22° ylläsivuava kaari on suoraan Auringon päällä näkyvä värillinen kaari. Yleensä se nähdään 22° renkaan kanssa, jota se sivuaa.
22° ylläsivuavan kaaren muoto vaihtelee Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla se on melko jyrkkä V-muoto. Korkealla Auringolla 22° yllä- ja allasivuavat kaaret muodostavat yhden kokonaisen halon, joka on vaakaellipsin muotoinen, tai hyvin korkealla Auringolla täysin rengasmainen. Suomessa Aurinko tai Kuu ei kuitenkaan nouse niin korkealle, että täysin rengasmainen 22° sivuava kaari olisi mahdollinen.
Sivuavat kaaret eivät luonnossa ole useinkaan edellä kuvatun ideaalitapauksen kaltaisia. Esimerkiksi matalalla Auringolla ylläsivuava kaari saattaa selkeän V-muodon sijaan näkyä pelkkänä kirkastumana 22° renkaan yläosassa.
22° yllä- ja allasivuava kaari yhtyvät teoriassa jo valonlähteen korkeudella 29 astetta. Alhaisin valonlähteen korkeus millä täydet sivuavat on luonnossa valokuvattu on 40 asteen tuntumassa. Useimmiten vielä 50 asteen korkeudellakin - mikä on suurinpiirtein kesäauringon keskipäivän korkeus Etelä-Suomessa - yllä- ja allasivuava kaari näkyvät erillisinä.
Hyvin korkealla Auringolla esiintyvä renkaan muotoinen 22° sivuava ei eroa muodoltaan 22° renkaasta, mutta vahvoja viitteitä sen osuudesta ilmiöön antaa renkaan epätavallisen suuri kirkkaus ja terävyys.
Talvella jääsumussa näkyy joskus ulkovalojen tuottamia pilareita jotka päästään haarautuvat V-muodoksi. Nämä ovat 22° ylläsivuavia kaaria.
Kirkkaan ulkovalaisimen alla on mahdollista seurata 22° sivuavan valonlähteen korkeudesta riippuvaa muodonmuutosta liikkumalla lähemmäksi ja kauemmaksi valosta. Halo ilmenee lampun valossa kauniina, erillisistä kiteistä muodostuneena kolmiulotteisena pintana.
22° sivuava kaari on yleinen halo jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Vuoden lämpimämmällä puolisikolla on hyvä olla tarkkana ettei sekoita sitä ylempään 23° parheliaan, joka lämpöaaltojen aikaan on 22° sivuavaa kaarta yleisempi halo.

Matalan Auringon 22° ylläsivuava kaari. Kuva Arja-Sisko Airila.

Matalan auringon 22° ylläsivuava kaari. Näkyvillä on myös pilari ja heikot sivuauringot sekä hyvin heikosti 22° rengasta. Kuva Jouni Reivonen.

Auringon päällä näkyvät 22° ylläsivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Jari Luomanen.

Jääsumuun muodostunut täysi 22° sivuava kaari Kuun ympärillä. Näkyvillä on myös muita haloja. Ylä- ja alakoverat Parryn kaaret ovat tiiviisti kiinni 22° sivuavassa ja lähinnä vain kirkastavat sitä. Niiden voi kuitenkin havaita heikosti erkanevan 22° sivuavasta kaaresta. Kuva Jukka Ruoskanen.

Toiselta puolelta täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Marko Riikonen.

Täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jukka Ruoskanen.

Tämä rengas hyvin korkealla taivaalla olleen Kuun ympärillä lienee terävyytensä perusteella 22° sivuavan kaaren dominoima. Kuva Marko Riikonen.

Silloin tällöin jääsumuun syntyvät ulkovalojen pilarit jakautuvat päistään V-muotoon. Kyse on 22° ylläsivuavasta kaaresta. Kuva Veijo Timonen.

Simulaatiot 22° sivuavista kaarista viidelle valonlähteen korkeudelle. Kun valonlähde nousee yli 75 asteen, 22° sivuava kaari on renkaan muotoinen. Viivalla on piirretty 22° rengas ja horisontti. Oikeassa alakulmassa on simulaatioissa käytetty kide sekä 22° sivuavan kaaren valonreitti. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.
Tämä taisi olla ensimmäinen näistä kaapelihaloista tehty havainto?
Näitä on nähty enemmänkin sen jälkeen. Sähköjohdon sähkökenttä orientoi lähelle tulevat kiteet normaalista poikkeavasti ja se aiheuttaa nämä erikoiset efektit.
Tuolla blogissa oli muuten päiväyksenä 29.11. 2007.
Kiitos Jarmo, korjasin päivämäärän. Typo iski. :)
Ainakaan näinä vuosina ei tosiaan ole aiempaa kuvaa tullut vastaan. Minulla on videotakin vuodelta 2008:
http://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Atmospheric+halos/MVI_1645_.AVI
Muutama vuosi sitten aloin ounastella tuota sähkökenttäasiaa ja nyt alkaa tosiaan vaikuttaa siltä, että ko. selitys on vahvoilla. Saapa nähdä saadaanko näitä ikinä simuloitua kunnolla. Aika monena vuonna nämä ovat valvottaneet minua öisin ja olisi kiva saada lopullinen selko asiaan. :-D
Mielenkiintoinen ilmiö... Onko tätä havaittu pelkästään keinovalohaloilla? Jos niin, voisiko se esiintyä myös täydenkuun valossa? Olettaisin että päivällä liian kirkasta tätä ilmiötä nähdä...
Timo: Kuun valossa on nähty.
Ruoskasen havainto on kuun valossa. Voi olla ettei näitä näe päivänvalossa, mutta en ihan heti tyrmäisi sitäkään mahdollisuutta. Nuo ovat joissain tapauksessa olleet suhteessa muihin haloihin ihan kohtuullisen kirkkaita. Toki aikavalotus parantaa niiden näkyvyyttä.
Olen aika saletti, että näitä vielä havaitaan myös auringon valolla. Sopivassa tilanteessa sen luulisi onnistuvan. Voi olla, että jäävät heikoiksi, mutta luulisi että ne vielä saisi auringollakin kaivettua esiin.
Ilmiönä hyvin mielenkiintoinen, ja etenkin ykköskuva on todella upea graafinen taideteos.