Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Ptolemaeus - 19.4.2021 at 23.05 Harjavalta Observation number 97833

Visibility IV / V

Jari Kuula, Porin Karhunvartijat

The last few days have been moonlit quality time, now threatened by a long period of cloud cover. Prior to its first quarter, the Moon has been high as it did in the spring, when the typical poor season of seeing does not hurt. I followed e.g. Ptolemaeus sunrise, the first rays of the crater's convex base to the humps of the dawn to record on a cell phone binocular from the left horn. The overexposure in Figure 2 briskly to verify the phenomenon. Another phenomenon that is also visible in mobile phone flippers: big craters are hexagonal !?


Additional information
 • Observation target
  • Moon surface feature
 • Name of the observation target
  • Ptolemaeus
  • Näyttävä
 • Seeing
  • Average
Technical information

Mak 170 + mobile phone made by Seppo Sal

Comments: 3 pcs
Teemu Öhman - 20.4.2021 at 14.18 Report this

Hyvä että jemmasit tuon Ptolemaeuksen upean auringonnousun tännekin. Sattumalta katselin ja myös digiscopingilla kuvasin itsekin tuota ihan samaa. Tuo oli erinomainen esimerkki siitä, kuinka Kuun maisemat muuttuvat merkittävästi erittäin lyhyessä ajassa. Oli todella kaunista katseltavaa.

 

Ja kyllä, etenkin isot kraatteri ovat kuusikulmaisia niin Kuussa kuin muillakin terrestrisillä planeetoilla ja jääkuilla, joilla asiaa on tutkittu. Asteroideilla noita on myös, ja ainakin yhdellä komeetan ytimelläkin. Valaistuksen suunta vaikuttaa hieman niiden näkymiseen, mutta pohjimmiltaan valaistuksella tai esim. resoluutiolla ei ole merkitystä, vaan ilmiö on todellinen ja heijastellee kallioperän muinaisia heikkousvyöhykkeitä. Likikään kaikkea tuosta(kaan) ei kuitenkaan ymmärretä, ja etenkin pienten neliskanttisten kraatterien kanssa on ongelmia. Moni etenkin fyysikkotaustainen kraatteritutkija ei takavuosina edes uskonut kulmikkuuteen (kun tietokonemalli sanoo, että niiden on oltava pyöreitä...).

Vaasan vieressä Söderfjärden on erinomainen esimerkki kuusikulmaisesta kraatterista, ja myös Lappajärven painovoimakartassa näkyy hyvin tuo muinaisten rakenteiden vaikutus. Samoin Taivalkosken Saarijärvi on tämmöinen rakenteellisesti kontrolloitu tapaus. Arizonan Barringer eli Meteor Crater on pienten neliöiden (vai kahdeksankulmioiden?) klassikkoesimerkki (jonka syntyä ei tässä mielessä ymmärretä, vaikka se on ainoa, jossa asiaa on kunnolla yritetty tutkia). 

Paula Wirtanen - 20.4.2021 at 16.54 Report this

Ihastelin eilen tuota samaa. Ptolemaeuksen kolmikko oli terminaattorin puolella, mutta reunavallit jo näkyivät (melkein kuin haamuja). Havaintosessioni aikana myös Archimedeksen reunavalli alkoi pilkottaa pimeästä. Mietin, että olisi aika hienoa olla tuolla Kuusssa katsomassa paikallista auringonnousua, juuri jossain kraatterin pohjalla :)

Varsin kelvollinen kännykuva, ilmiö on vangittu hienosti.

Tero Sipinen - 20.4.2021 at 19.36 Report this

Kerrassaan metka juttu tuo kraattereiden kulmikkuus! Ilman Teemun hyvää kommettia olisin lokeroinut sen mappiin "illuusiot" kaikkien "X":ien, "V":iden ja "siltojen" kanssa. Näin sitä taas oppi uutta Taivaanvahtia selailemallla :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.