Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pääsateenkaari - 25.8.2020 klo 19.50 - 25.8.2020 klo 20.20 Juva Observation number 93143

Visibility III / V

Petri Martikainen, Ursa (Itä-Suomi)

Illan sadekuuro sai aikaan kelpo sateenkaaren. Sade oli runsasta myös auringon suunnassa, joten yritin saada kuviin myös kolmannen ja neljännen sateenkaaren. Aika helpostihan tuo onnistui, tosin välillä oli pientä hankaluutta tuulen linssiin heittämien pisaroiden kanssa.

Kuvissa 1-4 ylimmäisenä käsitelty kuva (tupla-usm + bg) ja alimmaisena originaali, neloskuvassa keskellä myös pelkästään usmattu versio. Kuvat 1 ja 2 ovat yksittäiskuvia ja kuvat 3-4 pinoja (30 ja 21 kuvaa). Kuvassa 5 käsittelemätön kuva pää- ja sivusateenkaaresta. Kuvia on rajattu vaihtelevassa määrin ja ne ovat satunnaisessa järjestyksessä.

EDIT: Lisäsin kuudenneksi kuvaksi uuden version neloskuvan pinosta, josta poistin muutaman huonomman ruudun ja linssiin tulleet sadepisarat. Pinoon jäi jäljelle 18 kuvaa. Usmasin sitä vähän reippaammin ja merkkasin siihen lisäksi sateenkaarten kertaluvut.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Pääsateenkaari info

   Pääsateenkaari eli 1. kertaluokan sateenkaari on spektrin väreissä näyttäytyvä kaari, joka syntyy valon taittuessa ja heijastuessa sadepisaroissa taivaalla. Sen uloin väri on punainen ja sisin väri on sininen/lila.

   Pääsateenkari näkyy vastakkaisella puolella taivasta kuin sen aiheuttava valonlähde. Tyypillinen valonlähde on Aurinko, mutta äärimmäisen harvoin myös Kuu voi aiheuttaa Suomessa sateenkaaren. Kuun sateenkaarelle on oma katogoriansa Taivaanvahdissa.

   Välittömästi pääsateenkaaren sisäpuolella voi esiintyä yksi tai useampi interfenrenssikaari.

   Täydellisesti kehittynyt pääsateenkaari on havaitsijan pään varjon kohtaa, eli niin sanottua alavasta-aurinkopistettä ympäröivä rengas. Tavallisesti ilmiön katkaisee horisontti, mutta korkealta paikalta sen voi nähdä jatkuvan myös horisontin alapuolelle.

   Sateenkaari muuttuu vähitellen sumukaareksi kun pisaroiden koko pienenee. Mitä pienempiä pisarat ovat, sitä pienempi on kaaren säde, sitä paksumpi se on ja sitä enemmän siinä alkaa dominoida valkea väri. Yleensä sateenkaari ja sumukaari ovat selkeästi erillisiä ilmiötä, mutta joskus taivaalla voi esiintyä hankalia välimuotoja.

   Ensisijaisena ohjenuorana ilmiöiden erottelussa voi käyttää väriä. Jos pääkaressä on selkeä spektrin kirjo eikä valkeaa väriä, se on sateenkaari. Jos taas kaaressa dominoi valkoinen ja osa spektrin väreistä puuttuu, kyse on sumukaaresta. 

   Sateenkaaressa nähdään joskus anomalioita. Ne raportoidaan Taivaanvahdissa merkitsemällä rasti myös anomaalisen sateenkaaren ruutuun. Yksi anomalia on epäjatkuvuuden kohta, jossa sateenkaaren säde muuttuu. Toinen on sateenkaaren jakautuminen kahdeksi kaareksi.

   Eri kertaluokan sateenkaaria on havaittu neljä. Pääsateenkaaren ulkopuolella esiintyvä sivusateenkaari eli 2. kertaluokan sateenkaari nähdään varsin usein pääsateenkaaren kanssa. Sensijaan valonlähteen puolella sijaitsevat 3. ja 4. kertaluokan sateenkaaret ovat hyvin harvinaisia. Kullekin kertaluokan sateenkaarelle Taivaanvahdissa on oma kategoriansa.

    

   Sisinnä pääsateenkaari ja uloinna sivusateenkaari. Kuva Eetu Saarti.

    

   Pääsateenkaari vasemmalla ja oikealla sivusateenkaari. Kuva Vesa Vauhkonen.

    

   Monesti pääsateenkaaresta nähdään vain pätkä matalalla horisontissa. Kuva Eetu Saarti.

    

   Auringon ollessa aivan horisontissa sateenkaari värjäytyy punavoittoikseksi tai jopa kokonaan punaiseksi. Pääsateenkaaren lisäksi kuvan oikeassa laidassa on himmeä sivusateenkaari. Kuva Vesa Vauhkonen.

    

   Lentokoneesta valokuvattu pääsateenkaari. Myös sivusateenkaari näkyy heikosti. Kuva Jouni Finnilä.

    

   Pääsateenkaaren sisäpuolella näkyy sarja intenrefenssikaaria. Kuva Arja-Sisko Airila. 

    
    

   Erikoinen tilanne jossa pääsateenkaari näkyy horisontissa (aurinko on siis 42 asteen korkeudella). Taivaalla on himmeä sivusateenkaari. Kuva Jouni Matula.

    

   Tiheässä sateessa sateenkaari voi näkyä läheisiä rakennusia tai metsää vasten. Tässä pääsateenkaari erottuu heikosti kerrostalon takana olevaa metsää vasten. Kuva Matias Takala. 

