Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

A fireball in a twilight sky - 2.2.2014 at 07.39 Helsinki, Pukinmäki Observation number 22221

Visibility IV / V


I didn't see the event.

Since (probably) the fireball has become a star of a lot of sightings, mostly flash observations, I checked the "sum pictures" of my fireball camera even though it has been under the cloud and probably wouldn't have looked west enough. 07.38 - 07.40 Peak-hold shows strong brightness compared to adjacent images.

The image name has an end time of UT_time. I attach that image and the following image as a reference. Unfortunately, the video capture (opportunity) hadn’t been turned on because the evening seemed to be a cloudy night to come.More similar observations
Additional information
  • Accuracy of the given observation time?
    • Maximum of 1 minutes difference possible
  • How long time did you see the fireball fly in the sky?
    • Not known
  • Brightness of the fireball
    • A fireball in a twilight sky
Comments: 54 pcs
Mikko Peussa - 2.2.2014 at 13.07 Report this

Upeasti tallentunut välähdys, vaikka pilviäkin on ilmeisen runsaasti taivaalla.

Esko Lyytinen - 2.2.2014 at 13.12 Report this

Täysin pilvessä oli.

Joni Virtanen - 2.2.2014 at 20.47 Report this

Onkohan tarttunut kuviin missään vai onkohan ollut laajasti pilvistä? 

Esko Lyytinen - 2.2.2014 at 21.10 Report this

On tullut kokotaivaskamerakuviin myös Siuntiossa, mutta sielläkin on 2 minuutin summakuva täysin saturoitunut. "Harvennetussa", jossa näkyy (olikohan) joka viides frame ei ole ihan niin pahasti saturoitunut mutta voimakkaasti kuitenkin ja kupu osin lumen peitossa. Siellä oli ilmeisesti osin selkeää ja saa jonkinlaista käsitystä suunnasta.

Porvoon suunnassa on tapahtunut, mutta lienee silti tulipallo eikä öljynjalostamosta.

Mikko Peussa - 2.2.2014 at 22.11 Report this

Epäilemättä yhtään tätä havaintoa, tuli kuitenkin mieleen ajatus, että voisiko kenties olla kyse pilvisalamasta. Katselin täältä: http://www.nordicweather.net/ukkostutka.php?fi ja siellä näyttää olevan yksi pilvisalama sopivaan aikaan, mutta en nyt saanut selville, että missä päin se on lyönyt. Paikanninhan on ilmeisesti Halikossa...

Marja Wallin - 2.2.2014 at 22.37 Report this

On näkynyt niin laajalla alueella, etten usko olevan salama. Ei näy pilvisellä säällä yksittäinen salama mitenkään kauas, toisin toki kun elosalamat silloin kun ei ole pilvimössöä välissä.

Mikko Peussa - 2.2.2014 at 22.52 Report this

Toisaalta ajat heittelee jonkin verran ja Porvoon lähellä havainnot kertoo nopeasta välähdyksestä, kun taas vaikka Lohjan havainto heittää jo paljonkin ajankohdassa. Ilma oli kyllä koko yön hyvin erikoinen ja itse en epäile yhtään, etteikö myös salamia olisi ollut pilvissä ja sopivaan aikaan on ainakin yksi pilvisalama lyönyt tuon paikantimen perusteella. Harmi kun en saa sitä nyt paikannettua tarkemmin (ehkä joku muu saa). Ehkä salamia on ollut useampiakin. Usein olen huomannut, että paikantimet ei aina näytä kaikkia iskuja, vaikka olisin nähnyt visuaalisesti selvän salaman kesäaikana??

Esko Lyytinen - 2.2.2014 at 23.08 Report this

Mielestäni ainakaan Siuntion havainto ei tue salamaa. Vaikka 2 minuutin summakuva on melkein täysin saturoitunut niin  "harvennettu" joka näyttää vain joka viidennen on vähemmän saturoitunut ja siitä saa mielestäni reittiäkin jossain määrin mitattua. Automaattitunnistus (VideoAnalzer ohjelmalla) tuli, mutta ei itse kohteesta vaan kirkkasta taivaasta. Voimakkaat välähdykset yleisesti sotkee sen tunnistuksen ja aidon kohteen tunnistus usein kokonaan poiskin (vaikka olisi tulossakin) koska laajan välähdyksen johdosta ei täytä asetettuja "meteorikriteerejä". Laaja välähdys kuitenkin tahtoo generoida taivaalta suuren joukon tunnistuksia joista jokin sattumoisin voi täyttää kirteerit ja niin myös tässä tapauksessa. Siitä voi kuitenkin päätellä tarkan ajan ja sen että oli huomattavan kirkkaana ainakin viiden peräkkäisen videoframen aikana. Salama tuskin olisi ollut.

