Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Sumukaari - 18.2.2021 klo 10.16 - 18.2.2021 klo 12.50 Muonio Observation number 96226

Visibility III / V

Ajelin kohti Pallastuntureita, kun havaitsin taivaalla itselleni tuntemattoman, vaalean kaaren (kuva 4). Lähemmäksi ajettuani (kuva 3) ja hiihdellessäni kohti Pyhäkeroa havaitsin kaaressa myös värejä (kuva 2) ja pidemmälle sumun/pilven sisään mentyäni interferenssikaaria (kuva 1). Kaari pysyi koko ajan näkyvissäni, useiden tuntien ajan. Pakkasta oli hotellin parkissa -20 astetta ja tunturilla hiihtäessäni silmälaseihin kertyi jäätä samaan tapaan kuin alijäähtynyttä vettä sataessa.

Onko varhaisin vaihe pilvikaari ja myöhemmät sumukaaria? Voiko pilvikaari olla värillinen ja onko siinä koskaan interferenssikaaria?

 

Edit: Lisäsin vielä yhden kuvan, toivottavasti ovat nyt tekstin mukaisessa järjestyksessä..

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Sumukaari info

   Sumukaari on valonlähdettä vastapäätä näkyvä pääasiassa haalean valkoinen kaari. Sen reunalla voi erottua heikkoa punerrusta. Ilmiö näkyy joko sumussa tai hiukan maanpinnan yläpuolella olevassa sumupilvessä.

   Sumukaarella ja sateenkaarella ei ole teoriassa selvää rajaa, vaan sateenkaari muuttuu vähitellen sumukaareksi kun pisaroiden koko pienenee. Mitä pienempiä pisarat ovat, sitä pienempi on kaaren säde, sitä paksumpi se on ja sitä enemmän siinä alkaa dominoida valkea väri.

   Tavallisesti eron tekeminen sumukaaren ja sateenkaaren välillä on helppoa, mutta joskus näkyy hankalia välimuotoja. Jos pääkaaressa on selkeä spektrin kirjo eikä valkeaa väriä, se on sateenkaari. Jos taas kaaressa dominoi valkoinen ja osa spektrin väreistä puuttuu, kyse on sumukaaresta.

   Sumukaaria on havaittu kaksi - pääsumukaari ja sivusumukaari. Yleensä näkyvillä on vain pääsumukaari. Pääsumukaaren sisäpuolella voi joskus esiintyä yksi tai hyvin harvoin useampi interferenssikaari. Ne voivat olla pääkaarta värikkäämpiä.

   Sumukaaria nähdään talvella pakkasillakin, sillä pienet sumupisarat voivat esiintyä nestemäisinä aina -40° C lämpötilaan saakka.

   Etäisessä pilvilautassa erottuu silloin tällöin sumukaarta muistuttava kaari. Tällöin puhutaan pilvikaaresta. Pilvikaari on huomattavasti harvinaisempi kuin sumukaari ja sille on oma tunnistuksensa harvinaisten valoilmiöiden luettelossa.

    

   Sumukaari syysaamun hälvenevässä sumussa. Kuva Mauri Korpi.

    

   Sumukaari. Kuva Päivi Kuljunlahti.

    

   Tästä valokuvasta käy hyvin ilmi että sumukaari on havaitsijan pään varjon kohtaa, eli alavasta-aurinkopistettä saartava kaari. Kuva Olli Sälevä. 

    

   Tasainen sumukaari jonka sisäpuolella näkyy tumman vyöhykkeen erottama interfenrenssikaari. Kuva Seija Ropponen.

    

   Talvinen sumukaari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kirkas sumukaari hiukan maanpinnan yläpuolella olevassa sumupilvessä. Pääkaaren lisäksi näkyvillä on myös ulompana himmeämpi sivusumukaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.

    

   Tämän sumukaaren terävyys ja kapeus kertoo siitä että pisarat ovat olleet varsin suurikokoisia. Kuva Antti Peuna.

    

   Sateenkaari vai sumukaari? Horisontissa oleva Aurinko on värjännyt ilmiön punaiseksi, eikä sen todellinen väritys siten tullut ilmi. Kuvaaja kertoo kuinka auton tuulilasiin ilmestyi pieniä vesipisaroita, joten ilmassa oli sadetta. Lämpötila oli -15° C. Kuva Olli Sälevä.

