By filling out this form you can send an observation about different kinds of objects within our solar system, like Sun, Moon, planets and asteroids. All objects within the observation program are listed in the drop-down menu below.

Do you have an image attached?
An image is mandatory element for solar system observations. If you don't have a camera, a hand-drawn image is also ok. Only observations about comets, meteor showers and satellites can sometimes be accepted without an attached image.

Havaintoaika

Milloin näit tai kuvasit ilmiön?

 • *
  info

  Tähän ilmoitetaan se päivämäärä ja kellonaika, jolloin alun perin näit ilmiön taivaalla. Päivämäärä on myös valittavissa viereisestä kalenterikuvakkeesta. Päivämäärä ja kellonaika ilmoitetaan havaintopaikan paikallisajan mukaan.

  Jos et ole varma minä ajankohtana havaitsit, pyydämme että ilmoitat sen ajankohdan mitä pidät todennäköisimpänä eli ns. parhaan arvauksen. Tällöin olisi hyvä, että kerrot ajankohdan epävarmuudesta lisää vapaamuotoisen tekstin kentässä eli havaintokertomuksessa.

  Mikäli havainnossasi on kyse on pitkällä valotuksella otetusta tähtikuvasta, jota on saatettu valottaa jopa useina eri öinä, ilmoita ajankohdaksi viimeisin valotusajankohta.

 • *
  Havainnon alku
  —  
  Havainnon loppu
 • Jos havaitsit ilmiön vain hetkellisesti (esim. pari minuuttia), pelkkä alkuaika riittää.
 • Havaintoajan pikavalinnat
  Ilmiö näkyy yhä • ilmiö näkyi 30 min sitten • ilmiö näkyi 1 h sitten
Havaintopaikka

Missä olit kun teit havainnon?

 • Anna havaintopaikkasi sijainti napsauttamalla se hiirellä
  viereiseen karttaan.

  info

  Kun napsautat hiirellä karttaa, järjestelmä poimii automaattisesti valitsemasi paikan koordinaatit ja maa-alueilla yleensä myös kyseisen paikan nimen. 

  Jos ensimmäinen hiiren napsautus kartalla meni väärään paikkaan, voit siirtää paikanmerkkiä napsauttamalla uudestaan. Kartan suurentaminen kartan vasemmassa reunassa olevalla liukusäätimellä tai hiiren keskirullalla auttaa paikan saamisessa tarkemmaksi.

  Jos jostain syystä et halua antaa liian tarkasti havaintopaikkaasi, voit sijoittaa havaintopaikan merkin kartalla esimerkiksi lähimmän pienen taajaman keskustaan. Yleensä 1-3 kilometrin tarkkuus riittää havaintopaikan ilmoituksessa. 

 • * info

  Käyttäjien toivotaan ensin antavan havaintopaikan napsauttamalla se karttaan noin 1-3 kilometrin tarkkuudella mikäli mahdollista. Tällöin alle ilmestyy automaattisesti kunnan tarkkuudella havaintopaikka, mikäli kyse on Suomen maa-alueilla tehdystä havainnosta.

  Google maps -karttasovellus ei tunnista kaikkia ulkomaisia havaintopaikkoja eikä merellä tehtyjä havaintoja. Näissä tapauksissa olisi hyvä, että kirjoitat tähän havaintopaikan. 

  Voit myös kartan napsautuksen sijasta kirjoittaa havaintopaikan suoraan kunnan tarkkuudella "Paikkakunnan nimi" -kenttään. Tällöin järjestelmä sijoittaa havaintosi satunnaiseen paikkaan ko. kunnan keskustassa. Useimpia ilmiöitä koskien tämäkin on riittävä ilmoitustarkkuus.

  Mikäli et tiedä, minkä kunnan alueella havaintosi on tehty, kuten esimerkiksi, jos olit liikkuvassa kulkuvälineessä, pyydämme että kuvailet sijaintisi vapaamuotoisesti. Esimerkiksi "Kouvolan ja Mikkelin välillä" tai "Lentokoneessa Itämeren yllä".


