Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Täydellinen auringonpimennys

2.7.2019 klo 15.23 - 17.40 - Peralillo, Valle de Elqui, Chile (V)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Täydellinen auringonpimennys Tähdet ja Avaruus -lehden matkalla näkyi upeasti. Havaintopaikka Vicuñan ulkopuolella vuorten sylissä oli kuvauksellinen, ja järjestelyt toimivat oivallisesti. Tein havaintopiirroksen Auringosta ennen pimennyksen alkua noin klo 15 paikallista aikaa vety-alfa -putken läpi, jotta tietäisimme, millaisia protuja olisi odotettavissa. Kookkain protu klo 5 suunnalla oli iso mutta himmeä - se näkyi kuitenkin erittäin hienosti ilman suotimia täydellisen vaiheen aikana! Valkoisen valon suotimella tehty piirros on tehty noin klo 15:40, kun pimennys on jo alkanut. Pääkuvana pi...

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 06.20 - 08.10 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Kerrankin täydellinen kuunpimennys näkyi ilman suurempia pilviongelmia. Täydellisen vaiheen aikana pilviverho hieman nousi häiritsemään, mutta muutoin Kuu pysyi kirkkaalla taivaalla. Pimennyksen täydellinen vaihe oli varsin tumma. Sen jälkimainingeissa Kuu oli jo matalalla, ja varjon väistyessä valoisa osa oli pimennyksen alkuun verrattuna paljon kellertävämpi. Valokuvaamisen sijasta tein havaintopiirroksen kolmessa vaiheessa - täysvarjon peittäessä noin puolet Kuusta ennen täydellistä vaihetta, sitten itse syvimmän pimennyksen hetkellä, ja lopuksi taas kun täysvarjo alkoi väistyä Kuun päältä....

Comments: 4 pcs

Osittainen auringonpimennys

11.8.2018 klo 12.10 - 12.20 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Leppoisan lämmin ja kesäinen lauantaipäivä ja mukavasti aikaa tehdä havaintopiirros Auringosta suoraan mustalle paperille tavallisen lyijykynäluonnoksen ohittaen.

Comments: 2 pcs

Merkuriuksen ylikulku

9.5.2016 klo 16.40 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Merkuriuksen ylikulku havaittuna Coronado MaxScope 40 vety-alfa-putken läpi. Kakkoskuvassa näkymä valkoisen valon suotimen ja Skymax 127 -putken läpi 2 tuntia 15 minuuttia myöhemmin.

Images: 2 pcs

Venus ja Mars

3.11.2015 klo 06.05 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Viimeinen pari uunista ulos, eli tässä piirros myös Venus-Mars- parista aiempien Jupiter-Mars -parin sekä Venus-Jupiter -parin lisäksi. Tällä kertaa halusin tuoda piirrokseen mukaan Venuksen säkenöivää kirkkautta ja piirtää planeetan siten kun se visuaalihavainnoissa suurin piirtein näkyy.

Comments: 1 pcs

Venus ja Jupiter

28.10.2015 klo 06.30 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Pilvet eivät ihan antaneet periksi kun planeettakolmikko oli tiiviimmillään maanantaina, mutta tänään oli selkeää ja seeingkin oli aika hyvä. Pakkasta oli mukavat -5.7 Celsius-astetta. Mars, Venus ja Jupiter näkyivät kaikki vielä juuri ja juuri 15x50-kiikareiden kuvakentässä; kaukoputken kuvaan mahtuivat enää vain Venus ja Jupiter, ja tein niistä piirroksen. Yleisnäkymä on 23-kertaisella suurennoksella; detaljikuvissa on käytetty lyhyempipolttovälisiä okulaareja.

Comments: 1 pcs

Jupiter ja Mars

19.10.2015 klo 06.20 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Sumuiset aamut väistyivät vihdoin, ja onneksi Jupiter vielä jakoi kuvakentän Marsin kanssa. Hieman vähäistä sumua esiintyi hetkellisesti tänäkin aamuna, mutta se ei haitannut havainnon tekoa. Jupiterin kuista Kallisto oli yksinään Jupiterin itäpuolella, länsipuolella Io, Ganymedes ja Europa.

