Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Tulipallo yöllä, kuin puolikuu

26.12.2019 klo 23.43 - Vaala (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tapaninpäivän illan pitkäkestoisen tulipallosta Vaalan tulipallokameran tekemä summakuva. Videolla tulipallolla on kestoa 36,92 sekuntia. Tulipallo on alussa puiden takana piilossa ja videon tallennus on katkennut tulipallon vielä näkyessä. Joten tulipallon todellinen kesto oli yli 37 sekuntia. Pääkappaletta seuraa lennon aikana ainakin 7 pienempää palasta jotka jäävät siitä jälkeen ja sammuvat vuorollaan. Kuvan yläosassa näkyy Lontoo-Tokio reitillä ollut lentokone.

Comments: 4 pcs

Helmiäispilviä

1.12.2019 klo 15.00 - 15.30 - Vaala (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Pitkästä aikaa kunnon helmiäisiä. Ei kovin värikkäät, mutta hämärällä taivaalla jo hieno näky. Pysähdyin kuvaamaan soidensuojelualueen kohdalla. Vielä kun se on mahdollista. Muutama vuosi ja kuvassa saattaa olla useampi 200 metrinen tuulivoimala...

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Sumukaari

1.2.2019 klo 12.15 - Kajaani (II)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Sumukaari pakkasella. Lämpötila -21°C. Syntyi kaukolämpölaitoksen synnyttämään pilveen. Ykköskuva on hiukan käsitelty kuva jotta sumukaari näkyy edes jotenkin. 2. kuva on sama kuva käsittelemättömänä. Kuvaa on rajattu alkuperäisestä.

Images: 2 pcs

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 06.50 - 07.20 - Kajaani (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kuunpimennys -32°C pakkasessa. Kamerakin alkoi jo lopuksi osoittaa merkkejä hyytymisestä. 1. maisemakuva otettu klo 07:18. Kuva 2 on otettu klo 06:47 ja kuva 3 klo 07:13.

Images: 3 pcs

Kirkkaita yöpilviä

15.8.2018 klo 02.19 - Kajaani (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Pohjoisessa oli matalalla aika kirkkaita valaisevia yöpilviä. Jonkin verran oli myös alempia pilviä taivaalla. Valaisevat yöpilvet olivat näkyvissä jo aiemmin heti puolen yön jälkeen. Tässä vaiheessa niiden yllä oli taivaalla kivasti alempia pilviä ja otin kuvasarjan kotioveltani. Koostin kuvasarjan neljästä kuvasta oheisen HDR-kuvan, jotta sain paremmin ympäristön kuviin kuitenkaan valottamatta valaisevia yöpilviä puhki.

Osittainen auringonpimennys

11.8.2018 klo 11.35 - 13.00 - Kajaani (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tätä keskipäivän osittaista auringonpimennystä suosi pilvetön puhdas taivas. Ainoa mikä vaati hetken mietintää oli löytää tuulensuoja kuvaamista varten. Hiukan harmi että yhtään auringonpilkkua ei erottunut koristamaan kuvia. Kuva 1 otettu Nikon D7000:lla kello 12:20:51 ja kuva 2 Coolpix P610:llä kello 12:18:00. Eli kuvat ovat maksimivaiheesta. Ajat korjattu vastaamaan virallista aikaa. Kuvia on rajattu ja hiukan käsitelty.

Images: 2 pcs

Täydellinen kuunpimennys

27.7.2018 klo 22.20 - 01.45 - Kajaani (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kerrankin loistavat kelit jos tuulta ei lasketa. Lämpöä reilut parikymmentä astetta alussa eikä itikoita mistä kiitos tuulelle. Heikkoa pilviainesta oli erotettavissa horisontin suunnalla mutta ei häiritsevän paksusti ja muuten oli selkeä taivas. Mutta taivas oli alussa liian vaalea. Himmeä täysin pimentynyt kuu ei suostunut näkymään vaikka piti olla jo reilusti horisontin yläpuolella. Vega ja Deneb näkyivät jo. Vastaranta jonka suunnalla pimennys tapahtuu on kolmen kilsan päässä, joten puiden taakse kuu ei jäänyt. Maksimin jo mentyä kello 23:46 erotan kuun kiekon äärimmäisen heikosti kiikaril...

Images: 8 pcs • Comments: 4 pcs

Vastahämäränsäteet

27.6.2018 klo 00.40 - 00.50 - Suomussalmi (III)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Olipa ihan nätit vastahämäräsäteet maan varjon ja kuun kera. Havaintopaikan kruunasi vielä samat tyynestä lammesta kuvastuneina. Kuvaa hiukan rajattu, aavistus epäterävää maskia ja hiukan valoisuuden säätöä. PS. Tiedän kyllä että kuvassa on myös maan varjo ja ihan hyvä sellainen. Mutta jos minä rastitan lisätiedoista Maan varjon niin havainnon otsikoksi tulee silloin hölmösti Maan varjo eikä havainnon varsinaisena kohteena ollut harvinaisempi vastahämäräsäteet.

