Vastahämäränsäteet ovat Aurinkoa vastakkaisella taivaalla näkyviä valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä. Ne näyttävät "säteilevän" yhdestä pisteestä, joka on Aurinkoa vastapäätä.
Itse Aurinko on vastahämäränsäteiden näkyessä horisontin alapuolella. Vastahämäränsäteet syntyvät kun Auringon suunnalla matalalla horisontissa tai sen takana näkymättömissä on pilviä jotka osittain varjostavat vielä ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa.
Vastahämäränsäteet ja tavalliset hämäränsäteet ovat yhtä ja samaa ilmiötä. Kun Aurinko laskee horisontin alapuolelle ensimmäinen näkyvä osa on vastahämäränsäteet. Auringon edelleen painuessa alemmas ne pitenevät kohti Auringon puoleista taivasta, kunnes näkyvillä on koko taivaan halkovat hämäränsäteet. Lopussa havaittavissa on vain Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.
Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella.

Vastahämäränsäteet näyttävät säteilevän pisteestä joka on Aurinkoa suoraan vastapäätä. Tässä Tamperelle nähdyssä tapauksessa valokuvattiin myös Auringon puolella heikommat tavalliset hämäränsäteet. Kuva Jari Luomanen.

Vastahämäränsäteet Kangasalalla. Kyse on samasta tapauksesta kuin yllä oleva Tampereen havainto. Kuva Jaakko Kuivanen.

Panoraamakuvassa näkyy kuinka hämäränsäteet yltävät läpi taivaan. Aurinkoa vastakkaisella taivaalla ilmiön vastahämäränsäteiksi kutsuttava osa päättyy maan varjoon. Tämä Saksassa kesällä 2011 valokuvattu näytös piirtyi Eritrealaisen Nabro-tulivuoren tuhkaan ja kuvassa on myös tulivuorirusko. Kuva Daniel Eggert.