 

Mikko Peussa - 2.2.2014 at 23.22 Report this

Tämä havainto on jotenkin poikkeava ja erittäin mielenkiintoinen. Siksi Esko mietiskelin myös tuota salaman mahdollisuutta toisena vaihtoehtona. Täytyy olla aina sopivasti kriittinen ja epäileväinen, vaikka onkin vain harrastelija :) Asia tuli oikeastaan mieleen, kun katselin noita havaintoaikoja ja muutamat vaan ei oikein sovi tilanteeseen, mutta Porvoon lähistöllä ajat jotenkin täsmää paremmin. Uskon kyllä että oli tulipallo, mutta mukavaa olisi jos tuon paikantimen ilmoittaman pilvisalaman n. klo 07.40 saisi jollain lailla kohdennettua. Itse seurasin viime kesänä Ruisalon lintutornista, miten pilvisalama eteni sivusuunnassa kilometrejä, kenties jopa puhutaan yli 10 kilometristä. Sellainen pilvisalama voisi jo näkyä melko laajalla alueella. 

Matias Takala - 2.2.2014 at 23.40 Report this

Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta ei löytynyt yhtään sopivaa kandidaattia. Myöskään Blitzortung ei näytä iskuja. Toisaalta pitää muistaa, että IL:n ilmaisimet eivät kovinkaan usein havaitse pilvisalamoita.

Esko Lyytinen - 3.2.2014 at 00.10 Report this

Mikolle, juu kriittinen tosiaan täytyy olla. Jos selviää jokin muus syy kuin tulipallo, niin hyvä että selviää.

Itse olen kuitenkin lähinnä pitkään pohtinut ennemminkin että olisiko Porvoon öljynjalostamolta. Sieltä välähdys on joskus näkynyt mm oman kamerani reunoilla jossa tämäkin näyttä olevan (vähän ulkopuolella luultavasti) kun kuvaa tarkemmin käsittelee. Ja Siuntion kamerasta suunta sopii jokseenkin justiinsa sinne. Mutta vaikuttaa kuitenkin sekä minun havainnossani että Siuntion varsinkin, että olisi tapahtunut korkealla pilvien yläpuolella missä niitä oli ja useimmissa paikoissa oli. Siuntion kuvassa kirkas kohde näkyy korkeuskulmilla 23 - 42 astetta ja tämä vaikka epämääräinen levinnyt onkin niin ei vaikuta vaan taivaan (pilven) valostumiselta vaan luultavasti itse kohde on siinä.

Tällaisten visuaalihavaintoraporttien aikahavainnot tyypillisesti heittävät runsaastikin ja usein enemmän kuin havaitsija on arvioinut.

Mainitulla aiammalla kerralla tuli sitten Porvoon jalostamolta ilmoitus mitä siellä oli tapahtunut, muistaakseni saman päivän aikana.

Ja siis huomattavan kirkkaalla osuudella on ollut kestoa ainakin noin 0.16 sekuntia eli "tunnistusta" "kirkkaasta taivaasta" ainakin viidestä peräkkäisestä framesta. Käsittääkseni salamat ovat lyhyempiä. Niitä voi kyllä tulla peräkkäin mutta tuskin noin kattavasti.

