Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Harvinaisia halomuotoja - 29.5.2020 klo 04.37 Muonio Observation number 91336

Visibility IV / V

Aamuyöllä havaitsin kyseisen halon ikkunasta. Kovasti sitä ihmettelin, sillä oli pilvista.  Kävin kuvaamaassa ilmiötä ulkona. Seurailin sitä kymmenisen minuuttia. En tiedä, kuinka kauan halo oli jo ollut näkyvissä. Lieneekö kyseessä heijastus-ala-aurinko (vaikka en asukaan pienellä sisäveden saarella, jonka ympärillä on vettä parikymmenta kilometriä joka suuntaan)? Voiko lumi toimia tarvittavana heijastuspintana?


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Ala- tai keskipilvien sadejuovat
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Heijastus-ala-aurinko info

   Heijastus-ala-aurinko on Auringon kohdalla sijaitseva valoläikkä tai pilari. Se on mahdollista nähdä kun Auringon valo heijastuu veden pinnasta Aurinkoa peittävän paksun jääkiteitä satavan pilven alaosaan. Havainnoissa tämä pilvi on ollut Stratocumulusta.

   Pilvipeitteessä täytyy olla Auringon alapuolella aukko joista Auringon valo pääsee osumaan veden pintaan. Heijastus-ala-aurinko on siitä poikkeuksellinen halo, ettei sen näkyessä Aurinko paista. Halon näkemisen mahdollisuuden maksimoimiseksi olisi hyvä asua pienellä sisäveden saarella jonka ympärillä on parikymmenä kilometriä vettä joka suuntaan.

   Heijastusala-aurinko on erittäin harvinainen ilmiö. 

    

   Heijastus-ala-auringon pystysuunnassa venynyt valospotti näkyy Stratocumuluksen alaosaa vasten. Halon kohdalla pilven takana on Aurinko. Ilmiön synnytti heijastus suuresta järvestä. Kuva Jenni-Elina Holopainen. 

    

   Heijastusala-aurinko näkyy pilarina Stratocumulusta vasten. Ilmiön synnyttänyt Auringon valon heijastus tapahtui merestä. Kuva Sirkka Karppinen.

Comments: 3 pcs
Marko Riikonen - 22.6.2020 klo 20.41 Report this

Lumesta ei tule riittävän konsentroitunutta heijastusta, mutta peilijää kyllä varmasti toimii. Itse asiassa yksi havainto todennäköisestä jääsyntyisestä heijastusala-auringosta on muistaakseni Vahdissa julkaistukin. Tuon sinun kuvan perusteella on jo kuitenkin myös avointa vettä, ehkä sitä on ollut tarjolla sielläkin mistä heijastus tuli.

Tero Sipinen - 22.6.2020 klo 23.09 Report this

Nähdäkseni konsentroituneesta heijastuksesta (peilijää, tyyni vesi) tulisi infonapin ykköskuvan kaltainen heijastus, mutta lumi (tai oikein kareinen vesi) olisi omiaan venyttämään heijastusala-auringon pystysuunnassa tuollaiseksi keinovalopilarimaiseksi tolpaksi. (Tyrkytän edelleen ajatusta siitä että lumi tai kareinen vesi saa aikaan keinovaloon rinnastettavan divergentin heijastuksen :)

Mutta oli tarkka syntymekanismi mikä tahansa, niin tämä on melkoisen kirkas heijastusala-aurinkotapaus. Hieno bongaus.

Marko Riikonen - 23.6.2020 klo 12.15 Report this

Mitä olen kirkkaita jäitä katsellut, niin heijastus tuppaa niissä olemaan pitkulainen. Koskaan en ole nähnyt jäällä täydellistä auringon kuvajaista niinkuin täysin tyynessä vedessä. Näkemykseni mukaan kiteet heijastavat tässä havaitsijan silmään sen kuvion minkä ne näkevät maan pinnalla. Hyvin kareisesta vedestä saatikka lumesta ei ole mitään pilaria heijastaa.

Toki huomioon pitää ottaa myös se että itse kiteiden tiltti venyttää heijastus-ala-aurinkoa.

Tässä tapausessa kuvajainen on levinnyt myös sivusuunnassa koska himmeää hilaa näkyy itse pääpilarin ulkopuolella. Kaikkinensa hieno tapaus tämä, heijastus-ala-aurinkojen parhaimmistoa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.