 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Pilvikaari maanpinnalta info

   Pilvikaari on harvinainen, pilviin piirtyvä väreiltään hailakka sateenkaaren sukulainen joka näkyy Aurinkoa vastapäätä. Pilvikaarta paras etsiä kun Aurinko on matalalla. Tällöin kaari on helpoiten nähtävissä sen noustessa verraten korkealle taivaalle. 

   Pilvikaarta ei tule sekoittaa sumukaareen joka muutoin on samanlainen ilmiö, mutta näkyy sumussa tai sumupilvessä.

   Pilvikaari ei näy sateessa eikä sumussa, vaan se piirtyy pilven muotoihin. Kuva Mikko Peussa.

Comments: 5 pcs
Emma Bruus - 21.2.2021 klo 20.47 Report this

Eihän tähän oikein voi vastata, kuin että näemmä pilvikaarellakin voi olla interferenssikaaria :D Pilvikaaret ovat suhteellisen harvinaisia (paitsi tällä kaudella) ja niiden interferenssikaaret _tällä_ näyttävyystasolla vieläkin harvinaisempia. Ihan huisin hieno havainto. Kiitos että jaoit tämän ja onnittelut!

Marko Riikonen - 21.2.2021 klo 22.23 Report this

Sumukaarikaan ei varmaan olisi väärä luokittelu ekan kuvan tilanteelle jossa havaitsija on pilven sisällä.

Tero Sipinen - 22.2.2021 klo 09.37 Report this

Vaikuttaa että tulkintasi on ihan oikea eli ensin pilvikaari (alin kuva), myöhemmin sumukaari. Ja siksipä julkaistiinkin molemmilla tunnisteilla niinkuin olit lomakkeelle laittanutkin (otsikossa näkyy vain sumukaari ja se saattaa hämätä tarkkaamatonta lukijaa).

On kyllä hieno havainto, kun kaari on näkynyt tunteja ja vaihettunut pilvikaaresta sumukaareksi. Jos koko jaksolta olisi olemassa nopeutettu video, niin olisi mielenkiintoista yrittää bongata, että missä vaiheessa pilvikaari vaihtuu sumukaareksi. Luultavasti olisi aika haastava tunnistaa sellaista kohtaa. Eikä mikään kai estä sitä, että molemmat olisivat yhtä aikaa näkyvissä - päällekkäin jolloin niitä olisi melko mahdotonta erottaa toisistaan. Tai ehkä olsi oikeampi sanoa että yhtäaikaa näkyessään kaaret olsivat peräkkäin: sumukaari lähempänä havaitsjaa (matalalla) ja pilvikaari kauempana (korkealla).

Ja vastaus kysymykseesi: kyllä pilvikarellakin voi näkyä interferenssejä. Mutta sanoisin että "herkemmin" ja selkeämpinä ehkä sumukaarella, juuri niinkuin näissä oppikirjamaisissa kuvissa näkyy.

Sirpa Malinen - 22.2.2021 klo 20.09 Report this

Kiitos kommenteista, onnitteluista ja tiedoista! 

Lisäsin vielä yhden kuvan (nyt nro 3). Kuvien 4 ja 3 ottamisen välillä on kulunut kuusi minuuttia, mutta ajettu autolla lähes kuusi kilometriä. Aivan koko aikaa minulla ei ollut näköyhteyttä kaareen - välillä piti katsoa tietäkin, joten kertomienne tietojen valossa on vaikea täysin varmaksi sanoa onko se yksi ja sama, vaikka niin oletan kun tämän tästä taivaalle kurkin. Kahta yhtäaikaista/peräkkäistä kaarta en havainnut. 

Hauska tätä ilmiötä oli seurata! Ja seuraavalla kerralla osaan tarkkailla taas uusin silmin - koska se lieneekään. :)

Tero Sipinen - 22.2.2021 klo 20.55 Report this

Uusi kuva näyttää jo enemmän sumukaarelta kuin pilvikaarelta. Pilvikaaresta sumukaareen vaihtuminen on varmaankin tapahtunut "portaattomasti" (sen kuuden kilometrin / minuutin aikana) ja tarkoitinkin, että vaikka molemmat olisi jossain vaiheesa olleet samaan aikaan olemassa, niitä olisi hyvin vaikea (ellei mahdoton) erottaa erillisiksi. Hieno tapaus!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.