 

Mikko Peussa - 3.2.2014 at 00.13 Report this

Matias, tuo on juuri se ongelma salamoiden osalta, että useatkin salamat joita olen kesällä nähnyt ei näy joka paikantimessa, mutta tuossa ilmoittamassani linkissä joskus näkyy. Siis tuo Halikon paikantimen historiikki. Tarkkaa pilvisalaman iskupaikkaa en vaan löydä siitä historiikista, enkä tiedä mihin luottaa, mutta yksi pilvisalama sopii tähän havaintoon ajallisesti? Tätä asiaa olisi kiva selventää jollain lailla lisää, vaikka en epäile tulipalloa ollenkaan ja luotan Esko Lyytiseen arvioihin täysin. Silti en edelleenkään voi sulkea täysin pois mahdollisuutta, että kyseessä olisikin salamointia pilvissä :)

Esko Lyytinen - 3.2.2014 at 00.35 Report this

Kuinka tarkan ajan saat salamalle ?

 

Mikko Peussa - 3.2.2014 at 00.46 Report this

Esko: Se oli noin 07.40, mutta nyt kun katsoin uudelleen niin 07.48, eli ei tuo historikki pidä ihan paikkaansa sekään. Ja en löydä sivustolta paikkaa missä pilvisalama on lyönyt silloin. Toinen pilvisalama on myös lyönyt noin 08.00 tuon sivuston mukaan. Tämän linkin alareunasta löytyy nuo salamat aikajanalta: http://www.nordicweather.net/ukkostutka.php?fi

Ehkä vaan spekuloin turhaan tätä asiaa, mutta ihmeen vähän kuitenkin on tullut havaintoja noin kirkkaasta "tulipallosta" vaikka se olikin pilvien takana. Se on yksi syy myös miksi mietin näitä havaintoja näin epäilevästi :)

Panu Lahtinen - 3.2.2014 at 14.46 Report this

Noissa yksinään toimivissa salamanpaikantimissa on hyvin usein häiriöitä lähialueiden lähteistä, kuten virtakatkaisimien kipinöistä, autoista ja ties mistä. Tällaiset lähialueiden häiriöt poistuvat automaattisesti useampaa havaintoasemaa hyödyntävissä järjestelmissä, kuten Blitzortung ja Ilmatieteen laitoksen järjestelmä. Näiden kaikkien yhteisenä rajoitteena on se, että ne havaitsevat hyvin huonosti pilvisalamoita, joiden lähettämä radiotaajuinen säteily on eri taajuudella (paljon korkeampi) kuin maasalamoissa. IL:n systeemi havaitsee ymmärtääkseni noin 30-40 % pilvisalamoista (ei paikannuksia tästä, joten ei voi sanoa juuta eikä jaata).

Leena Kantola - 3.2.2014 at 15.35 Report this

Perjantaina 31.1. ajaessamme Vikajärveltä kantatietä 82 kohti Kemijärveä näkyi hetkellinen valojuova suoraan kaukana edessämme noustessamme Vikajoen jälkeisessä kallioleikkauksessa ylös jyrkkää Lautavaaraa. Myös mieheni huomasi ilmiön ja pikaisesti oletimme sen olleen peräisin jostakin maan ilmakehään saapuneesta kappaleesta. Ajankohta oli ilmeisesti jonkin verran klo 18.30  jälkeen. 

Johanna Korpi - 3.2.2014 at 15.49 Report this

Havaitsin kyseisen valoilmiön taivaalla sunnuntai aamuna kotonani Espoon Kuurinniityssä. Osa taivaasta valaistui voimakkaasti pieneksi hetkeksi. Kuvittelin, että jossain olisi räjähtänyt jotain, mutta mitään ääntä ei kuulunut.

Arto Tulonen - 3.2.2014 at 16.24 Report this

Tulimme samaan aikaan linja-autolla Helsinkiin päin lännestä.

Välähdys oli kirkas ja pitempi kuin normaali salama.

Ja näkyi idän suunnasta.

Nyt sillekin on selitys.

Matti Enqvist - 3.2.2014 at 16.37 Report this

Havaitsin voimakkaan välähdyksen sunnuntaiaamuna juuri tuohon aikaan kun luonto kutsui. Istuin vuoteenlaidalla katosen ikkunaasta ulos kun välähti. Ihmettelin itsekseni, että voiko salama lyödä tähän vuodenaikaan ja pakkasella. Sitten aloin epäillä nähneeni omiani, mutta kun luin tämän uutisen liityn havaitsijoiden joukkoon. Havainto oli Espoon Laurinlahdessa.

