Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Helmiäispilviä - 31.12.2019 klo 11.30 - 31.12.2019 klo 15.15 Enontekiö Observation number 87160

Visibility V / V

Kävin ajelemassa Kilpisjärveltä eteläänpäin etsimään kirkas taivas ja kaamoksen värejä. En olisi ikinä uskonut että voisin nähdä helmiäispilvet ja vielä näin voimakkaita värejä. Kuvasin yli 3 tuntia kaikenlaiset muodot, lähellä ja maiseman kanssa. Alussa värit oli hento ja kun aurinko laskui enemmän, tuli tosi voimakkaat värit, varsinkin oranssi ja violetti. Ikimuistonen kokemus mitä saa sydän edelleen kierroksille.


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Helmiäispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 3/8-osan
 • Helmiäispilvet
  • Tyypin II helmiäispilvi (vesijää) info

   Helmiäispilvet ovat talvella esiintyviä pilviä, jotka näkyvät parhaiten aamu- ja iltahämärässä kun Aurinko on horisontin alapuolella.

   Vaikka helmiäispilvien nimi viittaa spektriväreihin, värilliset (tyyppi II) helmiäiset ovat Suomessa harvinaisia. Pääasiassa meillä nähdään värittömiä, vaaleita (tyyppi I) helmiäisiä. Huomiota herättävä helmiäispilviin liittyvä piirre Suomessa myös voimakas rusko, joka saa maiseman kylpemään intensiivisessä punaisessa tai purppurassa valossa. Taivaanvahdissa on kategoriat tyypin I ja II helmiäisille, sekä helmiäisruskolle. Tällä valinnalla raportoidaan tyypin II spektrivärejä esittävät helmiäispilvet. 

   Siinä kun tavalliset pilvet sijaitsevat ilmakehän alimmassa kerroksessa troposfäärissä, helmiäiset muodostuvat tämän yläpuolella olevassa stratosfäärissä 15-25 kilometrin korkeudella maanpinnasta. Niitä syntyy kun stratosfäärissä on poikkeuksellisen kylmää, noin -75...-85 C.

   Partikkelit jotka aiheuttavat helmiäisiä ovat joko puhdasta vesijäätä (tyyppi II) tai kemialtaan erilaisia kiteitä joissa kaikissa on ainesosana typpihappo (tyyppi I).

   Stratosfäärin lämpöolojen muutokset ovat varsin verkkaisia, minkä vuoksi helmiäspilviä nähdään yhtäjaksoisesti vähintään muutama päivä elleivät alapilvet peitä näkymää. Helmiäiset ovat esiintymiseltään laaja-alaisia ja voivat esiintyä samanaikaisesti kaikkialla Suomessa. Esiintymien painopiste on kuitenkin Lapissa.

   Helmiäisten ilmaantumista taivaalle voi uumoilla stratosfäärin lämpötilaennusteiden avulla. Suomessa 1996-2014 tehdyistä helmiäishavainnoista selviää, että niitä oli nähty joulukuulta maaliskuulle. Suurin osa esiintyi joulu-tammikuussa, maaliskuussa helmiäisiä oli raportoitu vain yhtenä vuonna.  

   Helmiäispilvistä vastuussa olevat partikkelit voivat synnyttää myös Bishopin renkaan. Bishopin rengas saattaa olla selvin merkki helmiäisistä silloin kun Aurinko on horisontin päällä. Itse helmiäispilvetkin erottuvat yleensä Auringon ollessa horisontin päällä, mutta tällöin ne ovat tavallisesti hyvin haamuja pilvikuituja ja jäävät helposti huomaamatta.

    

   Suomessa koettiin talvella 2012-2013 poikkeuksellisen pitkä 13 päivää kestännyt helmiäispilvien putki. Jakson toiseksi viimeisenä päivänä pilvissä näkyi myös harvinaisia spektrivärejä. Kuva Matti Helin.

Comments: 12 pcs
Mauri Korpi - 3.1.2020 klo 08.28 Report this

On todella järkyttävän komeaa!

Antero Ohranen - 3.1.2020 klo 08.50 Report this

Voe mahoto...kyllä nyt on hienoa jälkeä!!!

Eero Karvinen - 3.1.2020 klo 12.54 Report this

Ykköskuvassa päästiin jo itse asiaan! On hieno!

Vesa Toropainen - 3.1.2020 klo 13.15 Report this

Ykköskuva on kyllä niin mahtava että vaikea uskoa todeksi (uskon kuitenkin).

Antti Taskinen - 3.1.2020 klo 16.19 Report this

Uskomaton näky!

Marko Pekkola - 3.1.2020 klo 17.17 Report this

Aivan fantastinen tuo pääkuva. 

Olli Sälevä - 3.1.2020 klo 18.48 Report this

On ollut hieno tilanne, kun pääsee seuraamaan tuollaista näytöstä.

Jani Päiväniemi - 3.1.2020 klo 20.15 Report this

Mahtavaa! Onnittelut hienosta havainnosta!

Mikko Peussa - 3.1.2020 klo 20.47 Report this

Komea on ollut taivas!

Merja Koivuranta - 3.1.2020 klo 21.02 Report this

Aivan upea kuva taivaan mahtavasta ilmiöstä, kiitos! Hienoa, että pohjoisen kuvat ilahduttavat täällä etelämpänä, kun meillä paljon vähemmän ihailtavaa.

Heidi Rikala - 3.1.2020 klo 22.44 Report this

Hyvät ihmiset!!! käsittämättömän fantastinen tuo ykköskuva! Onnittelut upeasta havainnosta!

Raija Ollikainen - 3.1.2020 klo 23.37 Report this

Ihan älytöntä! - Krass, wahnsinn, Thomas!!!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.