Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Dewbow - 1.10.2005 at 10.00 Helsinki Observation number 101213

Visibility III / V


A frosty morning in Viikki. As the ice crystals melted, a rather nice baptismal arc appeared, the views of which were aided by the abundant spider webs on the lawn.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Sunlight
 • Rare atmospheric phenomena
  • Dewbow info

   Kastekaari on kastepisaroihin muodostunut sateenkaaren sukulainen. Maalla parhaat kastekaaret vaikuttaisivat esiintyvän aukeilla alueilla jotka ovat kauttaaltaan hämähäkinseittien peitossa. Jos hämähäkinseittipeitettä ei ole tarjolla, ainakin golfkentät ja orastavat pellot ovat otollisia paikkoja nähdä kastekaari.

   Veden pinnalla kastekaari on joka kesä nähtävissä kasvi- ja hyönteisjäännösten "roskassa". Pisaroita on tällöin sekä roskien ilmaan kurkottavissa osissa että suoraan veden pinnalla. Jälkimmäinen lienee mahdollista koska veden pintaa peitää hyvin ohut vettä hylkivästä aineesta muodostunut kalvo.

   Erityisen hyviä kastekaaria veden pinnalla esiintyy kuusensuopursuruosteen itiöissä. Tämän tuhosienen epidemioita tavataan satunnaisesti ja ne ovat myös luonteeltaan paikallisia.

   Veteen laskeutuneen koivun ja männyn siitepölyssä kastekaarta kuin siitepölykehääkään on turha tavoitella, sillä niiden siitepölyhiukkaset vajovat veden pintakalvon alapuolelle, eivätkä tällöin aiheuta valoilmiötä.

   Paras hetki kastekaarien näkymiselle veden pinnalla on kun aamusumun viimeiset rippeet ovat juuri kadonneet. Toisaalta joskus veden pinnalla kastekaari voi näkyä läpi koko päivän.  

    

   Kastekaari kuusensuopursuruosteen itiöissä. Kirkkaan pääkastekaaren ulkopuolella on himmeämpi sivukastekaari. Lisäksi pääkastekaaren juuresta kaartuu kohti havaitsijan pään varjoa segmentit heijastunutta kastekaarta. Kuva Tapio Koski.

    

   Kapea kastekaaren siivu veden pinnalla horisontissa. Ilmiö näkyy tällä tavoin silloin kun vesipisaroita on verraten harvassa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Kastekaaren siivu horisontissa. Kuva Jarmo Koistinen.

    

   Kuurasta sulaneisiin pisaroihin syntynyt kastekaari. Kuva Marko Riikonen

    

   Lähikuva ylemmän kuvan kastekaaresta. Kastekaari näkyy nurmikkoa kauttaaltaan peittävissä hämähäkinseiteissä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Kastekaari näkyy vasemmalla orastavan rehuruohopellon lehtien kastepisaroissa. Havaitsijan pään varjon ympärillä hehkuu pyhäinhohde. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 1 pcs
Jari Luomanen - 12.9.2021 at 21.37 Report this

Oho, aika stydi! 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.