Seija Paasonen - 3.2.2014 at 16.39 Report this

Havainto Etelä-Tuusulasta: Huomasimme su-aamuna klo 7.30 ja 8 välillä itäikkunan takana nopean, sinertävän "ledmäisen" välähdyksen. Mitään ääntä ei kuulunut sisätiloihin. Kävin heti ulkona tarkistamassa, näkyikö tai kuuluiko siellä mitään välähdyksen selittävää. Epäilin salamaa, mutta sopivia pilviä ei ollut tutkassa eikä valon väri tuonut mielikuvaa salamasta, vaan pikemminkin mielikuvan hitsauksesta. Valitettavasti en painanut valonvälähdyksen tarkkaa aikaa mieleen.  

Mika Pirhonen - 3.2.2014 at 16.44 Report this

Espoon ja Vantaan rajalla Hämeenvaarassa kävelyllä ihmettelin voimakasta välähdystä sunnuntai aamuna. Ensimmäisenä tuli mieleen salama, sitten sähköjohdon katkeaminen. Mitään ääntä ei kuulunut. Aika oli joskus ennen kahdeksaa.

Jukka Aittola - 3.2.2014 at 16.45 Report this

Kotkassa Karhuvuoressa havaitsin sunnuntai aamuna tuon välähdyksen ja odotin jyrinää ,mikäli ukkonen olisi kyseessä. Kun jyrinää ei kuulunut oletin revontulen olevan kyseessä. Hyvä tietää, että havaintoja on ollut pitkin etelärannikkoa.

Tero Takala - 3.2.2014 at 17.46 Report this

Välähdys näkyi Vartiokylässä helsingissä. Makuuhuoneen ikkuna on länteen päin ja siinä näkyi selkeä välähdys aamulla. Loikoiltiin puolison kanssa sängyllä ja kumpikin näki tuon välähdyksen.

Pasi Rautala - 3.2.2014 at 18.14 Report this

Asumme Östersundomissa Vantaan ja Helsingin rajalla. Meillä näkyi myös välähdys makuuhuoneen kaihtimien läpi aamulla noin 7.30 maissa. Ei ääntä, pelkkä välähdys vaan.

Reima Heimonen - 3.2.2014 at 18.33 Report this

Olin ajamassa tuohon aikaan Hämeenlinnan tietä pohjoiseen ja jossain Nurmijärven kohdalla näin myös tuon välähdyksen.

Johanna Kähkönen - 3.2.2014 at 18.40 Report this

Havainto sunnuntaiaamun ilmiöstä Porvoo - Askola väliltä tieltä 55. Kello oli 07.43 kun koko maisema valaistui parin sekunnin ajaksi kalpean sinertäväksi, ja sitä seurasi välittömästi kirkkaampi lämpimämmän sävyinen välähdys joka eteni pilvisellä taivaalla selvästi etelästä pohjoiseen sekunnin murto-osissa. Kuin pahimmista katastrofielokuvista. :)

Olin matkalla yövuorosta kotiin, sattumalta avaran peltoaukean kohdalla, ja tuli niin epätodellinen olo, että kotona epäilin nähneeni omiani, ehkä nukahtaneeni väsymyksen takia rattiin juuri sen sadasosasekunnin verran tai jotain. En osannut muuten selittää näkemääni. 

Olipa helpotus kuulla äsken Ylen uutisista tuosta ilmiöstä. :D

Tuula Hautamäki - 3.2.2014 at 18.50 Report this

Makailin Siuntion kylpylän sängyssä, kun valtava valoilmiö valaisi tienoon. Jäin odottamaan, jyriseekö. Ajattelin sen olevan ukkosen. Ei kuulunut mitään. En miettinyt sitten asiaa enempää kunnes nyt kerrottiin valoilmiöstä Ylen klo 18 uutisissa.

Taplani Ryhänen - 3.2.2014 at 18.53 Report this

Olin mökillä Pornaisissa Vermijärven rannalla, juuri noussut ylös, lieden kello näytti 7.38. Mielestäni välähdys näkyi itäpuoleisista ikkunoista idän tai kaakon suunnalla. Salama tuli ensin mieleen, sitten läheisellä voimalinjalla (440 KW) valokaari, ilotulitekin, kunnes lopulta muistin siinä suunnassa olevan Loviisan ydinvoimalankin..

