Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Jupiter ja Mars

7.1.2018 klo 07.45 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Heräsin aikaisin ja satuin katsomaan ikkunasta ulos huomaten, että siellähän näkyy tähtiä! Katselin etelän suuntaan ja ajattelin että Siriushan se siellä. Ihmettelin, että tekeekö ikkuna noin voimakaan heijastuman sen alapuolelle. Vähän miettittyäni tajusin, että Jupiterhan siellä taitaa loistaa Mars seuranaan. Tähdet vuosikirja varmisti asian. Kun uni ei kuitenkaan olisi enää tullut, lähdin kuvaamaan taivaallista kohtaamista. Olivathan planeetat harvinaisen lähekkäin, vain 13 kaariminuutin päässä toisistaan! Kiikareilla näkyä koristivat myös Jupiterin kuut: Io ja Europa vasemmalla sekä Ganyme...

Images: 5 pcs • Comments: 4 pcs

IC 1805, IC 1848

24.12.2017 klo 20.00 - Helsinki (IV)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Niin on ollut syksy pilvinen, että pitää jokainen kirkas ilta hyödyntää vaikka osuisi jouluaatolle! Hyvinhän se tähtien kuvaaminen onnistui kinkun syömisen ja joululaulujen lomassa kameran ja jalustan toimiessa automaattisesti. Samalla tuli testattua kamera, kun modasin sen pari viikkoa sitten uudestaan. Poistin nimittäin nyt myös toisen Canonin alkuperäissuotimen (sen ulommaisen), sillä epäilin sen aiheuttavan heijastumia kirkkaille tähdille yhdessä Baaderin suotimen kanssa. Nyt ei heijastumia enää näy, joten epäilys oli oikea ja operaatio kannatti. Haittapuoli on se, ettei automaattitarkennu...

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Linnunrata

17.11.2017 klo 18.00 - 21.00 - Loppi (IV)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Lähdin tähtiretkelle Räyskälään, joka valosaastekartan mukaan pitäisi olla Etelä-Suomen pimeimpiä paikkoja. Havaintopaikkanani oli Räyskälän lentokentän pohjoisreuna, josta on esteetön näkymä etelään. Taivaan pimennyttyä linnunrata näkyikin hyvin suoraan pään yläpuolella, vaikkakin pilviä kulki ajoittain ohitse. Horisontin lähettyvillä näkyi kuitenkin valosaasteen hehkua kaakon ja idän sekä hieman lännenkin suunnalla ja kiitoradan päässä yksi valonheitin häikäisi. Paikka ei siis aivan pimeä ollutkaan, mutta aivan riittävän pimeä hyvien linnunratakuvien ottamiseen. Kameran raksuttaessa katselin...

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Tähtikuva

23.10.2017 klo 20.00 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Kuvasin kohteen KIC 9832227, jonka on ennustettu räjähtävän vuonna 2022 punaisena novana. Vielä näyttää ihan normaalilta. Kirkkaus on n. 12,5  mag.

Images: 2 pcs

M57

20.10.2017 klo 20.30 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Tässä sitten vastaavasti ensimmäinen UHC-kuva Hilux-pinnoitetuilla peileillä, kohteena lyyran rengassumu. Seuranta vain ei toiminut nyt niin hyvin. Kuva on rajaus alkuperäisestä.

M31

19.10.2017 klo 20.30 - Helsinki (IV)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Lähetin kaukoputkeni pääpeilin syyskuussa Iso-Britanniaan Orion Opticsiin uudelleen pinnoitettavaksi Hilux-pinnoitteella, jolle luvataan 97% heijastavuus. Tilasin samalla uuden apupeilin. Tämä kuva andromedan galaksista on nyt ensimmäinen operaation jälkeen ja eron kyllä huomaa. Minuutin valotuksella tulee nyt suunnilleen sama saturaatiotaso kuin aiemmin kahden minuutin valotuksella. Kaukoputkeni valovoima siis käytännössä kaksinkertaistui! Tämän ansiosta myös kohina on vähäisempää. Taisi olla peilin alkuperäinen aluminointi aika kehno, siitä näkyi selvästi valo läpi jo uutena, eipä näy enää.

