Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Reiner gamma - 2.12.2020 klo 00.22 Kauhava Observation number 95411

Visibility III / V

Jari Kankaanpää, Lakeuden Ursa

Reiner Gamma 

Mystinen ”Lunar Swirl” Oceanus Procellarumilla. Mystinen siksi, että sen alkuperä ja syntyprosessi ovat vielä selvittämättä. 

Tomusokerimaiset vaaleat pyörteiset kuviot eivät heitä lainkaan varjoja ympäröivälle laakiolle. Näyttää kuin kuviot olisi spraymaalattu kuun pintaan. Matalalla lentävät luotaimet ovat havainneet alueella magneettikentän muutoksia. 

Jotkut teoriat olettavat tämän aurinkotuulen hiukkasvirran liikkeisiin vaikuttavan anomalian olevan vuorovaikutuksessa kuun regoliittipölyn kanssa. Miljoonien vuosien aikana pöly on ohjautunut magneettikentän pakottamana nyt näkyviksi kuvioiksi.

 Muutos magneettikentään on syntynyt seismisten energioitten myllätessä kuun sisuksista pintaan joko asteroiditörmäyksestä, vulkanismista tai koko kuun syntyprosessista johtuen. 

Toisen teorian mukaan jälki on syntynyt komeetan törmäyksessä tai sen ytimen hajotessa lähellä kuun pintaa. Kuvio on näyvissä parhaiten täydenkuun aikaan.

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuun pinnan yksityiskohta
  • Kohteen nimi
    • Reiner gamma
  • Seeing
    • Hyvä
Technical information

12 Meade SCT, 3X Barlow, Asi 174mm & IR-longpass

Comments: 3 pcs
Paula Wirtanen - 10.1.2021 klo 18.38 Report this

No nyt on hieno havainto kiehtovasta kohteesta!

Jari Kuula - 10.1.2021 klo 20.19 Report this

Hyvä tallennus kiehkurasta! Useimmat samanlaisista ovat etäpuolella, ja vastapäätä suuria törmäysaltaita. Gamman kohdalla näyttäisi vastakkainen allas puuttuvan. Procellarum -alueella on magnetismia myös esim. Sirsalis -uomilla, ja yhtälailla edelleen mystisenä ilmiönä.

Jari Kankaanpää - 11.1.2021 klo 18.05 Report this

Kiitoksia Paula ja Jari!

Alueella on monenlaista mielenkiintoista havaittavaa. Eri valaistusolosuhteet tarjoavat aina uusia näkökulmia ja täydenkuun aikaan tutukin näkymät näyttävät ihan erilaisilta kuin terminaattorin olessa lähellä kohdetta. 

https://lakeudenursa.fi/kuvitus/picture.php?/1124/category/4

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.