Jussi Selander - 3.2.2014 at 18.59 Report this

Aamukahvia juodessani näkyi välähdys myös Povoossa / Hamari.

Johanna Kähkönen - 3.2.2014 at 19.25 Report this

Juu, korjaan minäkin tuon kellonajan, kun muistin että auton kello on muutaman minuutin edellä. Eli tuo 7:38-7:40 lienee hyvinkin tarkka. :)

Tytti Giampa - 3.2.2014 at 20.13 Report this

Minäkin näin pitkän horisontaalisen valoilmiön. Suunta lentoasemalta Hesaan. (Bussi 6.15 asemalta 7.27 - bussipysäkki Käskynhaltijantiellä 550:tä odotellessa klo 7.50:een asti.

Emma Bruus - 3.2.2014 at 20.33 Report this

 

**************** HEI KAIKKI JOTKA NÄITTE TÄMÄN ILMIÖN **********************

HUOM! OLISI TUTKIMUKSEN KANNALTA TÄRKEÄÄ JOS VOISITTE TÄYTTÄÄ OMAN HAVAINNON TULIPALLOLOMAKKEELLA (LINKKI SINNE TÄSSÄ). 

Esko Lyytinen - 3.2.2014 at 20.41 Report this

Minulla oli tänään nettiongelmia aamusta alkaen niin että näin kyllä sähköpostista (joka toimi) omaan havaintooni tulleet kommentit mutta en yleisemmin raportteja, jotka kyllä nyt olen käynyt läpi muutkin. Ja ilman ongelmia olisin ehkä itse vähän enemmälti vastaillutkin kommentteihin. Kiitoksia vaan kaikille havaitsijoille, mutta kuten Emma Herranen kommentissaan mainitsi niin olisi parempi että täyttäisitte kaikki havaitsijat oman havaintolomakkeen. Vaatimukset itse havainnolle ei ole sen suuremmat kuin kommentissakaan. Olisi helpompi käsitellä ja etsiä havaintoja ja katsoa mm kartalla kun on omina havaintoinaan.

 

Marko Pekkola - 3.2.2014 at 20.58 Report this

Kuten Emma ja Esko edellä totesivat, toivottavasti voitte täyttää tulipallolomakkeen (linkki sinne tässä).

Siellä havaitsija ottaa kantaa mm. ilmiön kestoon sekunteina - ja jos on nähty välähdyksen sijaan itse tulipallo, myös sen lentosuuntaan ja kirkkauteen (jne). Nämä olisivat tärkeitä tietää. Lomakkeen täyttöön menee vain noin 3-4 minuuttia. 

Tämä on ollut poikkeuksellisen merkittävä tapaus, joten kaipaamme kaikkia niitä olennaisia tietoja, joita vain silminnäkijöillä on. 

Elina Parviainen - 3.2.2014 at 20.59 Report this

Näin tuon valoilmiön Helsingin Veräjälaaksossa, kun olin ulkoiluttamassa koiraa. Välähdys oli kirkas ja nopea, kuin kameran salamavalo.

Tuulikki Lindholm - 3.2.2014 at 21.40 Report this

Näin myös tuon valoilmiön, Porvoon Virtaalassa. Klo oli noin 7.40 oli kyllä todella kirkas.

Arto Ahola - 3.2.2014 at 22.56 Report this

Näin myöskin sunnuntai-aamuna herättyäni salaman iskua muistuttavan välähdyksen taivaalla ja oletin sen tulevan pilvien takaa koska silmäni eivät tarkentaneet mitään erityistä tunnistettavaa välähdyksessä. Ääntä odottaessani, sitä ei koskaan kuulunut.

Paikka siis hotelli Scandic Paasi Hakaniemessä ja ylin kerros (6. krs.) jossa yövyin verhot auki ja seinä on lähes kokonaan lasia parveketerassista johtuen. Katsoin sängystäni ulos rautatieaseman suuntaan vastapäisten talojen kattojen yli.. Aikaa en voi tarkasti vahvistaa mutta olin aamiaiselle menossa klo 08:00 ja siis ennen sitä hereillä.

