Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Valoilmiö levässä - 23.6.2020 at 12.00 - 23.6.2020 at 18.00 Raisio Observation number 91349

Visibility Unclassified


After all, such a thing was finally found, probably based on the info photos to be from Nautococcus. I tried to apply for the same puddles last year, but I guess I was always there at the wrong time.

First, with a break for half a day, the check-in and from there really bounced the proper perimeter on the screen (Figure 1.). With the handset there, the situation recovers and then after work a new company.

Within a day the wind had risen considerably and the algae on the surface of the puddles had drifted into thick porridge in several, so that the perimeter was not noticeable. However, a few pools were in some kind of shadow from the worst wind, and then there was still something to describe. The circumference differed very variably depending on the strength of the algal layer on the surface. At its best, the ring was still pretty in the afternoon.

I raped the pictures earnestly first with a telecom and then with a swipe. Due to memory card failures, some TV screens and all widescreen images were not transferred to the machine after the card was corrupted during the transfer. So here, in addition to the handset sample, only the telescope views of the different compositions.

Would you be able to try again with an extension on tomorrow. There was, so to speak, the gnawing of the loss of snapshots and a couple of videos ...


Additional information
 • Rare atmospheric phenomena
  • Colors on algae info

   Valoilmiötä levässä ovat lätäköissä tai pienissä lammikoissa näkyvät symmetriset spektrivärit. Niitä aiheuttaa kaksi levää, Nautococcus ja Chromophyton. Kumpikin levä aikaansaa ominaispiirteisen ilmiönsä. Vedessä on useita levälajeja, mutta vain nämä kaksi synnyttävät väri-ilmiöitä, koska ne työntyvät joko kokonaan tai osittain veden pinnan päälle. Tällaisia leviä kutsutaan epineustonisiksi.

   Nautococcus muodostaa veden pintaan Auringon kuvajaisen ympärille kehän, joka Auringon korkeudesta riippuen on enemmän tai vähemmän pystyelliptinen. Matalalla Auringolla kehä voi olla vaakaelliptinen ja sen yhteydessä saattaa näkyä heikkoja Quetelet-renkaita.

   Chromophyton synnyttää monenlaisia ilmiöitä:

   1. Quetelet-renkaat. Nämä ovat Auringon kuvajaisen kohdalta kohti alavasta-aurinkopistettä (havaitsijan pään varjon kohta) taipuvia spektrivärisiä renkaita. Niitä voi nähdä vain kun heijastavan pinnan päällä on pieniä hiukkasia. Taivaalla Quetelet-renkaita ei siis voi havaita.

   2. Kehä. Chromophyton-kalvon kehä on enemmän tai vähemmän selkeästi Quetelet-renkaiden katkoma.

   3. Glooria. Veden pintaan projisoituvan havaitsijan pään varjon ympärillä näkyy hyvissä Chromophyton-kalvoissa glooria.

   4. Sumukaari. Jos Chromophyton-kalvossa on kunnollinen glooria, näkyvillä on todennäköisest myös sumukaari. Koska Chromophyton-leväpartikkelit ovat pieniä, vain 5 mikrometriä läpimitaltaan, sumukaari on hyvin paksu. Sen erottaminen voi olla vaikeaa, mutta liikuttelemalla päätä edestakaisin ilmiön kuitenkin pitäisi näkyä ja viimeistään kuperan peilin kautta katsomalla se tiivistyy esille.

   5. Kruunu. Parhaimmissa Chromophyton-näytelmissä on havaittavissa myös kruunu, joka on nadiiria saartava valkea diffuusi haarukka.

   Vaikka Chromophyton ja Nautococcus -leväkalvoja voi esiintyä pienissä koriste- ja kalalammikoissa, niitä syntyy helpoiten lätäköiden pintaan. Parhaita paikkoja leväkalvoille ovat merensaariston kalliorantojen lätäköt. Etuna rannoilla on että lätäköitä on paljon eikä kasvillisuus juurikaan varjosta niitä.

