Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Rauhallinen revontulikaari

7.2.2020 klo 01.15 - Kiiminki (II)
Jesse Kyytinen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Ihan mukavat loimut vaikka ilmeisesti paras osuus oli jo aikaisemmin. Käsivarakuvat kännykällä.

Images: 2 pcs

Koko taivaan revontulet

6.2.2020 klo 22.00 - 23.00 - Rovaniemi (V)
Tommi Lyytikäinen

Helmikuun alulta havaintoa. Oli todella kirkkaat tulet, elävää tanssia pitkin taivasta. Värit vaihteli virheästä violettiin. Alkoi noin klo 22 ja loppui sitten noin klo 23. Turistiauto ajoi paikalle just ennenku nopein ja näyttävin vaihe alkoi. Olivat kyllä hyvin otettuja haukkoivat henkeä. Olihan se sykähdyttävä hetki! :)

Images: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 21.50 - 22.40 - Kuopio (III)
Minna Glad, Kuopion Saturnus

Hieman ennen iltakymmentä ilmestynyt himmeä kaari kirkastui klo 22.00 ja laineilikin jo hieman. Klo 22.05 - 22.17 itäpäässä eli spiraali, jossa erottui välillä jopa pinkkiä. Klo 22.32 idässä liikahti pari sädettä, ja saman tien länsipää aktivoituikin (neljäs kuva klo 22.34). Viidennessä kuvassa yksi näytöksen parhaita kohtia (klo 22.37). Pääkuvan säteet on otettu heti sen jälkeen kamera suunnattuna ylös koilliseen. Klo 22.40 säteet alkoivatkin jo himmetä näkymättömiin.

Images: 5 pcs

Revontuliharso

6.2.2020 klo 22.00 - 22.15 - Nurmijärvi (I)
Emma Bruus, Ursa (Etelä-Suomi)

Menin ulos ja huomasin, ettei Nurmijärvi ole Hankasalmi...eikä edes Tampere. Kunnon näkymiä varten olisi pitänyt lähteä pohjoiseen. Mutta kyllä horisontissa silti siinsi revontuliharso ja aivan puiden reunassa näytti olevan aavistuksen kirkkaampaa meininkiä. Oli kuitenkin senverta vaimea setti, että nappasin muistoksi kuvan vain käsivaralta.

Rauhallinen revontulikaari

6.2.2020 klo 22.30 - 23.30 - Pyhtää (II)
Jyrki Turunen

Olihan sitä pitkästäaikaa jotain revontuliaktiivisuutta täällä etelässäkin.

Images: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 22.10 - 22.30 - Savukoski (III)
Anu Tossavainen

Koiran ulos päästäminen pyöräytti takaisin sisälle hamuamaan kameraa. Suihkun raikkaana oli tyydyttävä keinovalojen keskellä kuvaamaan eli kaksi askelta portailta ja laukomaan.  Talven upein esitys, niin nopeita ja pinkkejä revontulia en ole aikoihin nähnyt. Osa meni ohi kameran ihastellessa. Kuu loi oman tunnelmansa kuviin ja muutama tähdenlentokin tuli bongattua.  

Images: 4 pcs

Revontulisäteitä

6.2.2020 klo 21.45 - 22.45 - Pöytyä (II)
Timo Oksanen

Pitkästä aikaa etelässäkin kunnon show, joskin aktiivinen vaihe kesti alle 10 min. Sitä ennenkin oli kuitenkin näkyvissä kolmekin kaarta, joista ylin tosi himmeä.  Pidempi timelapse-video: https://youtu.be/iaRNjq5lH2k

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

6.2.2020 klo 22.26 - 23.54 - Inari (IV)
Seija Hakala

Jos edellinen revontulikyttäys oli pettymys, nyt sille saatiin korvausta. Päätimme ajella Inarinjärven jäälle , koska oli luvassa paremmat tulet. Sinne oli kyllä päättänyt tulla muutakin porukkaa, kielien sekamelska oli melkoinen. Pitkään taivas oli ihan tyhjä. Vai jokunen heikko säde tuli pohjoisesta. Ulkomaalaiset olivat jo pettyneitä. Sitten alkoikin nousta suoraan idästä kaari joka hetkessä läväytti puolitaivasta leimuamaan mitä erikoisimmilla kuvioilla, myös kohtisuoraan yläpuolella. Voi sitä ihastuksen huutoa ja kiljuntaa mikä kaikui järven jäällä. Kaikki saivat koko rahan edestä näytöst...

