Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 8.12.2021 at 00.05 - 8.12.2021 at 06.30 Kempele Observation number 103065

Visibility II / V


Was it the last frost of 2021 making artificial light pillars possible.

Yes, so in Kempele but remains to be seen. At least the weather is forecast to warm.

It was a spectacular show. However, it is comic that during the northern lights mana artificial lights fist the trees and now that there is a little more frost and the area is full of artificial light pillars so good that his knees do not praise. Hoping for even gap-free spots will add artificial light when such an ugly opening at that spot as well. Such is the human mind.

After all, these have been filmed here throughout the winter, but those shows have faded almost immediately.

Now there was an awesome set in the direction if in the other and thus moving with muscle power, there was time even to change places, and even if the pillars disappeared from view in the direction of the photograph, the more spectacular it was soon proved.

The image capture was surprisingly moderate. The bike was so stiff to ride that it was popularly left at home at last and then on foot just dragging, jogging, running, crashing and even crashing, but it didn't slow down even though the boot arms were full of snow. The cold didn't have time to come, but the equipment was the first to start to harden from the cold, and the focal length was almost controlled by the teeth. I didn't even have to replace the battery, but when it was fully charged, it was. The spare batteries in the pocket were just useless ballast.

For seven hours it suddenly rolled over when the pillars were preyed, and the last pillars could be witnessed from the window of the apartment. That’s when it’s been the last time I got to focus on filming the pillars all night.

Yeah Al that sounds pretty crap to me, Looks like there wasn't much time to focus on it. However, a few new places were found but there was no time for layout.


Additional information
  • The halo was caused by lightsource:
    • Artificial light source
  • Where are the ice crystals of the halo located?
    • Ice crystals
  • Yleiset halomuodot (keinovalo)
    • Sun pillar info

      Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

      Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

      Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

      Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

      Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

       

      Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

       

      Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

       

      Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

       

      Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

       

      Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

       

      Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

       

      Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 6 pcs
Tero Sipinen - 9.12.2021 at 08.57 Report this

No nyt! Mahtava setti, kertakaikkiaan.

Eihän näistä paatuneinkaan hukkavalonvihaaja voi olla tykkäämättä. Eihän? :)

Timo Alanko - 9.12.2021 at 09.12 Report this

Huikeita kuvia!

Lasse Nurminen - 9.12.2021 at 09.51 Report this

No huhhuh, aivan next leveliä nämä! Huikeat väriskaalat pilareissa, upeat ruudut ja kertomus vielä kirsikkana kakun päällä.

Antero Ohranen - 9.12.2021 at 10.18 Report this

Kyllä nyt on hienot pilarit!!!!!...hienosti tallennettu!

Mikko Peussa - 9.12.2021 at 14.14 Report this

Loistava setti komeita kuvia!

Marko Haapala - 11.12.2021 at 05.30 Report this

Kyllähän tuo uniinkin tuli, luonnollisesti. Ehti siellä jäykistymään tarkennuksen säätö ja kuulapääkin mutta kun ei riittänyt sanat kertomaan koko seikkailua.

Monta kertaa sai muistuttaa itseään että jos kerran täydellistä kuun pimennystä kuvannut -35°C pakkasessa viitisen tuntia niin lämmintähän täällä on.

Aikaisemmat kuvat etenkin sieltä peltosarkojen välissä olevan pyörätien laidalta kohti kauppakeskuksen miljöötä, eivät näytä enää miltään. Toisaalta, helpotti se nyt ainakin kuvaperspektiivien hakua. Etenkin maatalon suuntaan kuvatessa. Olisi nyt vain rautakaupan pihavalot olleet päällä ja laskettelurinteen rinnevalot ja...

Kaikkiaan 40 kuvaa jäi karsinnan jälkeen jäljelle. Mikähän olisikaan ollut kuvasaalis jos kunnolla liikkumaan pääsisi. Niin ja se yö todellisuudessa alkoi jo edeltävän vuorokauden puolella mutta kunnolla vasta vuorokauden vaihduttua.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.