Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Green rim - 14.8.2022 at 21.48 - 14.8.2022 at 21.49 Kokkola Observation number 108577

Visibility I / V


I tried to photograph the green flash but I'm not sure if this is one. At least this goes for the green edge. A very warm air flow and photographing close to the surface of the water brings out these green tones.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Sunlight
 • Rare atmospheric phenomena
  • Green rim info

   Vihreä reuna (green rim) on Auringon tai Kuun vihreäksi värjäytynyt yläreuna. Se on havaittavissa kun valonlähde on hyvin matalalla horisontissa. Samaan aikaan näkyvillä voi olla myös valonlähteestä irronneita vihreitä kaistaleita. Niitä kutsutaan vihreäksi segmentiksi (green segment). Joskus havaittavissa on myös sinistä tai violettia väriä. Nämä kaikki ilmiön variaatiot raportoidaan tällä vihreän reunan rastilla.

   Vihreää reunaa ei tule sekoittaa vihreään välähdykseen. Aito vihreä välähdys näkyy silloin kun koko muu Aurinko on auringonlaskussa juuri kadonnut horisonttiin tai auringonnousussa ei ole aivan vielä ilmestynyt näkyviin. Vihreä välähdys kestää korkeintaan muutaman sekunnin, vihreä reuna on huomattavasti pitkäkestoisempi ilmiö.

   Jos vihreän reunan näkyessä koko valonlähteen kiekko on esillä, tällöin valonlähteen alaosassa voi näkyä punainen reunus. Sille on Taivaanvahdissa oma rastinsa.

    

   Vihreä reuna reunustaa Aurinkoa ohuena segmenttinä. Kuva Markku Ruonala.

    

   Vihreä reuna laskevalla Auringolla. Kuva Jari Luomanen.

    

   Sinistä, violettia ja vihreää reunaa Auringolla. Kuva Erkki Rauhala. 

Technical information

Nikon D800+Tamron 150-600mm

Comments: 2 pcs
Timo Alanko - 16.8.2022 at 12.33 Report this

Aikanaan myös noita yrittelin. Oman tulkintani mukaan tuosta pitäisi mennä vielä muutama sekunti eteenpäin, jolloin itse auringon reuna olisi horisontin takana ja pelkkää vihreää leijailisi horisontin yllä, siis irrallaan itse auringosta. Jos siis kuvia on vielä tuosta eteenpäin, niin sieltä etsimään.

Joni Virtanen - 16.8.2022 at 12.44 Report this

Noin olen itsekin ilmiötä ajatellut. Kerran olen silmin nähnyt ja välähdys oli yllättävänkin kirkas ja vihreä. Tässä tapauksessa sellaista ei tullut.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.