Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

NGC 253 - 16.9.2020 klo 00.00 - 16.9.2020 klo 00.00 Río Hurtado, Chile Observation number 94574

Visibility IV / V

Jari Saukkonen, Kirkkonummen komeetta

Kuvanveistäjän galaksi on yksi eteläisen tähtitaivaan kirkkaista ja suurista galakseista. Se on niinsanottu tähtiryöppygalaksi, jossa uusia tähtiä syntyy poikkeuksellisen paljon. Tästä todisteena ovat lukuiset pinkkinä hohtavat vetyalueet. Ryöppy on mahdollisesti saanut alkunsa muinaisen galaksikohtaamisen seurauksena, jonka vuorovesivoimat ovat myös aiheuttaneet galaksin halon vääntymisen mutkalle. Läheltä löytyykin hyvin himmeä seuralainen, kääpiögalaksi NGC253-dw2 (kuva #3) joka löydettiin vasta 2010-luvulla harrastajavoimin.

Kuvanveistäjän galaksi sijaitsee lähes kohtisuoraan linnunradan kiekon yläpuolella, joten näkymä tarjoaa myös kurkistuksen kaukaisuuteen. Monet taustalla näkyvistä oranssinpunertavista pisteistä ovat kaukaisia galakseja, joiden loittonemisnopeus saa ne näyttämään punertavilta. 


More similar observations
Additional information
 • Havaintokategoria
  • Syvän taivaan kohde
 • Kohteen nimi
  • NGC 253
 • Tähdistö
  • Kuvanveistäjä
 • Taustataivaan tummuus
  • Erinomainen
 • Galaksit
  • Spiraaligalaksi info

   Spiraaligalaksi on tähtijärjestelmä, jossa pyöreähköstä (spiraaligalaksit) tai sauvamaisesta (sauvaspiraaligalaksit) keskustiivistymästä suuntautuu ulospäin spiraalimuodossa kaareutuvia kierteishaaroja.

   Spiraaligalaksien näennäinen muoto riippuu siitä, miltä suunnalta niitä katsomme. Päältäpäin ne ovat melko pyöreitä. Sivulta galaksi ovat linssimäisiä, jossa on keskellä pullistuma.

   Spiraalihaarojen näkeminen vaatii yleensä suurehkon havaintovälineen, hyvät sääolosuhteet ja havaintokokemusta. Yleensä spiraaligalaksit näyttävät ututäpliltä.

    

   Kolmion tähdistössä sijaitseva spiraaligalaksi M33. Kuva Tero Turunen.

    

   Andromedan galaksi M31. Kuvassa näkyvät myös galaksit M110 (oikeassa yläkulmassa) ja M32 (vasemmassa alakulmassa). Kuva Pekka Peura.

    

   M101 eli Tuulimyllygalaksi sijaitsee Ison Karhun tähdistössä. Kuva Samuli Vuorinen.

    

   Spiraaligalaksi IC 342 eli Hidden Galaksy sijaitsee kirahvin tähdistössä. Kuva Timo Inkinen.

    

   Piirros spiraaligalaksista NGC 7331 Pegasuksen tähdistössä. Kuva Juha Ojanperä.

Technical information

Itse rakennettu 10" f/3,8 newton-kaukoputki, kamerana ASI6200, jalusta 10Micron GM1000HPS. Valotuksia Chroman LRGB-suodattimilla yhteensä 15h.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.