IC 1396

23.9.2017 klo 22.00 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Tämä on minulle uusi kohde, ja aika himmeä Helsingissä kuvattavaksi. Oli kuitenkin nyt lähes zeniitissä niinpä päätin yrittää ja kyllähän se Elefantin kärsä sieltä erottuu sumun oikeassa puoliskossa.

NGC 7000

21.8.2017 klo 23.00 - Tammela (V)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Nyt on tähtikuvauskausi avattu minun osaltani. Kuvasin samana yönä, kun Amerikassa oli täydellinen auringonpimennys, maanosan taivaallisen vastineen eli pohjoisamerikkasumun!

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

M94

29.3.2017 klo 00.00 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Kuvasin ensimmäistä kertaa tätä galaksia. Se onkin aika diffuusi kohde ja keskusta hyvin kirkas reunoihin nähden. Kierteishaarat erottuvat vain hieman.

M81 ja M82

26.3.2017 klo 23.00 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Kuvasin galakseja M81 (oikealla) ja M82 (vasemmalla). Oikealla ylhäällä näkyy myös galaksi NGC 2976 ja alhaalla galaksi NGC 3077. Toinen kuva on rajaus täydellä resoluutiolla.

Images: 2 pcs

M51

24.3.2017 klo 22.00 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Kuvasin Pyörregalaksia tällä kertaa UHC-suotimella vaikkei se emissiosumu olekaan. Kontrasti on kuitenkin parempi, kuin ilman suodinta, sillä valosaaste leikkautuu aika hyvin pois. Valotusaikaa joutuu tosin pidentämään. Suotimen ansiosta galaksin omat tähtiensyntyalueet tulivat näkyviin punertavina läiskinä. Muuten kuva jäi vähän kohinaiseksi, kun jouduin osan valotuksista hylkäämään. Kolmen minuutin valotusaika on vähän pitkä JS-jalustalle.

Kiikarikomeetta Tuttle-Giacobini-Kresak

23.3.2017 klo 23.00 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Suuntasin kameran pöllösumua kohti, kun muistelin että Tuttle-Giacobini-Kresak majailee siellä päin. Tuurilla komeetta näkyi heti ensimmäisessä kuvassa. Otin kolmen minuutin valotuksia UHC-suotimella runsaan kahden tunnin edestä. Sinä aikana komeetta ehti liikkua aika paljon tähtien suhteen, minkä takia jouduin pinoamaan komeetan ja tähdet erikseen. Gimpissä sitten yhdistin nämä kaksi kuvaa käsin, ja yllättävän hyvä siitä tulikin. Mukavasti myös pöllösumu M97 ja galaksi M108 mahtuivat kuvaan. Toinen kuva on rajaus komeetan suhteen pinotusta kuvasta. Siinä eivät tähdet juurikaan näy käyttämästä...

Images: 3 pcs

Venus

11.3.2017 klo 16.39 - Helsinki
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Tuli mieleen kuvata venusta, kun se on nyt hieno kapea sirppi ja lähes kaariminuutin halkaisijaltaan. Venus löytyi helposti päivätaivaalta paljain silmin ja sen ollessa vielä korkealla siitä saa parempia kuvia. Katsoin venusta kameran näytöltä ja otin kuvasarjoja aina kun väreily oli rauhallisimmillaan. Tässä kolme kuvaa terävimmästä päästä. Välillä edessä olleet puiden oksat eivät tuntuneet vaikuttavan kuvanlaatuun.

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Neitsyen galaksijoukko

5.3.2017 klo 23.00 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Kuvasin Kallahdessa myös Neitsyen galaksijoukkoa. Kuvakenttään mahtui lukemattomia galakseja, joista 40 selkeintä nimesin toiseen kuvaan. Kolmas kuva on rajaus vasemmalta alhaalta ja neljäs oikealta ylhäältä.