Taru Kosunen - 3.2.2014 at 23.55 Report this

Välähdys näkyi myös Riihimäellä sunnuntai aamuna n. klo 7.40. Juurikin kuvaillunlainen valkoinen sinertävä leimahdus, joka muistutti ennemminkin hyvin nopeaa räjähdystä kuin salamaa. Ääntä ei kuulunut.

Einar Tantu - 3.2.2014 at 23.59 Report this

... ja mä ku luulin näkeväni harhoja ... mutta siellä olikin jotain. Lepsämä aluella just jotain puol kasin maissa ku välähti

Jani Mäkinen - 4.2.2014 at 00.09 Report this

Olin lähdössä töihin sunnuntai aamuna tuohon aikaan (kelloni oli jotain  7:43)  Vantaan Leppäkorvesta kun tuo "salaman tyyppinen välähdys tapahtui. Nopea katse ylös ja se oli jo poissa  Hetken luulin että päässä viiraa :)

Erkki Kaarnama - 4.2.2014 at 00.27 Report this

Piti lähettää sama viesti uudestaan, koska olin merkannut kellon ajan vahingossa väärin.

Olin sunnuntaiaamuna 2.2.2014 vaimoni kanssa kylässä anoppini luona Porvoon Hinthaarassa joka on melkein maaseutua. Olin juuri herännyt ja kello oli jotain noin 7.40-7.50 välillä kun loikoilin vielä sängyssä, ajattelin vielä hetken torkahtaa  ja laitoin silmät kiinni. Silloin näin suljettujen silmäluomieni läpi kirkkaan lyhytkestoisen välähdyksen ja ajattelin heti, että kyseessä on varmaan salama, koska olen ennenkin nähnyt talviukkosia. Jonkun ajan kuluttua kuului heikkoa ukkosen jyrinää muistuttavaa ääntä. Sitten aamupäivällä kerroin muille, että olivatko nähneet sitä välähdystä ja kun kukaan ei sitä ollut huomannut niin ajattelin, että se saattoi sittenkin olla ns. hypnagoginen hallusinaatio unen ja valveen rajalla. Ilmeisesti kuitenkin jotain todellista oli tapahtunut kun täällä asiasta niin paljon kirjoitetaan. Kun Porvoossa ei ollut tietokonetta niin sunnuntai-illalla kotona sitten katsoin ukkostutkasta http://www.flcenter.net/static/ukkostutka2.html, että jossain oli juuri niihin aikoihin lyönyt salama, mutta tarkkaa salaman paikkaa ei pystynyt enää siitä näkemään, koska ne näkyy siellä vain tunnin ajan eikä siellä ole tarpeeksi pitkää historiaa salamoiden paikoista.

Marja Wallin - 4.2.2014 at 06.53 Report this

Eiköhän tämä nyt viimeistään sulje pois epäilyt salamasta:

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/22263

Lentäjä on nähnyt saman tulipallon pilvien yläpuolelta katsottuna. :)

 

Emma Bruus - 4.2.2014 at 07.53 Report this

**************** HEI KAIKKI JOTKA NÄITTE TÄMÄN ILMIÖN **********************

HUOM! ON TUTKIMUKSEN KANNALTA TÄRKEÄÄ JOS VOISITTE TÄYTTÄÄ OMAN HAVAINNON TULIPALLOLOMAKKEELLA (LINKKI SINNE TÄSSÄ).

-TAIVAANVAHTI HAVAINTOPALVELUN YLLÄPITO

Erkki Kaarnama - 4.2.2014 at 10.39 Report this

Voiko ukkostutka reagoida tulipalloon siinähän myös tapahtuu voimakas kuumeneminen ja paineaalto kuten salamassa?

Merja Laitinen - 4.2.2014 at 11.01 Report this

Sunnuntai aamuna ulkona Sipoon saaristossa, lähellä Helsingin rajaa.  Näin kirkaan laajan välähdyksen, jolla oli voimaks, lievästi elliptisen keskus.  Valopallo sijoittui katselupaikastani lähinnä koilliseen. Ei äänihavaintoa. 

