Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Diffuse glow - 29.9.2021 at 00.59 Utsjoki, Karigasniemi Observation number 101628

Visibility I / V


As really shimmering big cloud-like, I saw the phenomena of that night, no rays were visible. Once I recognized a clear big arch over my head, it extended from the left edge of the sky to the right, I tried to photograph it, but I couldn’t capture the mood. So overall, the views on the site under the northern lights clouds were more fascinating than the picture.



More similar observations
Additional information
  • Aurora brightness
    • Bright auroras
Comments: 9 pcs
Pentti Ketola - 30.9.2021 at 12.20 Report this

Mukavan luonnollinen kuva pohjoisen yötaivaasta.

Tarja Kouvo - 30.9.2021 at 15.04 Report this

Kiitos Pentti. Katsoin seuraavana päivänä lisää kuvia siltä yöltä ja vasta kuvissa huomasin miten pilvistä loppujen lopuksi oli repolaisia ajatellen. En sitä paikan päällä huomannut, kun näkyi tähtiäkin...sitten kotiin tultua katsoin ajankohdan bz-arvot, nekään eivät olleet kummoiset. Joka tapauksessa yö oli nautinto, tämmöiselle pohjoiseen tottumattomalle ihmiselle.

Timo Alanko - 1.10.2021 at 19.30 Report this

Seuraavalla kertaa sitten ISO - arvoa suuremmaksi ja aukkoa pienemmäksi, niin saat reposet vähän voimakkaampina esiin. 

Tarja Kouvo - 1.10.2021 at 20.37 Report this

Moi Timo. Minun kamera ei valovoimainen, tulee yli tuon ISO:n kohinaa. Mutta katson tilannetta ensi kerralla. Jos tulet voimakkaat, silloin voisin nostaa ISO:a ja vähän pienentää aukkoa.

Mikko Peussa - 2.10.2021 at 11.57 Report this

Edellisiin kommentteihin pieni selvennys, koska varsinkin joku harrastusta aloittava voi teksteistä tulkita aukkojen merkityksen väärin. Pieni aukko tarkoittaa vähemmän valoa kennolle, joten se vaatii pidempää valotusaikaa ja suuri aukko taas mahdollistaa lyhyemmän valotusajan. Suuri aukko siis kerää enemmän valoa kennolle kuin pieni, jos valotusaika pidetään samana.

Edellisissä kommenteissa on ehkä tulkittu aukkoa sen numeroarvon perusteella, jonka voi käsittää väärin. Mitä pienempi on luku, niin sitä suurempi on aukko. f/4 tarkoittaa siis huomattavasti suurempaa aukkoa kuin vaikka f/16.

Revontulet liikkuu usein melko nopeasti jos niitä vertaa vaikka yöpilviin.  Tästä syystä niiden kuvaaminen vaatii lyhyempää valotusaikaa, jotta liike ei tee suttua reposista. Tästä syystä aukko on valittava mahdollisimman suureksi eikä pieneksi, jotta valotusaika pysyy mahdollisimman lyhyenä. Ja ISO-arvo niin suureksi kuin oman kameran/kennon kohina sallii. Kohinaa voi myös pehmentää kuvankäsittelyssä jälkikäteen.

Aukon valinnalla on myös muita merkityksiä kuten syväterävyys valokuvassa, mutta revontulissa käytetään usein laajakulmaisia laseja, joilla syväterävyys on hyvä myös suurilla aukoilla. 

Valon keräämiseen siis suuri aukko ja suuri ISO-arvo. Itse tosin huonolla kalustolla joudun tinkimään ISO-arvosta, sillä ISO-800 jälkeen alkaa kohina olla jo melkoista.

Tarja Kouvo - 2.10.2021 at 12.19 Report this

Heissan Mikko.

Minulle nuo f-arvot kyllä tuttua tavaraa, olen niiden kanssa jo tarpeeksi toiminut. Mutta ehkä ei kaikille.

Aukko repolaisissa mahdollsimman suureksi, niin minulle aikoinaan eräs revontulia kuvannut opetti. Joten sinun infolla ja hänen opeilla pysyn sitten niin isossa aukossa kuin kamera sallii. Myös minulle tulee kohinaa ISO-arvon 800 jälkeen, kun ei tuo kamera ole ostettu yökuvauksia ajatellen. Tuona yönä kokeilin lyhyempää valotusaikaa kuin ennen, koska kyllähän tulet pohjoisessa ovat vahvempia kuin  K-Suomessa. Tuo oli toinen kerta saada nähdä Lapin tulia ja varmasti niitä kertoja tulee lisää.

Välistä käynyt mielessä hankkia valovoimaisempi kamera tulia varten, mutta kunhan katson, miten tuolla kameralla pärjää.

Mikko Peussa - 2.10.2021 at 13.07 Report this

Näitä kommenttiketjuja lukee ehkä myös nuoret ja aloittavat harrastajat ja siitä syystä päätin vähän selventää. Epäilinkin, että asia on sinulle ja Timolle ihan selvä, mutta lukemalla edeltä voi joku ymmärtää nämä aukkoasiat väärin. Siksi päätin vähän tarkentaa mitä nuo luvut tarkoittaa ja mikä on aukkovalinnan merkitys valon keräämisessä kennolle. Mitä tulee kuvaasi tässä havainnossa, niin ihan ok jos ajattelee miten ne ehkä silmin näkee :)

Timo Alanko - 2.10.2021 at 14.39 Report this

Joo, senat meni sakaisin minullakin. Pidin tuota arvoa f/5 vähän hankalana. Tarkoitin tietenkin, että esim. f/2.8 olisi parempi. On kieltämättä hiukan hämmentävää, kun nuo aukkoarvot ovat itse asiassa käänteislukuja...

Tarja Kouvo - 2.10.2021 at 15.43 Report this

Tervehdys molemmille Mikolle ja Timolle!

Samoilla "aallon pituuksilla" kuljen. Siinä vaiheessa minun kuvien teknisissä tiedoissa näkyy f2.8 jos ja jos satsaan parempaan kalustoon.  Nyt näillä varusteilla. Tuona iltana tulet olivat todella hitaat, enemmän valovoimaisia massiivisia revontulipilviä, nyt "kiehkurat" vai mitä ne sitten ovatkaan nimeltään, ovat haaveena. Dyynitkin olisi ok.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.