   Sisämaassa kannattaa mennä hakkuu-aukeille, missä varsinkin soisella maaperällä voi olla riittävän pitkäkestoisia lätäköitä leväkalvojen synnylle. Liikkeellä on hyvä olla aikaisin kesällä ennenkuin ruoho on kasvanut lätäköiden ympärillä korkeaksi. Myös suo-ojat ja metsäkoneiden renkaiden painaumien lätäköt ovat hyviä paikkoja, joskin usein ne ovat metsän varjostamia.

   Lähes poikkeuksetta lätäköissä näkyy vain toisen levän aiheuttama ilmiö, hyvin harvoin voi nähtävillä voi olla sekamuoto jossa molemmat levät kontribuoivat näkyvään ilmiöön. Merenrannoilla Chromophyton ja Nautococcus saattavat asustaa vierekkäsissä lätäköissä, sensijaan sisämaassa kunkin alueen lätäköillä on taipumus sisältää vain toista levää. 

   Tuuli haittaa levä-ilmiöiden näkymistä tekemällä aaltoja lätäkön pintaan. Varsinkin meren rannalla liikkeellä on syytä olla aamulla jolloin on tyyntä. Lisäksi sään on hyvä olla täysin selkeä, sillä lätäköstä heijastuvat pilvet haittaavat ilmiöiden erottumista.

    

   Chromophyton-kalvon koko ilmiöiden kirjo on nähtävillä tässä valokuvassa, joka on otettu laskemalla kalansilmäobjektiivilla varustettu kamera noin 30 senttiä lammikon yläpuolelle. Kuva Marko Riikonen.

    

   Glooria Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon glooria pienessä lammikossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Quetelet-renkaat ja niiden rikkoma kehä Auringon kuvajaisen ympärillä Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon Quetelet-renkaita ja rikkoutunutta kehää rämesuon ojassa. Kuva on otettu aivan veden pinnasta. Puiden heijastumat vedestä häiritsevät ilmiön erottumista. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-leväkalvon elliptinen kehä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-kalvon kehä. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 6 pcs
Timo Alanko - 23.6.2020 at 23.56 Report this

Taas lisää syitä kameran raahaamiseen näin kesällä! 

Marko Myllyniemi - 24.6.2020 at 00.17 Report this

Jo on värikästä meininkiä! Täytyy pitää levät mielessä, jos liikkuu vesistöjen lähistöllä.

Paljon kuvaavan on muuten hyvä vaihtaa kerran vuodessa muistikortit uusiin, säästyy monelta harmilta (nimimerkillä vastaavassa tilanteessa ollut).

Lasse Nurminen - 24.6.2020 at 07.26 Report this

Oli kyllä itsellekin yllätys tuo värien loisto parhaimmissa hetkissä.

Kiitos Marko muistikorttivinkistä täytyy pitää mielessä. Sinänsä mielenkiintoista, että korteissahan on melko pitkiäkin takuuaikoja... Näin jälkiviisaana ehkä jotain oiretta oli jo ilmassa. Kuvia kamerassa selatessa saattoi selaus jumiutua jonkin kuvan kohdalle reilummaksikin aikaa. Samoin zoomattua kuvaa tarkastellessa neliohjaimella ei päässytkään enää liikkumaan kuva-alalla. Pitää seurata miltä näyttää toisen kortin kanssa.

Tero Sipinen - 24.6.2020 at 10.04 Report this

Onnittelut aluevaltauksesta! Hienoa että sattui vielä noin tymäkät tapaukset ensibongaukseksi!

Marko Riikonen - 24.6.2020 at 10.32 Report this

Huh, kirkkaasti parhaat Nautococcus-kehät mitä on koskaan kuvattu. Onko jokainen kehä eri lätäköstä? Millainen paikka tämä oli?

Lasse Nurminen - 24.6.2020 at 20.07 Report this

Kiitoksia Tero :) Mukava kun sai taas yhden lisäruksin havaittuihin ilmiöihin.

Taisin osua aika optimaaliseen paikkaan tämän osalta. Laittelen Marko tältä päivältä vielä oman havainnon, jossa selviää paremmin tuo ympäristö. Tai siis laitan, mikäli kuvien siirrot tänään onnistuvat eilistä paremmin...

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.