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

NGC 2237

5.3.2017 klo 21.00 - Helsinki (IV)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Huomasin hiljattain valosaastekarttoja tutkiessani, että Kallahdenniemi voisi olla yksi Helsingin pimeimpiä paikkoja. Sehän piti lähteä varmistamaan paikan päälle. Tulin hiekkarannalle jo vähän auringonlaskun jälkeen kuvauskalustoa pystyttämään. Kun pimeä laskeutui, huomasi selvästi miten kahtia jakautunut taivas oli. Kesustan suunnalla hohkasi kirkas orannssi huntu ja pohjoistaivas oli myös hyvin vaalea. Etelän ja idän suunnalla valosaasteesta ei ollut tietoakaan; taivas oli merkittävästi tummempi huolimatta kuusta, joka oli kasvanut jo puolikkaaksi. Hyvän ja huonon taivaan raja kulki melko s...

Images: 3 pcs • Comments: 3 pcs

IC 405, IC 410, IC 417, M36, M38

21.2.2017 klo 20.30 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Kuvasin ensimmäistä kertaa ajomiehen sumualueita. Samaan kuvakenttään mahtui useita emissiosumuja ja avoimia tähtijoukkoja. Havainnon otsikossa on mainittu niistä selvimmät. Näköjään aiheuttaa kameran modaus ylimääräisiä heijastuksia kirkkaimpien tähtien ympärille. Ei se Baaderinkaan UV-IR-cut-suodin täydellinen ole!

NGC 1499

14.2.2017 klo 22.00 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Sain hiljattain halvalla vähän käytetyn Canon EOS 450D -kamerarungon ajatuksenani modata se tähtikuvauskäyttöön sopivaksi. Nyt sain sen tehtyä ja kamera toimii edelleen hyvin. Vaihdoin siis kennon edessä olevan alkuperäisen UV-IR-cut suotimen Baaderin vastaavaan, joka päästää H-alfaa neljä kertaa enemmän lävitseen. Oli kyllä aika vaativa operaatio, mutta kyllä kannatti. Nyt pystyn kuvaamaan paljon helpommin näitä punaisia vetysumuja UHC-suotimen kanssa myös Helsingissä. Ensimmäiseksi kuvauskohteeksi modatulla kameralla valikoitui Kaliforniasumu. Valotukset jäivät aika vähiin, mutta kyllä huoma...

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Kaukoputkella näkyvä komeetta Honda-Mrkos-Pajdusakova

7.2.2017 klo 06.20 - Helsinki (I)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Uni ei tullut silmään, niinpä keksin viiden aikaan aamuyöllä taivaan ollessa pilvetön, että voisin nyt yrittää kuvata tätä komeettaa. Minulla oli vain Tähdet ja Avaruudessa julkaistu kartta komeetan sijainnista taivaalla. Se ei ollut kovin tarkka, joten komeetan etsiminen taivaalta oli aikalailla hakuammuntaa. Kiikareilla komeetta ei näkynyt eikä näkynyt kameran näytölläkään. Päätin silti ottaa kuvasarjoja 15 sekunnin valotuksella komeetan oletettuun suuntaan välillä suuntaa hieman vaihtaen. Kun sitten latasin kuvat tietokoneelle, ei komeetasta näkynyt vieläkään edes aavistusta, vaikka venytte...

Images: 4 pcs

Tähtikuva

27.1.2017 klo 23.45 - Tammela (IV)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Orionin tähtikuvio on kyllä kaikista hienoin! Toisessa kuvassa näkyvät myös Härkä ja Ajomies.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

M101

27.1.2017 klo 22.15 - Tammela (II)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Tuulimyllygalaksi on pintakirkkaudeltaan himmeä kohde. Valovoimaisella teleobjektiivilla se tuli hyvin näkyviin vaikka näkyykin aika pienenä. Kahden minuutin valotukset onnistuivat kohteen pohjoisen sijainnin ansiosta. Kuva on rajaus alkuperäisestä.

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 7.1.2018 klo 18.53.