    

   Tämä pääsateenkaaren jakautuminen yläosaa kohti lienee merkki litistyneistä vesipisaroista. Kuva Jaakko Kuivanen

  • Sivusateenkaari info

   Sivusateenkaari eli 2. kertaluokan sateenkaari on spektrin väreissä näyttäytyvä kaari, joka syntyy valon taittuessa ja heijastuessa sadepisaroissa taivaalla. Sivusateenkaari havaitaan lähes aina sitä kirkkaamman pääsateenkaaren kanssa. Sivusateenkaaren uloin väri on sininen/lila ja sisin väri on punainen, pääsateenkaarella värijärjestys on päinvastainen.

   Nämä kaksi sateenkaarta sijaitsevat vastakkaisella puolella taivasta kuin ne aiheuttava valonlähde. Tyypillinen valonlähde on Aurinko, mutta äärimmäisen harvoin myös Kuu voi aiheuttaa Suomessa sateenkaaren. Kuun sateenkaarelle on oma katogoriansa Taivaanvahdissa.

   Pää- ja sivusateenkaaret saartavat teoriassa täydellisinä renkaina havaitsijan pään varjon kohtaa, eli niin sanottua alavasta-aurinkopistettä. Tavallisesti niiden näkymisen kuitenkin katkaisee horisontti.

   Sivusateenkaari esiintyy teoriassa aina pääsateenkaaren kanssa, mutta joskus kaukainen sadekuuro tai Auringon paiste voi olla rajatunut niin ettei pääsateenkaarta näykään. Toinen poikkeustilanne on silloin kun valonlähde on niin korkealla, että pääsateenkaari on jo horisontin alapuolella, mutta sivusateenkaari yhä horisontin yläpuolella. Pääsateenkaaren säde on 42 astetta, eli se laskee horisontin alapuolelle 42 asteen auringon korkeudella. Sivusateenkaaren säde on 51 astetta.

   Eri kertaluokan sateenkaaria on havaittu neljä. Auringon puolella taivasta esiintyvät 3. ja 4. kertaluokan sateenkaaret ovat hyvin harvinaisia. Kullekin kertaluokan sateenkaarelle Taivaanvahdissa on oma kategoriansa.

    

   Kirkkaan pääsateenkaaren ulkopuolella on himmeämpi sivusateenkaari. Kaarten värit ovat päinvastaisessa järjestyksessä. Kuva Aki Taavitsainen

    

   Punainen väri kaaren sisäreunalla kertoo että kyse on sivusateenkaaresta. Kuva Mirko Lahtinen.

 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Kolmas sateenkaari info

   Kolmas sateenkaari eli kolmannen kertaluvun sateenkaari saartaa valonlähdettä noin 40 asteen etäisyydellä siitä. Se on siis jotakuinkin saman kokoinen kuin pääsateenkaari.

   Kolmannen sateenkaaren syntyyn tarvitaan kolme valonsäteen heijastusta vesipisaran sisällä. Tästä syystä ilmiö on himmeä ja erittäin harvinainen.

   Kuvankäsittely auttaa merkittävästi mahdollisuutta saada kolmas sateenkaari esiin. On mahdollista, että järjestelmällisellä kuvauksella ja kuvien käsittelyllä havaintoja olisi paljon enemmän.  

   Kolmannen sateenkaaren ulkopuolella voi esiintyä myös neljäs sateenkaari. Kontrastia lisäävä tumma sadepilvi ilmiöiden taustalla helpottaa niiden näkymistä, mutta molemmat sateenkaaret on valokuvattu myös selkeää taivasta vasten.

    

   Tummaa sadepilveä vasten näkyvät niin kolmas (ylempi nuoli) kuin neljäs (alempi nuoli) sateenkaari. Nämä sateenkaaret esiintyvät Auringon puolella taivasta, tavalliset pää- ja sivusateenkaari näkyvät Aurinkoa vastakkaisella taivaalla. Huomaa että kaarten värit ovat vastakkaisessa järjestyksessä. Kuva Michael Theusner.

  • Neljäs sateenkaari info

   Neljäs sateenkaari eli neljännen kertaluvun sateenkaari on havaittavissa toisinaan kolmannen sateenkaaren ulkopuolella.

   Ilmiön syntyyn tarvitaan neljä valonsäteen heijastusta vesipisaran sisällä. Useiden heijastusten johdosta ilmiö on yleensä himmeä ja siksi hyvin harvinainen.

   Kuvankäsittely auttaa merkittävästi mahdollisuutta saada neljäs sateenkaari esiin. On mahdollista, että järjestelmällisellä kuvauksella ja kuvien käsittelyllä havaintoja olisi paljon enemmän.  

   Kontrastia lisäävä tumma sadepilvi kolmannen ja neljännen sateenkaaren taustalla helpottaa niiden näkymistä, mutta molemmat on valokuvattu myös selkeää taivasta vasten. 

   Toisin kuin pää- ja sivusateenkaari, kolmas ja neljäs sateenkaari näkyvät valonlähteen puolella taivasta.
    

   Tummaa sadepilveä vasten näkyvät niin kolmas (ylempi nuoli) kuin neljäs (alempi nuoli) sateenkaari. Edellisessä punainen on ulkoreunalla, jälkimmäisessä sisäreunalla. Kuva Michael Theusner.

Comments: 2 pcs
Matti Helin - 26.8.2020 klo 09.07 Report this

Hieno kaarikattaus 

Emma Bruus - 26.8.2020 klo 11.00 Report this

Mainio havainto! Toimii samana (huolellisesti dokumentoituna) esimerkkinä muille millaista ilmiötä kannattaa metsästää.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.