  Jos merkitsit sijainnin karttaan, tämä kohta täyttyi automaattisesti

Havaitsijan yhteystiedot
 • + Lisää havaitsija info

  Voit ilmoittaa havainnollesi myös muita havaitsijoita, mikäli he olivat samalla havaintopaikalla, ovat suostuneet yhteishavaintoon ja ilmoitat heidän oikean nimensä ja sähköpostiosoitteensa. Vain sinulla päähavaitsijana on oikeus muokata havaintoa ja vain sinulle kirjautuu mahdollisten valokuvien tai piirrosten copyright.

 • info

  Anna oikea nimi muodossa etunimi ja sukunimi. Havaintoja ei voida hyväksyä nimimerkeiltä tai vajailta nimiltä (esim. K. Virtanen). Mikäli et halua, että nimesi on näkyvillä internetissä havaintosi yhteydessä, voit ottaa rastin pois tätä kysyvästä kohdasta, joka on seuraavalla rivillä.

 • info

  Edellä kirjoitettu nimesi ei tule näkyviin internetissä havaintosi ja mahdollisten kuviesi yhteydessä, mikäli otat rastin pois tästä kohdasta. Jos otat rastin pois, havainnon nimikentässä lukee internetissä "Ei näkyvillä". Tällöin henkilöllisyytesi jää vain Ursan ja ilmiön tutkijoiden tietoon. 

  Toivomme kuitenkin, että mahdollisimman moni havaitsija sallii nimensä olevan esillä havaintonsa ja mahdollisten kuviensa yhteydessä. Näin menetellen noudatetaan tärkeäksi koettua luonnontieteellisen havaitsemisen perinnettä. • info

  Sähköpostiosoitteen tulisi olla toimivassa perusmuodossa ilman ylimääräisiä tekstejä, välilyöntejä tai sulkeita. Esimerkiksi:james.t.kirk@gfail.com

  Jos haluat myöhemmin täydentää, korjata tai poistaa havaintosi, tämä on mahdollista muokkauslinkin avulla. Muokkauslinkki lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Ilman toimivaa sähköpostiosoitetta se ei pääse perille. 

 • Miksi yhteystietoja pyydetään?

  info

  Yhteystietosi eivät tule julkisesti näkyville eikä niitä luovuteta kaupallisiin tarkoituksiin.

  Tutkimuksen kannalta erityisen arvokkaiden havaintojen yhteydessä on tärkeää, että tutkijat tai Ursa voi ottaa yhteyttä havaitsijaan kysyäkseen lisätietoja tai valokuvia tai kiittääkseen havainnosta.

  Sähköpostiosoitteesi avulla voit itse myöhemmin hakea omat havaintosi järjestelmän hakutoiminteella. Sähköposti on parempi hakutapa kuin nimi, koska usealla havaitsijalla voi olla sama nimi.   

  Moni havaitsija on halunnut mahdollisuuden myöhemmin täydentää tai korjata havaintoaan. Tämä on mahdollista muokkauslinkin avulla, joka lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Ilman toimivaa sähköpostiosoitetta se ei pääse perille. 

Kuvaus
 • *
  info

  Valitse listasta tarkkailemasi kohde.

  Lähikuvalle planeetasta, valitse kyseisen planeetan nimi.

  Laajakulmaiselle otokselle planeetasta, jossa tyypillisesti on mukana myös horisonttia, valitse "maisemaplaneettakuva". 

  • *

   Valitse vaihtoehdoista se, joka parhaiten vastaa näkemääsi ilmiötä.

   Kaukoputkella näkyvä komeetta

   1. Kaukoputkella näkyvä komeetta

   Kiikarikomeetta

   2. Kiikarikomeetta

   Komeetan pää paljain silmin

   3. Komeetan pää paljain silmin

   Paljain silmin himmeä pyrstötähti

   4. Paljain silmin himmeä pyrstötähti

   Paljain silmin kirkas pyrstötähti

   5. Paljain silmin kirkas pyrstötähti • Käytä mieluummin kohteen virallista nimeä. Kuun yksityiskohdan tai peittyvän taivaankappaleen tapauksessa ilmoita sen nimi. Jos kyse on kohtaavista taivaankappaleista, ilmoita niiden nimet (kirkkain ensin), esim. "Kuu ja Venus". Komeettojen nimet löydät IAU:n Minor Planet Centerin sivulta.


 • *
  info

  Pyydämme, että otat kantaa havaitsemasi ilmiön näyttävyyteen. Oliko ilmiö taivaalla heikosti tai erittäin heikosti näkyvissä? Vai oliko se näyttävä tai peräti erittäin näyttävä?

