koski - 25.4.2021 klo 12.49 Report this

Mielettömän upea havainto, onnea!! 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.