Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Vastahämäränsäteet - 27.6.2018 klo 00.40 - 27.6.2018 klo 00.50 Suomussalmi Observation number 74996

Visibility III / V

Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Olipa ihan nätit vastahämäräsäteet maan varjon ja kuun kera. Havaintopaikan kruunasi vielä samat tyynestä lammesta kuvastuneina.

Kuvaa hiukan rajattu, aavistus epäterävää maskia ja hiukan valoisuuden säätöä.

PS. Tiedän kyllä että kuvassa on myös maan varjo ja ihan hyvä sellainen. Mutta jos minä rastitan lisätiedoista Maan varjon niin havainnon otsikoksi tulee silloin hölmösti Maan varjo eikä havainnon varsinaisena kohteena ollut harvinaisempi vastahämäräsäteet.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Vastahämäränsäteet info

   Vastahämäränsäteet ovat Aurinkoa vastakkaisella taivaalla näkyviä valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä. Ne näyttävät "säteilevän" yhdestä pisteestä, joka on Aurinkoa vastapäätä.

   Itse Aurinko on vastahämäränsäteiden näkyessä horisontin alapuolella. Vastahämäränsäteet syntyvät kun Auringon suunnalla matalalla horisontissa tai sen takana näkymättömissä on pilviä jotka osittain varjostavat vielä ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa. 

   Vastahämäränsäteet ja tavalliset hämäränsäteet ovat yhtä ja samaa ilmiötä. Kun Aurinko laskee horisontin alapuolelle ensimmäinen näkyvä osa on vastahämäränsäteet. Auringon edelleen painuessa alemmas ne pitenevät kohti Auringon puoleista taivasta, kunnes näkyvillä on koko taivaan halkovat hämäränsäteet. Lopussa havaittavissa on vain Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.

   Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella.  

    

   Vastahämäränsäteet näyttävät säteilevän pisteestä joka on Aurinkoa suoraan vastapäätä. Tässä Tamperelle nähdyssä tapauksessa valokuvattiin myös Auringon puolella heikommat tavalliset hämäränsäteet. Kuva Jari Luomanen.

    

   Vastahämäränsäteet Kangasalalla. Kyse on samasta tapauksesta kuin yllä oleva Tampereen havainto. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Panoraamakuvassa näkyy kuinka hämäränsäteet yltävät läpi taivaan. Aurinkoa vastakkaisella taivaalla ilmiön vastahämäränsäteiksi kutsuttava osa päättyy maan varjoon. Tämä Saksassa kesällä 2011 valokuvattu näytös piirtyi Eritrealaisen Nabro-tulivuoren tuhkaan ja kuvassa on myös tulivuorirusko. Kuva Daniel Eggert.

Technical information

Nikon D7000, Nikkor 10.5mm kalansilmä.

Comments: 3 pcs
Jani Päiväniemi - 30.6.2018 klo 13.46 Report this

Aivan mahtava otos!

Mikko Peussa - 30.6.2018 klo 16.15 Report this

Hieno kuva!

Heidi Rikala - 2.7.2018 klo 12.37 Report this

Hienosti erottuvat vastahämäränsäteet. Aivan mahtava tuo heijastus vedenpinnalla.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.