  Mikäli havainnon olennaisin sisältö on valokuva, toivomme että käytät luokittelua näin:

  I: Kohde on kuvasta vain vaivoin erotettavissa.

  II: Kohde on kuvassa himmeä ja/tai pienialainen.

  III: Kohde on keskitasoisesti kuvassa näkyvissä.

  IV: Kohde on verraten laaja-alaisesti ja/tai kirkkaasti esillä kuvassa.

  V: Kohde on hyvin laaja-alaisesti ja/tai kirkkaasti esillä kuvassa.

   

   


 • info

  Tähän voit ilmoittaa tähtiharrastusyhdistyksen, jonka jäsen olet. Mikäli olet useamman yhdistyksen jäsen, pyydämme että ilmoitat sen yhdistyksen, joka on havaintotoiminnassa sinulle merkityksellisin.  

  Suomen suurin tähtiyhdistys, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry runsaalla 15 000 jäsenellään on tässä jaettu aluetiimeihin, jotka ovat "Ursa (Etelä-Suomi)", "Ursa (Helsinki)", "Ursa (Itä-Suomi)", "Ursa (Länsi-Suomi)" ja "Ursa (Pohjois-Suomi)". Pohjois-Suomen tiimin alueella ovat Oulun ja Lapin lääni. Etelä-Suomen tiimin alueeseen kuuluvat myös pääkaupunkiseudun kunnat paitsi Helsinki.      


 • Toivomme, että kerrot vapaamuotoisesti ilmiön näkemisestä. Jos olet kiireinen, vain yhden tai kahdenkin lauseen lyhyt kuvailu ilmiöstä auttaa hahmottamaan, mitä olet nähnyt. (Mikäli haluat antaa teknisiä tietoja, niille on oma paikka)

  info

  Tähän voit kertoa vapaamuotoisesti ilmiöstä ja sen näkemisestä. Tilaa on 1200 merkkiä. Esimerkiksi kuinka huomasit ilmiön? Miltä se näytti? (jne).

  Jos taivaanilmiöt eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja, koeta kuvailla ilmiötä monipuolisesti.  

  Jos olet alan spesialisti toivomme, että kirjoitat siten, että havaintokertomus on edes suurimmalta osaltaan ymmärrettävä uusille aiheesta kiinnostuneille. Olisi hyvä jos välttäisit harvojen käytössä olevia termejä, slangia ja lyhenteitä.  

  Mikäli kirjoitat tähän vaikka vain parinkin lauseen mittaisen havaintokertomuksen ja liität havaintoosi vähintään yhden kuvan, havainto pääsee julkaistuna havaintojärjestelmän Kuvat ja kertomukset -sivulle.

  merkkiä jäljellä

 • Voit liittää 1-8 kuvaa tai videota ilmiöstä (jpg, gif, png tai mp4). Järjestelmä ei ota vastaan yli 50 megatavun tiedostoja. Toivomme, että suosit kuvia ja videoita, joiden koko on korkeintaan 15 Mt.

  info

  Kuvia voi liittää enintään 8 kappaletta. Toivomme että liität useita kuvia vain, mikäli ne esittelevät ilmiön eri puolia tai eri vaiheita tai muutoin täydentävät toisiaan. Mikäli kuvasi ovat käytännössä täysin identtisiä, pyydämme että liität havaintoosi vain yhden parhaan kuvan.

  Järjestelmä näyttää automaattisesti suurikokoiset kuvat koossa, jossa kuvan pisin sivu (joko vaaka- tai pystyulottuvuus) on 1000 pikseliä pitkä.  

  Tiedostojen koon yläraja on 50 megatavua Tätä isompia kuvia Taivaanvahti ei ota vastaan. Kannattaa suosia kuvia, joiden koko on korkeintaan 15 Mt.

  Sallitut kuvaformaatit ovat jpg, jpeg, gif ja png. Järjestelmä ei ota vastaan esimerkiksi tif-kuvia tai pdf-tiedostoja.

 • Main image

 • info

  Laittamalla rastin tähän pyydät, että ylläpidon asiantuntijat tarkistavat havainnon ilmiötunnistukset erityisen huolellisesti ja/tai kriittisesti ennen havainnon julkaisua.

