Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kuu - 4.4.2020 klo 21.02 Turku Observation number 93687

Visibility IV / V

Stereopareja (sopivan kokoisia, kun yksityiskohtien väli 65mm; esim. 24" HD-näyttö 100%:n kokoisina). Suorakatselu eli vasemmalla vasenta ja oikealla oikeata. Kuvattu 4.5.2017-4.4.2020.

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuu
Comments: 7 pcs
Janne Sievinen - 16.9.2020 klo 16.34 Report this

Mainiota - hienosti toimii!

Arto Oksanen - 16.9.2020 klo 17.33 Report this

Nutaatioko aiheuttaa kolmiuloitteisuuden? Vai onko vain peräkkäisinä päivinä kuvattu? Hyvin toimii!

Pekka Parviainen - 16.9.2020 klo 20.13 Report this

Jos Kuun kuvaa vaikka muutaman tunnin välein, ei siinä synny "uutta katselukulmaa"; vain terminaattori on siirtynyt, mutta Kuun pinnan muotoja katsotaan edelleen liki samasta suunnasta. Stereo vaatii Kuun huojahtavan kahteen eri kulmaan suhteessa katsojaan, eli katsoja aidosti näkee Kuun kahdesta eri suunnasta. Kun Kuu muljuu sekä pituus- että leveysasteen suhteen, pitäisi kelvollisen stereovaikutelman synnyttämiseksi jomman kumman suunnan pysyä vakiona molemmissa osasissa, jolloin vastakkaisen suunnan muutosta voi käyttää stereossa. Aiemmissa esimerkeissä  leveysasteheilahtelu oli suunnilleen yhtä suurta molemmissa osasissa (ja samaan suuuntaan), jolloin pituusasteen muutosta voi käyttää tälleen "oikeasuuntaiseen" Kuun stereoon. Postasin kaksi kuvaa, joissa pituusaste on pystynyt suunnilleen samana, mutta nyt stereovaikutelman saamiseksi kuva on käännettävä "vääräsuuntaiseksi" kyljelleen. Paras stereo syntyy täyskuusta, josta myös esimerkki. Se kannattaa katsoa.

Jari Kuula - 16.9.2020 klo 22.29 Report this

Oikein hyviä - varsinkin täysikuupari!

Lauri Kangas - 17.9.2020 klo 10.59 Report this

Hyviä kuvia. Olen itsekin tällaisia stereopareja joskus mallaillut, mutta aineiston laajuus ei ole koskaan ollut riittävä että olisi saanut hyvää kokoelmaa aikaiseksi vastaavilla terminaattorin paikoilla.

Tämä huojahteluhan on nimeltään libraatio. Nutaatio on sitten yleisempi termi erilaisten hyrräliikkeiden vielä prekessiota pienemmälle värähtelevälle häiriölle, josta tässä ei ole kyse.

Marko Riikonen - 17.9.2020 klo 11.30 Report this

Kyllä vainenkin, tässähän ihan kuumatkalla tuli käytyä.

Marko Grönroos - 18.9.2020 klo 10.17 Report this

Hienoja ovat! Hieno projekti.

Itseni on yleensä paljon helpompi katsoa näitä ristiin, suorakatselu on minusta paljon vaikeampaa. Suorakatselu myös edellyttää, että kuvien väli on pienempi kuin silmäväli, kun taas ristiin katsomalla sillä ei ole väliä ja kuvat saavat olla isojakin. (Ristiin katsomalla Kuu vaan näyttää näissä kuvissa koveralta.)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.