Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Täydellinen kuunpimennys - 27.7.2018 klo 22.20 - 28.7.2018 klo 01.45 Kajaani Observation number 75892

Visibility IV / V

Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kerrankin loistavat kelit jos tuulta ei lasketa. Lämpöä reilut parikymmentä astetta alussa eikä itikoita mistä kiitos tuulelle. Heikkoa pilviainesta oli erotettavissa horisontin suunnalla mutta ei häiritsevän paksusti ja muuten oli selkeä taivas.

Mutta taivas oli alussa liian vaalea. Himmeä täysin pimentynyt kuu ei suostunut näkymään vaikka piti olla jo reilusti horisontin yläpuolella. Vega ja Deneb näkyivät jo. Vastaranta jonka suunnalla pimennys tapahtuu on kolmen kilsan päässä, joten puiden taakse kuu ei jäänyt.

Maksimin jo mentyä kello 23:46 erotan kuun kiekon äärimmäisen heikosti kiikarilla taivaalta. Se oli jo noin 4° korkeudella, mutta aurinko ei ollut kuin reilut 4,6° horisontin alapuolella. Ehkä Ursa voisi tämän huomioida tiedotteissaan auringonlaskun aikoihin alkavien kuunpimennysten seurantaa ohjeistaessaan.

Läheiseltä mökiltä tuli seurue myös ihastelemaan pimennystä. Sattuivat tulemaan pari minuuttia siitä kun olin ensimmäisen kerran saanut itse kuun näkyviin. Kesti kuitenkin reilu kymmenisen minuuttia että kaikki heistä oli kuun onnistunut löytämään taivaalta. Niin himmesti se näkyi aluksi. Pimennyksen loppuvaiheen seuranta oli sitten jo ihan rutiinihommaa ja valaisevat yöpilvetkin tulivat ujosti näkyviin.

Kuvien kellonajat. Pääkuva otettu klo 00:18. Muut kuvat 2) 23:53, 3) 23:57, 4) 00:05, 5) 00:16, 6) 00:50, 7) 01:09 ja 8) 01:23.


More similar observations
Technical information

Nikon D7000 ja Tamron 18-270 mm VR.

Comments: 4 pcs
Esko Lyytinen - 28.7.2018 klo 22.14 Report this

>Ehkä Ursa voisi tämän huomioida tiedotteissaan auringonlaskun aikoihin alkavien kuunpimennysten seurantaa ohjeistaessaan.

Tuo olisi huomionarvoinen asia. Kun lukee raportteja niin useilla paikoilla suurin osa katsojista ehti jo poistua ennen kuin tuli näkyviin. Osin johtui pilvistä, mutta ilmeisesti vain osin. Eivät toki varmaankaan olleet pääosin Ursan tiedotteiden varassa, mutta omalta osaltaan olisi syytä huomioida.

 

 

Jyri Kosonen - 28.7.2018 klo 23.06 Report this

Valtakunnanmedia ottaa usein kopin ursan tiedotteista, että sikäli mikäli varteenotettava huomio. Itsekin bongasin kuun ensi kerran kello 23.51 hieman lännempänä Vuolijoella (Lounais-Kajaanissa? :P), taivaan tummentumista joutui odotrelemaan tovin. Kuvasin kuun esiintuloa venaillessa kalansilmäobjektiivilla timelapsea taivaan tummumisesta, mielenkiintoista tutkia kotona miten aikaisessa vaiheessa kuvankäsittelyllä saa kuun kaivettua esille ruuduista.

Jorma Mäntylä - 29.7.2018 klo 14.10 Report this

Olin kuvaamassa tapahtumaa Kangasalla Längelmäveden Mobilian venerannassa, paikalla n. 15 henkeä.  Kun tunnin odottelun jälkeen mitään ei näkynyt, alkoi kuulua sanailua "huijaako Ursa meitä?" No, onneksi 23.30 jälkeen alkoi näkyä ja puolen yön aikaan jo komeasti. Silti esim. Aamulehdessä on tänään 29.7. gallup, jonka mukaan 85% oli pettyneitä "verikuuhun".

Anne Pöyhönen - 31.7.2018 klo 01.32 Report this

Kiitos! Tämä oli hyvä kuulla. Upeat kuvat silti sait! Liian vaalea taustataivas Auttissakin, Rovaniemen kaakkoispuolella, johon Kuusamosta ajoimme pilvilautan alta pois. Siellä oli sitkeämpää väkeä, olivat virittäneet grillin, ja grillailivat joen rannalla niin pitkään että varmaan näkivät puolivarjokuun. Itse ajoimme uudelle katselupaikalle ja vasta vähän yli puolenyön, kun vasen reuna pilkisti täysvarjosta, tuli Kuu näkyviin. Ensimmäistä kertaa näin että vaalean siniharmaa Maan varjo ja valoisa kesäyö ei riitä kontrastiksi täysin pimentyneelle Kuulle, jota ei erottanut ahkeralla kiikaroinnillakaan. Se siitä punertavasta Kuusta, pohjoisessa pimennys oli liiankin "täydellinen". Suomen valoisaa kesäyötä ei löydy englanninkielisistä kuunpimennyksen katseluohjeista netissä selaamalla, joten Ursan kannattaisi muutenkin kertoa näistä valoisan kesäyön jännistä ilmiöistä taivaan havainnoinnissa. Tästä saa hyvän avauksen. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.