Comments: 3 pcs

Maanpintatason pyörre

24.5.2018 klo 10.17 - Valtimo (III)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tulin Valtimon ABCn kohdalla olevalle pienelle peltoaukealle Kajaanista päin kun huoltamon risteyksessä, vajaa 10 metriä autoni keulan edessä syntyi tienlevyinen pölypyörre. En ehtinyt tehdä mitään kun olin jo sen sisässä. Pyörre heilautti autoa yllättävän voimakkaasti sivulta toiselle ja kuulin kuinka hiekka ja hiukan isommat kivensirut osuivat auton pelteihin. Joukossa yksi selvästi suurempi kivi. Pyörre jatkoi huoltamon tien suuntaisesti ja kasvoi hetkeksi ehkä 20 metrin korkuiseksi. Pysähdyin heti seuraavalle bussipysäkille joka onneksi oli ihan muutaman kymmenen metrin päässä aukea toises...

Comments: 5 pcs

Kangastus

13.5.2018 klo 17.30 - 18.15 - Vaala (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kangasturenkaita ja hyökyaaltoja... Tai ainakin niin kuvailisin nämä hiukan omituiset ja nopeasti liikkuvat kangastukset Oulujärvellä tänään. Vaikka paljon on tullut nähtyä ja valokuvattua kangastuksia niin ei ihan tämmöisiä ole tullut ennen vastaan. Toisaalta on harvemmin tullut oltua lähes tyynessä hellesäässä (T n. 22-24°C) jäisen järven äärellä. Nämä renkaat ja -aallot liikkuivat ihan hyvää vauhtia vasemmalta oikealle. Renkaat avautuivat yleensä jonkin matkaa kuljettuaan. Aalto tosiaan näytti etenevältä aallolta. Kuvasin näitä videollekin. Video löytyy tällä linkillä Youtubesta. Lisäsin vi...

Images: 6 pcs • Comments: 15 pcs

Täydellinen kuunpimennys

31.1.2018 klo 15.55 - 17.15 - Kajaani (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Täydellinen vaihe jäi matalalla olleisiin pilviin. Kuitenkin jo ennen kuin pilvet väistyivät kokonaan osittain pimentynyt kuu ilmestyi näkyviin klo 16:19. Kuvailin sitten täysvarjon väistymisvaihetta. Alussa otin muutamia maisemallisempiakin kuvia. Kuulla näkyi myös lyhyt pilarintynkä. Kuvien kellonajat. Kuva 1 klo 16:32. Kuva 2 klo 16:35. Kuva 3 klo 16:47. Kuva 4 klo 17:11.

Images: 4 pcs

Sumukaari

11.1.2018 klo 06.47 - Vaala (III)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Pakkaskelin sumukaari. Tulipallokameraan oli tarttunut ilmeisesti rekan kaukovalojen synnyttämä sumukaari. Koska valolähde liikkui niin myös sumukaari. Kaaren lakipisteen sisäreuna on noin 42° ja koska auto on ollut lähes horisontissa niin tuo on samalla sumukaaren säde. Ilman lämpötila lähimmällä Vaalan Pelson sääasemalla oli noin -10,5°C ja ilmakosteus 90%. 1. kuva on yksittäisframe videolta.2. kuva on tulipallokameran UFOCapture ohjelman tallentama summakuva. Tässä taivasta pyyhkivä autonvalojen kajo häivyttää sumukaaren osittain näkymättömiin.

Images: 2 pcs

Tulipallo yöllä, täysikuuta kirkkaampi

8.11.2017 klo 01.00 - Vaala (V)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tämä tarttui tulipallokameraan pilvien läpikin. Kappaleen hajoamisen aiheuttama voimakas väläys päihitti hiukan kuvan vasemman reunan ulkopuolella olevan kuun. Väläyksestä jäi taivaalle hetkeksi kirkkaana loistanut plasmapilvi. 1. kuva on summakuva tulipallokameran videosta. Siinä ei näy oikeastaan muuta kuin välähdys. Kuun kajo vasemmalla. 2. kuva on yksittäinen puoliframe videolta jossa itse kappale näkyy viimeisen kerran. Se on alin läiskä tulipallon reitillä. Heti sen yläpuolella on himmeä pilvi, joka syntyi loppussa tapahtuneesta pienemmästä väläyksestä. Se ei siis ole toinen kappale. Kir...

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Sumukaari keinovalossa

25.9.2017 klo 22.15 - 22.55 - Suomussalmi (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tarkoitus oli taivaan seljettyä kuvata linnunrataa kun pimeällä paikalla olin, mutta sumu oli kuitenkin noussut takaisin häiritsemään. Tähdet kyllä näkyivät sumun läpi joten sumu ei kovin paksu ollut. Pihavalon valokeilassa näkyi selvä sumukaari, joten päätin kuvailla sumukaaria keinovalolla. Valolähteenä käytin 4 euron otsalamppua. Kuvissa ei muita ilmiöitä näkynyt kuin pää- ja sivusumukaaret. Sumukaaren 1. interferenssikaari näkyy heikosti joissain kuvissa. Ehkä hiukan oheisessa klo 22.26 otetussa kuvassakin.