Images: 5 pcs

Rauhallinen revontulivyö

6.2.2020 klo 22.30 - 22.35 - Valkeakoski (II)
Anja Haavisto, Ursa (Länsi-Suomi)

Olin ehtinyt juuri kuvauspaikalle, kun tulikin kiire laittaa kalusto valmiiksi. 

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 22.35 - Kurikka (III)
Timo Nevala, Ursa (Länsi-Suomi)

Ensin näkyi rauhallinen kaari. Sitten se hajosi kirkkaiksi säikeiksi, mitä kesti muutaman minuutin. Sen jälkeen ei näkynyt enää mitään. Ilmassa oli jääsumua läheisen ampumahiihtostadionin lumitykeistä, ja kylän lamput tekivät siihen heikkoja valopilareita, mutta ne jäivät kirkkaudeltaan täysin revontulten varjoon. Rankemmin käsitellyssä kuvassa yksi pilari erottuu jotenkuten. 

Images: 2 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

6.2.2020 klo 23.00 - 00.00 - Paltamo (IV)
Katja Niskanen

Liian myöhään lähdin liikenteeseen,kun alunperin ei pitänytkään,mutta  revontulet ilmestyi heti kun lähdin matkaan Paltamon Kivesjärvelle katselemaan,valitettavasti tunnin päästä tuli jo pilvet niin lyhyeksi jäi minun kuvausreissu.

Images: 5 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 22.00 - 22.40 - Vaasa, Vähäkyrö (III)
Satu Rajamäki

Koko illan odotusta, viimeinkin arvot näyttivät lupaavilta, kuin myös taivas (pilvetön). Aluksi näkyi revontuliharso. Vähän sen jälkeen aloittivat reposet juoksunsa (harmi kyllä) pilvi-juovia alkoi lipua samaan tahtiin pohjoisen taivaalta, mutta onneksi eivät ihan koko taivasta peittäneet. Illan näytös huipentui nopeisiin, näyttäviin revontuliin, jotka sitten loppuivat "kuin seinään". Koronaa pukkasi päälle, mutta kuun valo esti parhaan näkemisen. Linssi oli jo niin jäässä muutaman tunnin ulkona olon jälkeen, että ei tarvinnut kääntää kameraa ylöspäin. Kuun valo olisi tuonut esiin linssin pinn...

Images: 5 pcs • Comments: 1 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 21.29 - 00.42 - Ikaalinen, Sisättö (III)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Kuutamoillan komeat revontulet loimusivat Ikaalisten taivaalla. Aktiivisin vaihe kesti kovin pienen hetken. Revontulikaaresta erkani alkuvaiheessa kaari taivaanlaelle joka meni yhtenäisenä luoteesta itään. Nämä reposet olivat tosi erikoisen väriset vihreät . Kirkkaat ja mukana oli myös punaisia alaosia. Värit näkyivät visuaalisesti. Odottelin uutta aktivoitumista lähes yhteen asti, mutta sitten luovutin, kun mitään ei näkynyt.

Images: 8 pcs

Rauhallinen revontulikaari

6.2.2020 klo 22.08 - 22.41 - Helsinki (II)
Georg Kieninger

Rauhallinen kaari alkoi pian klo 22 jälkeen näkyä paljain silminkin (kuva 1). Eloa näytökseen tuli vasta klo 22:30 jälkeen (kuvat 2 ja 3). Kuvan 4 säteet erottuivat myös silmämääräisesti joskin todella vain lyhyen hetken. Merisatamasta (muistomerkki kuvassa 4) jatkoin matkaa vielä Uunisaareen ja Kaivopuistoon shown jatkumisen toivossa, mutta sainkin tyytyä kovaan tuuleen ja raikkaaseen pakkasilmaan. Ei huono vaihtoehto sekään. Sään suhteen oli todella säkä, tänään perjantainahan on taas pilvistä.

