Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi - 7.11.2020 klo 23.27 Tampere Observation number 94749

Visibility III / V

Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Kirkas tulipallo (bolidi) tallentui Tampereen Ursan tähtitornilla olevaan länteen suunnattuun videokameraan 7.11.2020 kello 23.27.00 . Tulipallo oli nähty myös laajalti Ruotsissa.

Tein tulipallosta videon ja se on osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=rV1-8i8iyYo

 


More similar observations
Additional information
 • Havaintoajan tarkkuus
  • Enintään 1 min heitto mahdollinen
 • Lennon kesto
  • 4 sekuntia
 • Sammumistapa
  • Katosi esteen (esim. puiden tai pilven) taakse
 • Ilmansuunta katoamishetkellä
  • Länsi
 • Korkeus katoamishetkellä
  • Melko matalalla lähellä horisonttia
Comments: 13 pcs
Markku Lintinen - 8.11.2020 klo 07.38 Report this

Olipa kirkas - taivas kirkastui kaikissa tornin tulipallokameroissa.

Mikko Peussa - 8.11.2020 klo 10.32 Report this

Hienosti valaisee yömaiseman!

Joni Virtanen - 8.11.2020 klo 11.37 Report this

On ollut upea! Toivotaan että olisi pudottanut jotain löydettäväksi.

Kari A. Kuure - 8.11.2020 klo 11.48 Report this

Sain juuri tiedon, että myös Norjassa, Larvikissa, oli videoitu. Ruotsissahan tämä oli iso juttu, mutta siellä oli ollut suurimmaksi osaksi pilvistä ja vain pilvien kirkastuminen oli havaittu ja jäänyt videoihin talteen. En ole nyt sen tarkemmin yrittänytkään selvittää ruotsalaisia havaintoja.

Kari A. Kuure - 8.11.2020 klo 12.01 Report this

Vilkaisin ruotsalaisia lehtiä ja niissä oli tietona kerrottu voimakkaasta äänestä, joka muistutti suihkukoneen ääntä. Ihmiset olivat joissakin paikoissa kauhuissaan.

Heidi Rikala - 8.11.2020 klo 18.48 Report this

Olin yöllä kuvaamassa Kuuta ja noin 23.30 maissa näkyi lännellä ihan valtava keltainen leimahdus. Se oli siis todella massivinen . Koko seutu kylpi valossa hetken aikaa. Olin niin ällistyntyt, etten osannut tehdä muuta , kun ihmetellä, että mitä oikein tapahtuu. Mitään ääntä en kuullut.

Kari A. Kuure - 8.11.2020 klo 19.21 Report this

Kyllä tuollaisen ilmiön näkeminen lyö ällikällä kenet tahansa. Itsekin olen nähnyt vain tavanomaisia meteoreja livenä mutta koskaan ei ole kohdalleni osunut todella isoa tulipalloa, sellaista kuin tämä on. Videon tai kuvan katseleminen ei sykähdytä samalla tavalla.

Äänen kuuluminen edellyttää, että meteoroidi tulee aika alas ilmakehään ja olet itse lähellä sitä paikkaa. Suomessa ei äänihavaintoja tehdä edes joka vuosi, joten aika harvinaisesta havainnosta Ruotsissa on ollut kyse.

Lorenzo Magri - 9.11.2020 klo 22.51 Report this

Hello, this is an interesting observation of a great bolide! Thank you for sharing the images and the video.

Since I'm also an ice crystal halos observer, I wanted to bring to the attention a particular phenomenon that I noticed while looking at the video in the link:

https://www.avaruus.fi/uutiset/tahtiharrastus-ja-taivaanilmiot/suojattu-ruotsin-ylla-lensi-lauantai-iltana-suuri-tulipallo-havaintoja-suomesta-ja-norjasta-asti.html

When the bolide starts to light up, it produces a "parhelion" at left, below the moon (it's called parhelion when the light source is the sun, so this name wouldn't be correct, maybe we should name it "bolide dog"). As the bolide travels downwards, the "bolide dog" also does, confirming the fact that it's not a reflection in the lens of the camera. It seems that the same fact occurred at the right side, but more weakly.

I wonder if this might be the first reported observation of that kind of phenomenon.

Kari A. Kuure - 10.11.2020 klo 04.51 Report this

Hello Lorenzo,

You might be right. However, I don’t consider myself a halo expert, so I can’t comment on your idea in more detail. There are several people in Finland who are familiar with the secrets of the halos. They will certainly be able to tell if a "bolide dog" has been observed before anywhere and ever before.

Joku halohin perehtynyt voisi kommentoidan Lorenzon ajatusta "sivubolidista"! Ilmiötä ei näy Tampereella kuvatussa videossa, mutta se on näkyvissä linkin videossa.

Emma Bruus - 10.11.2020 klo 12.26 Report this

I'm not a halo expert either, but halos have happened before together with fireballs. We even joked a bit at some point about adding fireballs and planets as a lightsource to the halo form.

Previous fireballs with 22 degree-ring halos:

- 2016-04-24 Mika Järvinen, Joutsa

- 2016-05-12 Mika Järvinen, Joutsa

- 2017-12-04 Panu Lahtinen, Inari/Ivalo

 

Lorenzo Magri - 10.11.2020 klo 20.04 Report this

Kiitos Kari ja Emma!

Jaakko Karti - 4.12.2020 klo 11.51 Report this

Tekisi mieli oikein tarkistaa että tipahtiko ISS ilmakehään...!

Kari A. Kuure - 4.12.2020 klo 15.36 Report this

Jaakko Karti, ei Maan kiertoradalta noin vain tipahdeta. ISSsä on myös rakettimoottorit, joilla lisätään avaruusaseman korkeutta silloin kun sen rata on siirtynyt alaspäin tietylle korkeudelle. Lisäksi korkeutta voidaan lisätä myös niiden huolto- ja miehitettyjen lentojen avaruusaluksilla, joilla on "ylimääräistä" polttoainetta. Tämä ylimääräinen polttoaine on kyllä lisätty aivan suunnitelmallisesti aluksiin. Avaruussukkuloiden oleessa käytössä, tämä oli lähes jokaisella lennolla tehty operaatio. Joten kyllä se ISS on edelleen radallaan.

Satunnaisten meteorien ja tulipallojen aiheuttajat ovat kivenmurikoita, joita ei ole havaittu aikaisemmin. Niiden rata sattuu olemaan sellainen, että ne joutuvat syvälle maapallon ilmakehään ja aiheuttavat tulipallon tai joskus hieman suuremmankin tapahtuman kuten Tšeljabinskissä vuonna 2013.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.