Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Glooria lentokoneesta - 1.9.2021 klo 17.00 Kouvola, Utti Observation number 100869

Visibility IV / V

Löytyiväthän ne tänäkin vuonna taivaalta. Kesällä oli varsin pilvetöntä ja jostain syystä ei pilviin kauniita kaaria syntynyt. Nyt kuitenkin kaunis liitelijän glooria sekä pilvikaari interferenssikaarineen. 

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Glooria lentokoneesta info

   Gloorian värilliset renkaat on helposti nähtävissä lentomatkoilla kun lentokoneen alapuolella on pieniä vesipisaroita sisältäviä pilviä. Glooria havaitaan lentokoneen varjon ympärillä, mutta varjo on usein kutistunut näkymättömiin kaukaisissa pilvissä.

   Glooria lentokoneesta -kategoriaan raportoidaan myös muut ilmasta käsin valokuvatut glooriat, kuten koptereilla ja laskuvarjohypyillä saadut otokset.

   Gloorian näyttävyys on pääasiassa kiinni pisaroiden kokojakaumasta. Mikäli sumu koostuu monenkokoisista pisaroista, ilmiö on väreiltään hailakka spektrirengas tai pelkkä vaalea pallukka lentokoneen varjon ympärillä. Jos taas sumupisarat ovat suurinpiirtein samankokoisia, glooria näkyy sarjana voimakkaasti värjäytyneitä spektrirenkaita.

   Huonosti kehittynyt vaalea gloorian pallo on helposti tulkittavissa alavasta-auringoksi joka on jääkiteistä syntyvä harvinainen halo. Aina ei ole mahdollista saada valokuviakaan tutkimalla selvyyttä kummasta ilmiöstä on kyse. Jos pallukan näkyessä Auringon puolella taivasta on haloja, tämä voi puoltaa alavasta-auringon tulkintaa.

    

    

   Glooria. Kuva Jari Luomanen.

    

   Glooria cumulus-pilven reunalla. Kuva Laurin Kangas.

    

   Glooria. Kuva Olli Sälevä.

    

   Pohjois-Ranskasta Helsinkiin saakka lentokoneesta näkyi valkea pallukka, joka tuli tulkituksi pitkään alavasta-aurinkona. Kyse on kuitenkin heikosti kehittyneestä glooriasta ja yhdessä vaiheessa lentoa siinä oli näkyvillä myös heikosti spektriväristä rengasta. On luultavaa ettei todellinen jääkiteistä syntyvä alavasta-aurinko voisi näkyä näin pitkää aikaa lentokoneesta. Glooriasta vasemmalle jatkuu lentokoneen tiivistymisvanan tumma ja kapea varjo. Kuva Marko Riikonen.

    

   Huonosti kehittynyt gloorian pallukka näkyy hiukan kuvan keskiosasta vasemmalle. Tällainen tilanne jossa maan varjo näkyy yhä lentokoneen alapuolella vaikka Aurinko on jo noussut saattaa hämätä luulemaan varjon yläosaa horisontiksi. Ja tämän seurauksena glooria näyttää sijaitsevan vasta-aurinkopisteessä, eikä alavasta-aurinkopisteessä. Kuvassa on heikosti näkyvillä myös rengasta gloorian ydinpallukan ympärillä, mutta visuaalisesti havaittavissa oli vain ydin. Ylempänä on kuva samasta glooriasta myöhemmin, tällöin selkeästi horisontin alapuolella. Kuva Marko Riikonen.   

    

   Gloorian kanssa voi näkyä myös pilvikaari. Tässä kuvassa se näkyy paksuna valkeana kaarena kuvan oikeassa reunassa. Kuva Jari Luomanen.  

  • Pilvikaari lentokoneesta info

   Pilvikaari on pilviin piirtyvä valkea kaari, jonka ulkoreuna voi olla punertava. Ilmiö näkyy Aurinkoa vastapäätä tyyppillisesti joko alto- tai stratocumulus-pilvien lautassa. Se on maanpinnalta erittäin harvoin nähty, lentokoneesta sensijaan useammin.

   Koska pilvikaaren aiheuttama kirkkauden nousu pilvessä on muuhun pilveen nähden verraten vähäinen, se jää helposti huomaamatta. Havainnoissa voi apuna käyttää kuperaa peiliä, joka tiivistää ilmiön paremmin esiin.

   Pilvikaaren sisäpuolella voi olla nähtävissä kapeampi ja himmeämpi interferenssikaari.

   Pilvikaari on periaattessa sama ilmiö kuin sateenkaari, pilvikaaren synnyttävät vesipisarat ovat vain huomattavasti pienempiä kuin sateenkaaren synnyttävät vesipisarat.

   Samat pisarat jotka aiheuttavat pilvikaaren tekevät myös gloorian. Pilvikaaren kanssa nähdäänkin tyypillisesti glooria kunhan vain näkymä lentokoneen ikkunasta kattaa molempien esiintymisalueen. Jos lentokone laskeutuu pilvikaaren näyttävään pilvilauttaan, ilmiö muuttuu sumukaarimaisen tasaiseksi.  

    

   Pilvikaari ja glooria kennomaisten pilvien muodostamassa lautassa. Pilvikaaren sisäpuolella on hiukan värikkäämpi interferenssikaari. Glooria on oikeassa alakulmassa oleva pieni värillinen rengasmuodostuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Heikko pilvikaari ja glooria pilvilautassa. Pilvikaaren sisäpuolella on myös interferenssikaari. Glooria on kuvan vasemmassa laidassa oleva pieni värillinen rengasmuodostuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilvikaari. Ilmiön ulkoreunus on punertava. Kuva Marko Riikonen.

    

   Sumukaarimaisen tasainen pilvikaari. Sen sisäpuolella on selvä interferenssikaari. Tummat pilkut ovat ikkunassa olevaa huurretta. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 2 pcs
Lasse Nurminen - 1.9.2021 klo 20.46 Report this

Huikeat on kuvakulmat!

Tapio Lahtinen - 3.9.2021 klo 22.41 Report this

Upea video.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.