  Mikäli tunnistuksissa havaitaan jotain ongelmallista, havainto ei mene julkaisuun ennen kuin ylläpito on korjannut tunnistukset ja/tai sinuun on otettu yhteyttä.   Lomakkeen lähettäminen edellyttää tähdellä (*) merkittyjen kenttien täyttämistä.

Lisätiedot

 • info

  Auringonpilkkuluku antaa käsityksen Auringon aktiivisuudesta. Se on 10 x Auringossa näkyvien pilkkuryhmien määrä + näissä näkyvien yksittäisten pilkkujen yhteismäärä.

  Oletetaan esimerkiksi, että Auringon pinnalla vaeltaa kolme pilkkuryhmää, joissa on yhteensä 15 pilkkua. Pilkkuluku on tällöin 10 x 3 + 15 = 45


 • info

  Seeing on ilmakehän rauhallisuutta kuvaava suure. Mitä terävämpänä kohde näkyy, sitä parempi on seeing.Seeingin arviointi on tarpeellista vain syvän taivaan kohteiden havainto-ohjelmassa, esimerkiksi jos havaitsit kaukoputkella spiraaligalaksia ja teit siitä piirrokset. 

  Arviointi tehdään asteikolla 1-5, jossa 1 on paras ja 5 huonoin. Vetovalikossa nämä perinteiset numerolyhenteet on kirjoitettu auki käytön helpottamiseksi.


 • Arvioi kirkkaus, mikäli se on merkityksellistä tälle kohteelle.

  info

  Kirkkauden arviointi on olennaista etenkin niille kohteille, joiden kirkkaus vaihtelee. Toisaalta jos et koe mielekkääksi arvioida kohteen kirkkautta, sen tekeminen ei ole tarpeellista.

  Kirkkaus annetaan magnitudiarvona. Voit verrata kirkkautta esimerkiksi tunnettujen tähtien magnitudiarvoihin.

  Huomaa, että pintakohteen kirkkautta ei voi verrata pistemäiseen kohteeseen, vaan vertailutähti tulee ensin epätarkentaa kohteen kokoiseksi läikäksi.


 • Numeroarvo

  info

  Arvioi komeetan pyrstön pituus valintasi mukaan joko asteina, kaariminuutteina tai kaarisekunteina. Yksikkö jota käytät valitaan viereisestä vetovalikosta. 

  Kuun näennäinen läpimitta on puoli (0,5) astetta. Suoraksi ojennetun käden nyrkin läpimitta on noin
  8 astetta ja haralleen levitetyin sormin peukalon pään ja pikkurillin välimatka on noin 20 astetta.

  Voit myös mitata pyrstön pituuden jälkikäteen tähtikartan tai tähtikarttaohjelman mukaan, jos painoit mieleen minkä taivaankohteen luo pyrstö ulottui.

  Mittayksikkö

  info

  Valitse vetovalikosta mittayksikkö, jota käytät arvioinnissa. Se voi olla asteita, kaariminuutteja tai kaarisekunteja.


 • Numeroarvo

  info

  Arvioi komeetan pään eli koman läpimitta.  

  Kaariminuutti on asteen 1/60-osa. Kuun näennäinen läpimitta on noin 30 kaariminuuttia.

  Voit mitata läpimitan jälkikäteen tähtikartan tai tähtikarttaohjelman avulla, jos vertasit halkaisijaa lähistön tunnistettujen tähtien välimatkoihin ja kirjasit tämän muistiin.

  Mittayksikkö

  info

  Valitse vetovalikosta mittayksikkö, jota käytät arvioinnissa. Se voi olla asteita, kaariminuutteja tai kaarisekunteja.


Tähän voit halutessasi antaa havaintovälineen tai valokuvauksen tekniset tiedot

info

Tähän voit halutessasi eritellä havainnossa käyttämäsi havaintovälineen ja valokuvauksen tekniset tiedot. Käytettävissä on 1200 kirjainmerkkiä.

Havaintovälineen voi antaa esimerkiksi näin: 127 mm peilikaukoputki, F1300 mm.

Valokuvaustiedot voi antaa esimerkiksi näin: Kameramerkki, 50 mm, f/2,8, ISO 100.


Tähän voit halutessasi lyhyesti kuvailla sääolosuhteita havaintohetkellä.

info

Tähän voit halutessasi lyhyesti kuvailla sääolosuhteita havaintohetkellä.

Lähettämällä havainnon vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.