Images: 4 pcs

Revontulisäteitä

6.2.2020 klo 21.55 - 22.45 - Raisio (II)
Markku Sirén, Ursa (Länsi-Suomi)

Pitkästä aikaa kirkas taivas ja käyrät lupaavia. Bz:n painuessa miinukselle aloin pakkailla kamoja ja lähdin kohti Haunisten allasta. Arvioin vaatteiden tarpeen alakanttiin ja sainkin tehdä kevätliikkeitä pysyäkseni lämpimänä. Hieman ennen kymmentä alkoi näkyä himmeää kaarta. Kaari kirkastui ja mutta samalla minulla alkoi kylmä painua luihin ja ytimiin. Olin jo luovuttamassa puoli yhdentoista jälkeen ja pakkasin kameran laukkuun. Onneksi vilkaisin uudelleen taivaalle sillä show alkoi. Siinä tuli kiire asentaa kamera uudestaan kolmijalkaan. Hieno näytös kesti kymmenisen minuuttia.

Images: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 21.50 - 22.50 - Taivassalo (III)
Juuso Nurmio, Ursa (Länsi-Suomi)

Videota kuudennen päivän revontulista etelästä. Varsinainen aktiivinen vaihe ei kauaa kestänyt.

Images: 2 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

6.2.2020 klo 23.24 - 23.30 - Pelkosenniemi (IV)
Perttu Vornanen

Pitkin yötä näkyi hienoja revontulia Pyhällä. Jaksot olivat melko lyhyitä, ja tästä ehdin nappaamaan kuvan järven jäältä.

Comments: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 21.50 - 23.00 - Kuhmo, Niemiskylä (III)

Vihdoinkin!  Siellä on korkea kaari ! Yöpuvun päälle äkkiä vaatetta, -9 ja kova tuuli. Olivatkin nopeita reposia. En edes kameraan akkua vaihtaessani ottanut jalustaa, kun  olivat  sen verran alhaalla, että piti  puiden vuoksi vaihtaa kuvauspaikkaa usein, joten jalustan asetteleminen hankeen olisi kestänyt  kauan.  Juoksemalla yritin ehtiä uskomattoman keltaisen ja punaisen purskahduksen kohdalle niin että puut eivät ole tiellä, mutta en ehtinyt saada kameraan. Sen purskahduksen oikealle puolelle tuli vähäksi aikaa upea  leimuava alue, en muista milloin olisin niin hienon nähnyt.  Mutta heilah...

Images: 7 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 22.32 - 22.38 - Helsinki (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Havainto on infrapunavalolla havaitsevasta tulipallokamerasta. Watec kamerassa on suodin joka päästää läpi suunnilleen näkyvän rajoilta pitempään allonpituuten. Ei toki anna näyttäviä värikuvia, mutta on oikeastaan hyvä havaitsemaan melko kaukana matalalla korkeuskulmalla olevia revontuliakin, koska taivas on tumma valosaasteesskin ja kuutamossa ja ilmakehään imeytyminen (ekstinktio) on vähäistä matalallakin korkeuskulmalla. Näkyi huomattavan aktiivisena vain kolmessa 2 minuutin peakhold kuvassa ja kerrottu ajoituskin on tästä viheesta. Ennen sitä näkyi rauhallinen revontulivyö pitempäänkin. T...

Images: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

6.2.2020 klo 21.55 - 22.55 - Kangasala (III)
Markku Lintinen, Tampereen Ursa

Illan lyhyt revontulinäytelmä nousi senverran korkealle, että Kangasallakin näkyi tämän verran puunlatvojen yli. Hieno show kirkkaan kuutamon huomioiden. 

Search result contains observations from time period 0.0. klo 00.00 - 15.06.2021 klo 15.40.