Comments: 2 pcs

Useita halomuotoja

11.12.2016 klo 20.18 - Sotkamo (II)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Ennusteet lupasivat mahdollisuutta kuun jääsumuhaloihin Vuokatissa. Valitettavasti jo kun lähdin liikkeelle ennusteet olivat muuttuneet huonompaan suuntaan tuulen voimistuessa. Päätin kuitenkin käydä tarkistamassa. Katinkullan seudulla oli voimakas pilarimetsä, mutta kiteet eivät tulleet laskettelurinteiltä vaan olivat mahdollisesti peräisin Kajaanin tehtaansavuista. Osansa saattoi antaa myös läheinen Lahnaslammen kalkkikaivos. Laskettelurinteiltä lähti massiivinen pilvi kohti itäkaakkoa. Lähdin seuraamaan sitä. Kimallusta oli välillä ilma täynnä ja välillä oli yllättävän sumuista. Lämpötila o...

Comments: 3 pcs

Kirkkaita yöpilviä

14.8.2016 klo 01.39 - Kajaani (IV)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Yöllä selkeni hetkeksi. Yöpilviä taas taivaalla, mutta aika matalla tällä kertaa. Otin lopulta muutaman kuvan talon nurkalta. Oheinen kuva klo 01:39.

Pääsateenkaari

13.8.2016 klo 18.45 - Kajaani (III)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Ohi menneen sadekuuron jälkeen näkyneessä sateenkaaressa näkyi hetken anomaalinen kahdentuminen ylhäällä. Tämä ei ollut kovin selvä tapaus, sillä sateenkaaren kirkkaus ei ollut kovin kaksinen. 1. kuva on voimakkaasti unsharp maskattu versio kuvasta 2, joka taas on alkuperäinen ruutu rajatuna ja hiukan saturaatioltaan muokattu versio. Kuvan rakeisuus johtuu ISO 1000:n herkkyysasetuksesta kun en huomannut sitä muuttaa ennen kuvaamista. Sateenkaari katosi pian kuvan oton jälkeen ja anomaalinen vaihe kesti ehkä noin minuutin.

Images: 2 pcs

Huomiota herättäviä yöpilviä

12.8.2016 klo 23.50 - 01.10 - Kajaani (V)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Perseidien katselun ohessa kuvattu kirkas yöpilvinäytelmä. Kuvasin näytelmää aika ajoin eräältä pellolta. Kuvasin myös yksityiskohtia (kuvat 3-5). Kuvat otettu 1) klo 23:57, 2) klo 00:50, 3) klo 00:55, 4) klo 00:56 ja 5) klo 00:57.

Images: 5 pcs • Comments: 1 pcs

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

12.8.2016 klo 02.49 - Kajaani (III)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kohtalaisen kirkas perseiditulipallo tarttui digijärkkärin kuviin klo 02:49. Näillä Kajaanin leveyspiirillä yötaivas on yhä melko vaalea. Aiemmin oli pilvistä enkä huomannut mihin aikaan selkeni, mutta missasin varmaan jonkin verran havainnointiaikaa alusta. Tätä aiemmin näkyi myös vielä paljon kirkkaampi tulipallo joka jätti taivaalle lähes 10 s näkyneen vanan. Se tarttui Vaalan tulipallokameraan. Digijärkkäri ei vain ollut silloin kuvaamassa. Myös kello 02:28 tarttui perseiditulipallo digijärkkärin kuviin, mutta oli hiukan tätä himmeämpi ja ikävästi kuvan reunassa. Digijärkkäri otti automaat...

Comments: 1 pcs

Huomiota herättäviä yöpilviä

7.8.2016 klo 01.50 - 03.00 - Kajaani (V)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Pitkästä aikaa mukavan kirkas valaisevien yöpilvien näytelmä. Kävin kuvaamassa näytelmää läheisellä rannalla. Onneksi Oulujärvi oli lähes peilityyni mikä toi oman lisänsä kuviin. Hiukan sumua leijui aika ajoin veden yllä. Laajuudeltaan näytelmä oli parhaimmillaan lähes puolitaivasta, mutta ei kuitenkaan ihan siihen yltänyt. Ylimmillään pilviä erottui noin 70° korkeudelle horisontista.  Aluksi kuvasin näytelmää kalansilmällä, mutta loppuajaksi keskityin yksityiskohtien kuvaamiseen pilvistä. Kuvasin pieniä sarjoja, joista näkee kivasti pilvien liikkeen. Pilvet jäivät taivaalle lopettaessani, mut...

Images: 7 pcs • Comments: 13 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 28.12.2019 klo 23.17.