Comments: 1 pcs

Täydellinen kuunpimennys

28.9.2015 klo 04.50 - 05.20 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Täydellisen superkuunpimennyksen yö oli valitettavan pilvinen, mutta onneksi viiden aikoihin taivas rakoili tarpeeksi havainnon tekemiseen. Piirsin kuvaan mukaan myös pilviä; raot eivät olleet isoja eikä Kuu koskaan näkynyt pitkää aikaa. Noin 5:20 alkaen pilvipeite taas tiivistyi, eikä Kuu enää suostunut näyttäytymään, joten lopetin ja poistuin aamupalalle.

Comments: 13 pcs

M45

12.9.2015 klo 03.10 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan tähtitornin ympäristö oli katuvalojen sammuttamisen ansiosta poikkeuksellisen pimeä, ja koska aurinkohavaintokausi on vielä meneillään, oli seurantajalustan päällä pieni linssiputki - juuri sopiva siis Seulasten havainnointiin.

Comments: 1 pcs

Aurinko

15.5.2015 klo 16.40 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Päivän Aurinko tarjosi runsaasti aktiivisia alueita, ja sangen hienon filamentti-prominenssikompleksin koillisella reunalla.

Images: 2 pcs • Comments: 5 pcs

Kiikarikomeetta Lovejoy

20.1.2015 klo 19.50 - Tampere (III)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Komeetta C/2014 Q2 Lovejoy löytyi tällä kertaa ilman tarkkoja koordinaattejakin etsinputken avulla kymmenisen astetta länteen Seulasista. Kuu ei haitannut havainnointia, ja komeetta oli myös edelliseen piirrokseeni (5.1.2015) verrattuna huomattavasti korkeammalla taivaalla. Komeetan koma näkyi selvästi; pyrstö ei edelleenkään erottunut visuaalisesti, ja harmaa oli ainoa havaitsemani värisävy. Koma oli epäsäännöllisen muotoinen, ja siinä oli havaittavissa viuhkamaista muotoa - Lumiconin komeettasuodin toi tämän esille vielä paremmin. Kuvakentän alalaidan 9.2 magnitudin tähti TYC 1786-1293-1 oli...

Comments: 3 pcs

Kraatteri Neper

5.1.2015 klo 23.55 - Tampere (IV)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Charles Woodin Lunar 100 -listan kohteita havaitessani huomioni kiinnitti Kuun itäreunalla upeasti valon ja varjon rajalla näkyvä kraatteri Neper, jonka keskusvuoren huippu pilkisti muutoin täysin varjossa olevan kraatterin sisältä. Keskusvuoren varjo piirtyi hienosti kraatterin seinämään. Näkymä oli hyvin kolmiulotteisen oloinen, ja suorastaan kutsui piirtämään.

Comments: 8 pcs

Alphonsus

5.1.2015 klo 22.45 - Tampere (III)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Kuututkija Charles Woodin Lunar 100 -listan kohde numero 47; Alphonsus-kraatteri ja erityisesti sen pohjalla olevat pyroklastiset tummat alueet pienten purkauskraatterien ympärillä. Alphonsuksen pohjalla on kaikkiaan 11 pientä tumman halon ympäröimää purkauskraatteria; neljä suurinta tummaa haloa erottuu erityisesti täydenkuun aikaan mainiosti (vaikka itse Alphonsuksen reuna onkin hankala erottaa).

Comments: 1 pcs

Kiikarikomeetta Lovejoy

5.1.2015 klo 20.08 - Tampere (III)
Pekka Rautajoki, Tampereen Ursa

Komeetta C/2014 Q2 Lovejoy löytyi Starry Night -ohjelman antamista koordinaateista; taivas oli täysikuun valaisema ja varsin vaalea. Komeetan koma näkyi kuitenkin selvästi, mutta pyrstöä ei erottunut visuaalisesti. Lumiconin komeettasuodin ei oleellisesti parantanut näkymää. Komeetan lisäks kuvakentässä näkyi vain yksi tähti, HIP 20992. En erottanut komeetassa värejä, mutta koman ydin oli sangen pistemäinen. Tunnin kuluttua piirroshavainnosta komeetta oli silmin nähden liikkunut luoteeseen ja se oli jo HIP 20992-tähden pohjoispuolella.

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 3.7.2019 klo 20.13.