Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pintahalo - 4.2.2021 klo 12.15 - 4.2.2021 klo 12.20 Raisio Observation number 95855

Visibility II / V

Hangen pinta on useamman päivän ollut kuin "karvat pystyssä", ei ole halorenkaita tuossa erottunut. Tänään sitten jostain oman kovalevyn uumenista nousi muistikuva haloista jotka on taltioitu juurikin samantyyppisissä olosuhteissa.

Pitihän sitä sitten katsella hankea sillä silmällä, kovin mairittelevia näkymiä ei löytynyt, vain hädin tuskin erottuvaa tavaraa. Yhdessä rinnekohdassa sitten aurinkolasien takaa sai jo selkeämmin kiinni ilmiöstä.

Tuosta kohtaa pari pikkupinoa napsuttelin laajiksen ääripäillä. Lisäksi hieman hangen pintarakennetta muutaman kuvan verran.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Pinta-aurinkokaaret [Luomanen] info

   Pinta-aurinkokaaret eli Luomasen kaaret ovat lumen pinnalla näkyviä leveitä kaaria. Teoriassa ne risteävät itseään valonlähteessä.

   Nämä eksoottiset aurinkokaaret ovat aitoja pintahaloja, sillä niille ei löydy vastineita ilmassa leijailevien kiteiden aiheuttamista aurinkokaarista - ne risteävät valonlähdettä eri kulmassa kuin taivaalla näkyvät aurinkokaaret. 

   Pinta-aurinkokaaria on havaittu kaksi - toinen niistä leikkaa horisontaalitasoon nähden jyrkässä ja toinen loivassa kulmassa. Näistä edellinen voi olla havaintojen perusteella hyvin voimakkaasti kehittynyt, kun taas jälkimmäinen - joka on havaittu vain kerran - on varsin harvoista valaistuista kiteistä muodostunut laaja valo-alue.  

   Pinta-aurinkokaaret syntyvät valon heijastuessa lumen pinnalle tiettyyn asentoon kasvaneista kiteistä. Valon heijastus joka aiheuttaa "jyrkkäkulmaisen" pinta-aurinkokaaren, tapahtuu noin 20 astetta horisontaalitasosta kallellaan olevasta kidepinnasta. "Loivakulmainen" pinta-aurinkokaari puolestaan muodostuu heijastuksesta pinnasta, joka on noin 70 astetta kallellaan horisontaalitasosta.

   Pinta-aurinkokaarista on saatu havaintoja vain kourallinen. Yhdessä havainnossa kaaret ovat epäsymmetrisiä kiteiden asennon atsimutaalisen preferenssin vuoksi. Tämän epäillään olevan seurasta tuulen vaikutuksesta.

    

   Jyrkkäkulmainen pinta-aurinkokaari näkyy kahtena voimakkaana valoalueena pelto-aukealla. Loivakulmainen pinta-aurinkokaari ei erotu tässä pienikokoisessa kuvassa, katso kuvat isommassa koossa. Kuva Jari Luomanen.

   Simulaatio jyrkkä- ja loivakulmaisista pinta-aurinkokaarista yllä olevaan valokuvaan. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

    

   Pinta-aurinkokaari kuvattuna samalla paikalla kuin ylinnä olevassa kuvassa, mutta yöllä. Valonlähteenä salamavalo. Kuva Jari Luomanen.  

    

   Pinta-aurinkokaari. Kuva Marko Riikonen

    

   Tämä heikosti näkyvä, meren rannalla kuvattu pinta-aurinkokaari on epäsymmetrisesti kehittynyt. Se on havaittiin samana päivänä samalla yllä oleva tapaus. Nähtävästikin meren rannalla käynyt voimakkaampi tuuli oli saanut aikaan kiteiden kasvun atsimutaalisen preferenssin, minkä seurauksena halo vääristyi. Kuva Jarmo Moilanen.

Comments: 8 pcs
Emma Bruus - 5.2.2021 klo 09.00 Report this

Ihan oikeassa olet, kyllä se Luomanen on

Marko Riikonen - 5.2.2021 klo 11.25 Report this

Hyvä että kovalevyn uumenista nousi muistikuva. Itse olen odotellut tätä tulevaksi koko talven Rovaniemellä, mutta ei vielä ole irronnut. Tuulista on kyllä ollut viime päivinä, mutta riittävän pitkä selkeä lumisateeton jakso on puuttunut. Tämä teikäläisen tapaus näyttää muodostuneen samanlaisissa kiteissä kuin meikän aikoinaan Oulussa näkemä kahden päivän display.

Lasse Nurminen - 5.2.2021 klo 15.22 Report this

Kiitokset vielä raadin vahvistukselle, aika varma olo tästä kyllä oli. Piti ihan ensialkuun kaivaa kyseinen ilmiö tuolta havaintolistan kohteista, kun en heti muistanut nimeä. Seuraavaksi laitoin tähänastiset havainnot hakuun ja silmäilin ne läpi, ennen siirtymistä pihalle ihmettelemään. Eli mukavasti sai hyödynnettyä palvelun aiempaa antia tähän.

Täällä meni Marko hangen pinta hieman uusiksi eilisen iltapäivän kidesateen myötä. Eli ei näillä näkymin mitään monen päivän putkea. Tuon olisi ehkä saanut jo edellispäivältä talteen, kun olisi ilmiön aiemmin muistanut.

Jouni Hovi - 5.2.2021 klo 16.22 Report this

Näkyi erinomaisen hyvin pelkille silmille myös tuolla Orikedolla.

Käväisin myös tänään aamulla uudelleen pelipaikalla mutta olivat poissa.

Komeat kuvat!

Katsotaan josko mitään muuta löytyy tämänpäiväisistä kuvatuksista.

Mikko Peussa - 5.2.2021 klo 21.40 Report this

Upea rariteetti ja hieno setti erilaisia kuvia.

Lasse Nurminen - 5.2.2021 klo 22.22 Report this

Kiitoksia Jouni ja Mikko. Pitänee seurailla tilannetta tämän(kin) tapauksen osalta, kun tässä vielä talvikeleistä saadaan nauttia.

Petri Martikainen - 7.2.2021 klo 13.36 Report this

Näitä "rariteetteja" on nyt näköjään joka paikassa. Olen nähnyt niitä fb-kavereiden kuvissa eiliseltä Porvoosta ja tältä päivältä Muoniosta. Kannattaa pitää niitä nyt silmällä siellä missä Aurinko paistaa.

Lasse Nurminen - 7.2.2021 klo 19.40 Report this

No sehän on positiivista, jos porukka näitä saa kopiksi. Olosuhteet ovat näköjään olleet passelit vähän siellä täällä.

Eilisen reissulla ei mitään havaintoa näistä, vaikka useampia potentiaalisia paikkoja ohittelin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.