Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Iridium 17 - 14.8.2022 at 23.44 Ulvila Observation number 109468

Visibility I / V

Kalle Luotola, Porin Karhunvartijat

I tried to photograph the heart fog and the soul fog, and in that noise, this fireball, possibly the Perseid, was recorded on the camera. I didn't see this particular fireball, but an interesting looking one fading and brightening again.

The fix: Probably a satellite or some other man-made space debris. I checked the clock on the camera and it advances for about 3 minutes. It would be interesting if that Viiru cause could survive.More similar observations
Additional information
  • Observation target
    • Satellite
  • Name of the observation target
    • Iridium 17
Technical information

The camera is a modified Canon EOS 600D with a Laowa 100mm f2.8 2x macro lens that is apochromatic. Sky-Watcher eq5 pro as stand.

Comments: 4 pcs
Tero Sipinen - 24.9.2022 at 00.18 Report this

Tämä viiru näyttää hyvin vahvasti satelliitilta (mahdollisesti hajonneelta, kun noin epäsäänöllisesti on kirkastunut).

Yritin löytää sopivaa Heavensatilla ja vaikka hyvin läheltä tuota kohtaa on mennyt kolmekin hyvää ehdokasta (Fengyun 1c deb, Meteor 2-5 deb ja Iridium 33 deb) niin minkään rata ei ihan täysin täsmännyt. Kaikissa nimen perässä "deb" (debris) joka sekin olisi kompanut oletusta epäsäänöllisesti pyörivästä kapaleesta. Mutta nyt ei löytynyt luotettavaa tunnistusta.

Tero Sipinen - 31.10.2022 at 02.40 Report this

No niin, otin uudestaan tämän tarkasteluun ja nyt löytyi nimi satelliitille.

Ajattelin, että nyt kun olen saanut kattavammin satelliitteja Heavensatiin, niin tämä voisi selvitä. Kävikin niin, että kattavamilla rataelementeillä löytyi kyllä ihan oikeansuuntainen ehdokas, Iridium 17 mutta se meni hieman sivussa kuvan radasta. Elementit olivat puolitoista kuukautta "liian tuoreet" (3.10.) ja kun satelliitti oli sellainen, että se aika varmasti löytyy niistä vajavaisimmistakin seteistä, niin katsoin että löytyisikö niistä paremmin ajallisesti täsmäävää. Ja löytyi 14.8. päivätty setti ja siinä setissä oli Iridium 17 mukana ja nyt sen rata täsmäsi ihan täydellisesti!

Niinkuin aiemmin mainitsin, tuollainen epäsäänöllinen kirkastuminen (tuplakirkastuminen, ja toinen paljon heikompi) viittaa siihen että on jokin hajonnut satelliitti. Nyt tämä pieni rataheitto puolentoista kuukauden aikana ymmärtääkseni kielii myös siitä, ettei tämä kykene pitämään rataansa vaan varmaankin ilmakehän hidastuksen vaikutuksesta pikkuhiljaa hiipii alemmas?

No, voihan olla, että toimivillakin satelliiteilla ei puolitoista kuukautta "väärän ikäiset" elementit enää stemmaa, mutta kuitenkin jo tuo epäsäännöllinen kirkastuminen oli merkki ettei sillä ole "kaikki kunnossa". Nyt kun kohteen identiteetti selvisi, olikin äkkiä googlattavissa että on ollut poissa pelistä jo vuodesta 2005.

Tero Sipinen - 31.10.2022 at 02.40 Report this

Kulkusuunta satelliitilla on ollut (kuvassa) ylhäältä alas ja viirun alkupään kohdalla se on ollut noin klo 23.41.08. Meinasin vinkata että kameran kelloa voisi säätää reilut pari minuuttia taaksepäin samalla kun asetat sen talviaikaan, mutta sitten huomasin, että olitkoin lisännyt kertomukseen maininnan edistämisestä, eli onkin jo varmaan säädetty. Vinkaan siis vain normaaliaikaan siirtämisestä :D

Kalle Luotola - 31.10.2022 at 06.07 Report this

Kiitoksia tiedosta ja kiitoksia kun olet penkonut viirun piirtäjän esiin! =) Ensin harmitti kun tajusi ettei se olekkaan tulipallo mutta nyt olen tyytyväinen kun tuollekin viirulle kuitenkin löytyi tarina! Andromedaa kuvasin pari kuukautta tämän jälkeen niin yhteen ruutuun tarttui täysin samanlainen viiru, lieneekö ollut samaa perhettä. Kiitoksia havainnon oikasemisesta ja kameran kellokin on säädetty! :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.