Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rare halos - 24.2.2018 at 20.45 Riihimäki Observation number 70988

Visibility IV / V


Coincidentally, I was leaving with the dogs for an evening run "late" and in the yard, at a glance at the moon, a big surprise came. Hearing a small tire, I wondered for a moment if it was 9 degrees, I walked to the car, and grabbed the wit from the front seat, the big ones on the pin and zoomed against the roof of the car. CURRENT ..., it's not quite round, would it be an ellipse anyway ... well, that's it !. The batteries frozen by the frost were enough for eight shots, and the halo also disappeared within minutes of being found. There was luck in the bonga of the first ellipse ... The sky was completely cloudless, so the location of the ice crystals that caused the halo remained a mystery.



More similar observations
Additional information
  • The halo was caused by lightsource:
    • Moonlight
  • Harvinaiset halomuodot (kuunvalo)
    • Elliptical halos info

      Ellipsihalot ovat elliptisiä renkaita tai niiden osia jotka näkyvät hyvin lähellä valonlähdettä. Päivätaivaalla ne jäävät helposti huomaamatta Aurigon häikäisyn vuoksi, yöllä Kuun ympärillä ne sattuvat helpommin silmään.

      Ellipsihalot ovat yleensä valkoisia, joskus niissä voi olla spektrin värejä. Näkyvillä saattaa olla useita ellipsihaloja yhtäaikaa, mutta tavallisesti havaittavissa on selkeästi vain yksi.

      Ellipsihalot syntyvät matalista, alijäähtyneitä vesipisaroita sisältävistä pilvistä satavista jääkiteistä. Yleensä emäpilvi on Altocumulus, talvisin myös Stratocumulus tai Stratus. Talvella kiteet satavat usein maanpinalle saakka, jolloin ilmiötä voi pitää myös jääsumussa syntyneenä, varsinkin jos emäpilvi on muuttunut kokonaan jääkiteiksi.

      Ellipsihaloja aiheuttavat jääkiteet syntyvät olosuhteissa joissa lämpötila on noin -15° C tuntumassa. Talvella lämpötila maanpinnalla on ellipsihalojen aikaan tavallisesti näissä lukemissa. Muutamia satoja metrejä ylempänä, missä kiteet ovat muodostuneet, lämpötila voi tietenkin poiketa maanpinnan lukemista, mutta oletettavasti useimmissa tapauksissa eroa ei juurikaan ole.

      Ellipsihalot ovat hyvin suurilla valonlähteen korkeuksilla renkaan muotoisia. Suomessa Kuu tai Aurinko ei nouse niin korkealle että ne näkyisivät täysin pyöreinä.

      Ellipsihalot ilmenevät joko yksinään tai pilarin kanssa. Hyvin harvoin samassa jääkidepilvessä näkyy muitakin haloja. Joskus taivaalla voi olla ellipsihalon aikaan yläpilveä jossa näkyy tavanomaisia haloja.  

      Tavanomainen ellipsihalojen esiintymä on lyhytaikainen, usein alle minuutin, tai korkeintaan muutamia minuutteja. Valokuvien ottamisessa ei siis kannata tuhlata aikaa paikan etsimiseen.

      Valonlähdettä läheisen sijaintinsa ja lyhytaikaisen esiintymisensä vuoksi monet ellipsihalojen näytelmät jäävät epäilemättä huomaamatta. Mahdollisuudet niiden näkemiseen kasvavat jos tarkkailee edellä mainittujen pilvien muuttumista jääkiteiksi. Suurimmassa osassa näin syntyneita jääkidepilviä ei ellipsihaloa kuitenkaan ole, mutta lopulta aina onnistaa.

      Aurinkolasit tai jopa kahdet sellaiset päällekkäin on hyvä olla yritettäessä nähdä ellipsihaloja Auringon valossa, sillä toisinaan kidepilven taustahohde on niin voimakas ettei ellipsihaloa pysty erottamaan paljain silmin. Ainakin kerran ellipsihalo on tällaisessa tilanteessa todettu ottamalla sokkona valokuva Auringon suuntaan. Pokkareiden rajoittuneiden kuvausominaisuuksien vuoksi kovan taustahehkun tilanteessa kuva voi ylivalottua niin että ellipsi hukkuu sen alle.   

      Jos taivasta pitää tiiviisti silmällä ellipsihalojen varalta, niitä voinee havaita keskimäärin noin kerran vuodessa.   

       

      Altocumulus-pilven jääkiteiksi muuttuneessa osassa näkyy ellipsihalo (nuoli). Ellipsihalon alapuolella, itse Altocumuluksessa on vesipisaroista muodostunut punainen kehä. Kuva Panu Lahtinen.  

       

      Ellipsihalo kuun valossa. Kuva Jari Luomanen.

       

      Pilvikuitujen epätasaisuuksien rikkoma ellipsihalo. Kuvan yläosassa näkyy Altocumulus-pilveä, josta ellipsin aiheuttanut jääkidepilvi syntyi. Kuva Marko Riikonen.

       

      Ellipsihalo jääsumussa. Kuva Eetu Saarti.

Comments: 6 pcs
Mikko Peussa - 24.2.2018 at 21.58 Report this

Komea ellipsi, hienoa!

Matti Helin - 24.2.2018 at 22.00 Report this

No jopas näitä nyt näkyy. Onneksi olkoon. 

Jani Päiväniemi - 25.2.2018 at 12.49 Report this

Onnittelut hienosta bongauksesta!

Kari Rytilahti - 25.2.2018 at 13.31 Report this

Hyvin näkyi myös Hyvinkäällä. Oli hyvin selväpiirteinen ellipsi. Itse en ehtinyt ottamaan ilmiöstä kuvia oli sen verran lyhyt kestoinen. Hienot kuvat olet saanut ilmiöstä...onnittelut !  

Vesa Toropainen - 25.2.2018 at 18.02 Report this

Kiitokset! Tällä kertaa oli kyllä rutkasti tuuria, joskin sitä tämän halon kanssa ilmeisesti tarvitaan :)

Olli Hintikka - 25.2.2018 at 19.08 Report this

Mahtava ellipsi, onnittelut! Itse tuolloin kuikuilin Valion tehtaan kohdilla olevaan jääsumuun muodostuneita keinovalopilareita ja kävi mielessä että kelit ovat kohdillaan muillekin muodoille... Hyvä että jollain onnisti!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.