 

Panu Lahtinen - 4.2.2014 at 11.02 Report this

Erkki: salamapaikantimet eivät reagoi tulipalloihin. Tulipalloista ei tule signaalia paikanninten kuuntelemilla taajuuksilla. Tai jos tuleekin jotain hyvin heikkoa, niin ne jäävät reilusti ilmaisukynnyksen alapuolelle, eivätkä aaltomuodotkaan muistuta salamoiden lähettämää signaalia.

Marko Pekkola - 4.2.2014 at 11.39 Report this

Itse tulipallon lento - eli avaruudesta tulleen kappaleen nopea kulkeminen taivaalla - on nähty useamman havaitsijan toimesta Lohjalla, jossa oli selkeämpää toisin kuin tapahtumahetkellä pilvisellä pääkaupunkiseudulla.

Ja kuten Marja Wallin edellä totesi tulipallon putoaminen on nähty lentokoneesta Viron yltä, jossa suomalaisella lentäjällä on ollut täysin esteetön näkymä tapahtumaan.

On siis jo täysin poissuljettua n. klo 7.40:n havaintojen osalta, että kyse olisi ollut salamasta.

On kuitenkin luonnollista että moni umpipilvisen paikkakunnan havaitsija vertaa tulipallon loppuvälähdystä juuri "pilvisalamaan", koska kyseisten paikkakuntien paksun pilven läpi ei voinut välittyä mitään muuta kuin tulipallon loppuvaiheen kaikkein kirkkain välähdys.

Myös valaistujen framejen määrä Johan Lindénin Siuntion kamera-asemalla paljasti jo alkuvaiheessa tätä selvitystä, että välähdyksen kesto viittasi tulipalloon (ei salamaan, joka aiheuttaa lyhytkestoisemman valon).

On lähinnä huonoa tuuria tämän tutkimuksen kannalta, että esim. klo 7.48 eli kahdeksan minuuttia tämän merkittävän tulipallon putoamisen jälkeen on rekisteröity myös yksittäinen pilvisalama. Eli siinä missä havaintojen suuri enemmistö liittyy tulipalloon, joku vähintään 8 minuuttia myöhemmin havainnut on voinut nähdä myös pilvisalaman. 

Erkki Kaarnama - 4.2.2014 at 16.21 Report this

Tietääkö kukaan tarkemmin missäpäin se tulipallon jälkeinen plvisalama oli klo 7.48 ?

Esa Palmi - 4.2.2014 at 22.25 Report this

Salon koillispuolella tuo salamapaikannus on "epävirallisessa" paikantimessa. Ilmatieteen laitoksen datassa ei näy paikannuksia kyseisenä hetkenä...

Lauri Hirvonen - 5.2.2014 at 20.10 Report this

Naapurini kertoi, että hän näki Espoossa Lippajärvellä olevassa omakotitalossan kirkkaan välähdyksen su aamulla noin klo 8 aikaan. Valaisi makuuhuonetta, kuin olisi valonheittimella valaistu ulkoapäin ikkunaa hetken. Saman näki hänen perheen toinenkin henkilö eri huoneessa ollessaan. Joten ei voi olla öljynjalostamosta jokin välähdys. Lisäksi heillä oli pilvinen sää sillä hetekellä, josta kait johtuu, että laaja alue taivaasta valaistui.

Esko Lyytinen - 5.2.2014 at 21.02 Report this

Kiitoksia kommenteista !

Kyllä nyt on jo vakuuttavasti selvinnyt että oli tulipallo eikä öljynjalostamosta eikä pilvisalama. On jo melko monta havaintoraporttia itse tulipallosta, mm yksi lentokoneesta Baltian maiden yläpuolelta ja Yksi Tallinnasta, oman maan havaintojen ohella.

 

Tommi Koskinen - 28.5.2014 at 23.32 Report this

Onko tämä meteoriitti?

Matti Helin - 29.5.2014 at 09.00 Report this

Avaruudessa kiertävä pienehkö kivi on meteoroidi, ilmakehään tultuaan meteori ja maahan asti tippunut meteoriitti. 

Esko Lyytinen - 29.5.2014 at 10.44 Report this

Se mitä siitä ehkä maahan asti tuli on meteoriitti. Arveltiin tulleen jotakin, mutta ei ole varmaa, kun saatiin aika epätarkasti havaittua. Kirkkaus sinällään korreloi aika vähän sen kanssa pudottaako meteoriitin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.