22° rengas on 22 asteen säteinen rengas valonlähteen ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.
Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.
Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin näyttävämpään 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.
Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella.
22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa.

Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen.

Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun silmuka. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.
Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.
Viimeisen kuvan pienempi ja heikompi sisempi rengas on osapuilleen 9° säteellä Auringosta. Voisiko se olla 9° rengas?
En tiedä. Olen ihan aloittelija havaintojen tekijänä. Jotenkin erilainen on tuo näkymä auringon ympärillä mitä aiemmin olen kuvissani nähnyt.
9° rengas tulee paremmin esille viimeisestä kuvasta, jos kuvan kirkkautta pienentää ja kontrastia suurentaa. Siis jos se on 9° rengas, en ole varma. Mutta siltä se minun silmiini näyttää. Odotin, että joku halo-ekspertti antaisi tähän asiaan oman kommenttinsa.
Kiitos vastauksesta :) jotenkin erilainen se tosiaan on. Ehkä siinä ei sitten näy mitään kun ei ole vastattu.Täytyy jatkaa seuraamista jos joskus vielä näkisi paremman :)
Kyllä se vaan taitaa "ysi" olla. Kuvaa käsitelemällä (B-R tai USM) tuon ysin kieppeillä olevan renkaan lisäksi nousee esiin oikein sarja renkaita. Ne ovat artefakteja, kirkkausporrastumia tms. Mutta tuon ysikandidaattirenkaan sisäpuoli on erisävyinen kuin ulkopuoli. Lisäksi "9" on vahvemp kuin muut rinkulat, vaikka muuten näyttääkin että olisi vain yksi niistä porrastumista. Tein vielä mittauksen ja renkaan koko näyttää olevan hyvin lähellä yhdeksää astetta (sillä tarkkuudella, millä kuvasta saa mitattua, voi sanoa että tasan yhdeksän astetta).
Eli vielä yhdet onnittelut tuon päivän halottelujen johdosta! :D
Kiitos Tero! Olet tehnyt nyt paljon töitä minun kuvien kanssa. Onpa mukavaa,että siinä oikeasti on näkyvissä rengas :)