Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Perseidit - 12.8.2021 klo 23.05 - 13.8.2021 klo 02.10 Tampere Observation number 100528

Visibility Unclassified

Jari Luomanen, Ursa (Länsi-Suomi)

Tähän kuvaan on koottu tähdenlentoja noin kahden tunnin ajalta puolesta yöstä kello kahteen.

En osannut tehdä kovin hyvää summakuvaa sillä pystyin kokoamaan osumat vain sarjan ensimmäiseen ruutuun, missä taustataivas oli kirkkain. Niinpä moni myöhemmissä kuvissa ihan kivasti erottunut perseidi hävisi lähes olemattomiin tässä vaaleamman taustataivaan summakuvassa. Ihan kaikkia osumia en sitten viitsinyt pinoon laittaakaan kun niiden kohdistaminen ja layereiden kanssa nysvääminen oli niin työläs operaatio. 

Vasemman laidan kirkas leimahdus taitaapi olla sporadinen. Mukava kuitenkin että sattui mukaan. Oikean laidan kirkkain välähdys ei sekään ole perseidi vaan jokin satelliitti. Pitää selvittää että mikä. Se tarttui ruutuun, joka tuli kuvatuksi 01.14 suurinpiirtein.

Oikeassa laidassa koivun latvan taakse menevä perseidi on kohdistukseltaan vähän pielessä, se osoittaa selvästi radiantista ohi. Arvoin sen välillä kohdistaako se kunnolla ja ottaa hassunnäköiseksi menevä koivu ja päädyin pitämään koivun sellaisenaan. Valintoja valintoja.  

Summakuvan tasojen kohdistus ja rotaatio on tehty käsin, joten heittoja voi olla eikä taustataivas varmaan pikselilleen vastaa tähtikarttaa. Näin lienee, vaikka mahdollisimman tarkasti yritin lisätä vain meteorit summakuvaan ja siten välttää tähtien kahdentumisen. 

No mutta, itselleni tämä oli Perseidiyö parhaasta päästä. Mukana oli kirkkaitakin osumia vaikka parhaat toki lävähtivät kuva-alan ulkopuolella. 

Hieman suurempi kuva on täällä - siitä hennot meteoriviirut on helpompi erottaa: 

https://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Night+sky/_JJL5621-6166.jpg

Satelliitteja meni niin paljon taivaalla, että oli tosi työlästä varmistella ne kaikki pois. Meteoriosumia piti vertailla vierekkäisiin ruutuihin, ettei vahingossa vain tulisi satelliittiviirun häntää mukaan.  Niitä oli lähes joka ruudussa. Tuntuvat lisääntyvän kuin sienet sateella. 


More similar observations
Additional information
  • Havainnon kohde
    • Meteoriparvi
  • Kohteen nimi
    • Perseidit
Comments: 8 pcs
Lasse Nurminen - 13.8.2021 klo 21.55 Report this

Linkki ei pelaa, sivujen kautta kyllä pääsi perille. Mukavastihan tuolla tapahtumaa on ollut.

Jari Luomanen - 13.8.2021 klo 22.01 Report this

Joo aika jännä juttu. Latasin kuvan uudelleen ja nyt linkki toimii (ainakin toistaiseksi). 

Pekka Parviainen - 17.8.2021 klo 17.34 Report this

Kaunis maisema, johon kerätä yön saldo! Tuo kirkas, vasemman reunan sporadisen välähdus pistää silmään, sillä omissa kuvissani klo 00.15 on prikuulleen saman näköinen bolidi. Kun kellonajat täsmäävät, voisi jotakuta meteori-ihmistä kiinnostaa puristaa jotain lisädataa ilmeisestä kuvaparista, jossa kuvauspaikkojen välimatka on yli 100 kilsaa.

Jari Luomanen - 17.8.2021 klo 22.58 Report this

Kappas! Tuosta varmaan joku osaisi laskea jotain tarkempaa pudonneen murusen radasta/osumakohdasta ilmakehässä. Täytyypä vinkata tulipalloimmeisille, vaikka ei tästä tietysti varmastikaan maahan saakka säilynyt mitään. 

Pekka Parviainen - 17.8.2021 klo 23.38 Report this

Vielä tuli mieleen: lähempänä radianttia ja siis "Tampereella päin enemmän" kaksi aika syvää miinusta - 01.20 Cas vieressä ja kolmessa kamerassa (ilmeisestikin kaikissa aika reunalla) 02.48 UMi-Cas välissä lähellä radianttia sen vasemmalla puolella. Jos nuo ovat olleet kuvakentässä ko. aikaan, varmaan on jälki jäänyt. Sitten on mag 0:n molemmin puolin joitain, mutta en kirjaa niitä tähän.

Pekka Parviainen - 18.8.2021 klo 11.54 Report this

Vielä lisään pari kuvadataa, jotka olisivat Tampereellakin näkyneet pohjoisessa melko alhaalla ja siten mahdollisesti osuneet kuviin. Kirkkaudet todennäköisesti hiukan miinuksella. Eli Turussa klo 00.31 Aurigan alla ja klo 02.45 Kaksosissa.

Jari Luomanen - 18.8.2021 klo 15.15 Report this

Tässä on tosiaan mukava tilaisuus kuvien vertailulle. Saapa nähdä innostuuko kukaan tulipalloasiantuntijoista. 

Timo Kuhmonen - 20.8.2021 klo 21.00 Report this

Kuvasta päätellen olisi tulipallo ollut Tampereelta katsoen melko tarkkaan pohjoisessa? Ei löynyt Vesannon kameroista tuota lentoa, siinä ja siinä näkyisikö omissa kamerassa kuvasektorin vasemmalla laidalla. On saattanut jäädä puiden taakse piiloon....

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.