Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Janssen - 3.11.2020 at 23.42 Kauhava Observation number 94903

Visibility III / V

Jari Kankaanpää, Lakeuden Ursa

Janssen is located in the southern highlands of the moon. At the bottom of the 190km diameter crater is a wide crack with side branches. In the picture, north is on the left.


Additional information
 • Observation target
  • Moon surface feature
 • Name of the observation target
  • Janssen
  • Keskitaso
 • Seeing
  • Average
Technical information

12 "SCT, 3x Barlow, Asi 174 MM & ir long-pass filter. Registax 6 and Photoshop.

Comments: 4 pcs
Jari Kuula - 12.11.2020 at 23.32 Report this

Hyvä taltiointi Pierre Janssenin

nimikkokraatterista! Huomioni kiinnittyi neljään törmäysjälkeen: Metius, Fabricius, Fabricius A ja ....niin, tuo neljäs? Kuvassa ylävasen, en löydä nimeä mistään, minkä olen käsiini saanut! Mooren kirjassa kraatteri on vanhan oloinen, mutta selkeä. No, ainakin olet saanut siitä hyvän kuvan. Kuoppa voi tietenkin olla myös Nectaris -heitteen tekosia?

Jari Kankaanpää - 13.11.2020 at 21.50 Report this

Kiitoksia Jari KUUla. Katsottaessa kohtisuoraan LROC:n Lunar globe 3d:llä kuoppa näyttää olevan hyvin vanha kraatteri. Ympäristön nuoremmat iskut ovat nuijineet sen lähes näkymättömiin, eikä sillä näytä olevan nimeä. 

Oheisessa linkissä tuo kuvani näkyy paremmin.https://lakeudenursa.fi/kuvitus/upload/2020/11/13/20201113213630-178ec639.jpg

Teemu Öhman - 14.11.2020 at 12.39 Report this

Taas jäi eilinen kommenttini matkalle, mutta nyt se oli jemmassa, joten kokeillaan uudestaan:

Komea kuva Jarilta, ja hyvä huomio Jarilta! Oma kirjasto ei ole nyt käden ulottuvilla, mutta voipi hyvin olla, ettei tuolle ole mitään nimeä tarjottu. Geologisissa kartoissa ainakin sen pinta on tulkittu Janssenin muodostuman osaksi, eli juuri Nectariksen heitteleeksi, joten ei ole ollenkaan mahdoton ajatus, että se olisi Nectariksen sekundäärikraatteri kuten Jari ehdotteli. Monttu on hyvinkin puolitoista kilometriä syvä (riippuu mistä mittaa).

Ei tälle mitään kunnon perustetta ole, mutta jotenkin pikaisesti luotainkuvia katselemalla minulle tulee sellainen fiilis, että itse kraatteri olisi vielä vanhempi, eli prenektarinen, ja sitä sitten tuli peittämään Nectariksen heittele eli Janssenin muodostuma.

Paula Wirtanen - 15.11.2020 at 20.19 Report this

Kyllä, hieno havainto! Ei muuten lisättävää edellisiin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.